Polmaratón v Pekingu vyšetrujú. V skupine boli Keňania aj Etiópčan, vyhral však Číňan

Čínsky bežec Che Ťie, Etiópčan Dejene Hailu a Keňania Robert Keter a Willy Mnangat pred cieľom Pekinského maratónu 2024.
Čínsky bežec Che Ťie, Etiópčan Dejene Hailu a Keňania Robert Keter a Willy Mnangat pred cieľom Pekinského maratónu 2024. (Autor: REUTERS)
TASR|15. apr 2024 o 14:35

Podozrivé je najmä gesto jedného z Keňanov.

PEKING. Organizátori pekinského polmaratónu vyšetrujú incident, keď mali traja africkí bežci úmyselne umožniť víťazstvo domácemu Číňanovi Che Ťie.

Keňania Robert Keter a Willy Mnangat s Dejenom Hailuom z Etiópie tesne pred cieľom spomalili a dopriali triumf Ťieovi.

Domáci pretekár a zlatý medailista z Ázijských hier 2023 v maratóne zvíťazil o jednu sekundu. Táto štvorica sa držala vpredu počas celej trate dlhej niečo vyše 21 kilometrov.

Mnangat sa v jednom momente pozrel na Ťieho a ukázal na cieľovú čiaru, kývol čínskemu súperovi, aby išiel pred nich.

"Vyšetrujeme to a výsledky oznámime verejnosti, keď budú k dispozícii," povedal pre agentúru AFP člen Pekinského športového úradu.

Incident si získal značnú pozornosť na čínskej sociálnej sieti Weibo, pričom niektorí používatelia uviedli, že výsledok poškodil povesť pretekov.

VIDEO: Zábery z pekinského polmaratónu 2024

Polmaratóny priniesli zvýšený záujem medzi obyvateľmi Číny, ale vyskytli sa aj mnohé prípady podvodov a zlej organizácie.

V roku 2018 sa na polmaratóne v južnom meste Šen-čen zistilo, že podvádzalo až 258 bežcov. Mnohí si skracovali trať, čo zachytili dopravné kamery. O rok neskôr na medzinárodnom maratóne v Sü-čou jazdila žena na bicykli.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Polmaratón v Pekingu vyšetrujú. V skupine boli Keňania aj Etiópčan, vyhral však Číňan