Bol si najlepším manželom a otcom, povedala manželka o Kiptumovi. Jeho telo pochovajú na dvore

Záber z pohrebu Kelvina Kiptuma, ktorý zahynul počas autonehody.
Fotogaléria (12)
Záber z pohrebu Kelvina Kiptuma, ktorý zahynul počas autonehody. (Autor: REUTERS)
REUTERS|23. feb 2024 o 15:19

Svetový rekordér v maratóne mal pohreb vo svojej rodnej dedine v Keni.

CHEPKORIO. Svetového rekordéra v maratóne Kelvina Kiptuma, ktorého sny o prekonaní dvojhodinovej hranice ukončila autonehoda začiatkom mesiaca, si v piatok na pohrebe v západnej Keni pripomenuli jeho talent a pokoru.

Na obrade v dedine Chepkorio v údolí Rift sa zúčastnili politickí a športoví funkcionári vrátane kenského prezidenta Williama Ruta a prezidenta svetovej atletiky Sebastiana Coea.

Dvadsaťštyriročný Kiptum zabehol len tri medzinárodné maratóny, ale každý z nich patril medzi sedem najrýchlejších časov, aké boli kedy zaznamenané.

V októbri minulého roka v Chicagu vytvoril svetový rekord za dve hodiny a 35 sekúnd, čím skrátil čas svojho krajana Eliuda Kipchogeho o 34 sekúnd.

"Bol skutočnou superhviezdou, ktorej cesta viedla po veľkolepej vzostupnej trajektórii," povedal prezident kenskej atletiky Jack Tuwei. "Všetko nasvedčovalo tomu, že sa chystá pokoriť dvojhodinovú hranicu."

Anglikánsky biskup Paul Korir, ktorý viedol bohoslužbu, vyzdvihol Kiptumovu pokoru a väzby na miestnu komunitu, kde pracoval ako pastier dobytka a vyučil sa za elektrikára predtým, ako sa stal profesionálnym bežcom.

"Obedoval s vysokopostavenými a mocnými a zároveň si prišiel zahrať biliard do Chepkoria," povedal Korir.

Zomrel svetový rekordér v maratóne Kelvin Kiptum

Kiptum bude pochovaný neskôr v piatok na rodinnom pozemku neďaleko mesta Eldoret, kde vláda teraz stavia dom pre jeho manželku a dve malé deti.

Jeho vdova Asenath Cherutová uviedla, že ona a Kiptum, ktorý mal tradičný sobáš v roku 2017, plánovali v apríli usporiadať "pestrý svadobný obrad".

"Bol si najlepším manželom a otcom našich detí," povedala a rozplakala sa.

Kiptum dúfal, že v apríli na maratóne v Rotterdame prekoná hranicu dvoch hodín, a očakávalo sa, že tento rok v Paríži absolvuje aj svoj olympijský debut, ktorý mohol byť jeho prvým priamym súbojom s Kipchogeom.

On a tréner Gervais Hakizimana zahynuli, keď bežec stratil kontrolu nad vozidlom, ktoré riadil.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Bol si najlepším manželom a otcom, povedala manželka o Kiptumovi. Jeho telo pochovajú na dvore