Smutná správa z Ostravy. Zomrela legenda československej atletiky

Gejza Valent
Gejza Valent (Autor: Profimedia)
Sportnet|8. okt 2024 o 08:05

Gejza Valent má bronz z MS 1983.

PRAHA. Vo veku 71 rokov zomrel významný československý diskár Gejza Valent. O jeho úmrtí po dlhodobých zdravotných problémoch informoval atletický manažér Alfonz Juck prostredníctvom sociálnej siete X.

Bol bronzový medailista z prvých MS v atletike, ktoré sa konali v Helsinkách v roku 1983, titul vtedy získal jeho krajan Imrich Bugár.

Okrem toho dosiahol šiestu priečku na olympijských hrách v Soule 1988.

Valent patril medzi predné osobnosti československej atletiky v 80. rokoch. Svoj potenciál ukázal na európskom šampionáte v Aténach v roku 1982, kde sa mu však, napriek sľubným výkonom, nepodarilo získať zlato pre sporný prešľap, ktorý ho poslal na šieste miesto.

O rok neskôr sa však dočkal svojho veľkého úspechu, keď na majstrovstvách sveta získal bronzovú medailu a znásobil úspechy československého disku, ktorý v Helsinkách zožal zlato zásluhou Imricha Bugára.

Najlepší diskári na MS 1983 - zlatý Imrich Bugár, vpravo bronzový Gejza Valent.
Najlepší diskári na MS 1983 - zlatý Imrich Bugár, vpravo bronzový Gejza Valent. (Autor: Foto Peter Pospíšil - Štartfoto)

Neskôr na ME 1986 v Stuttgarte obsadil Valent piate miesto, dvakrát sa stal majstrom republiky. Taktiež bol držiteľom národného rekordu, pričom jeho osobné maximum dosiahlo hodnotu 69,70 metra.

Po skončení aktívnej kariéry sa aj naďalej venoval disku a stal sa majstrom sveta a Európy medzi veteránmi. Okrem toho zastával funkciu predsedu Združenia veteránov Českého atletického zväzu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Smutná správa z Ostravy. Zomrela legenda československej atletiky