Na štarte mal zimomriavky a slzy v očiach. Obhájiť víťazstvo bolo nemožné

Marek Hladík.
Marek Hladík. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|4. okt 2021 o 17:38

Mareka Hladíka potešila na MMM atmosféra aj osobný rekord.

KOŠICE. Vlani zažil v cieli obrovskú eufóriu. Vravel, že sa mu splnil sen. Po 21 rokoch vyhral Medzinárodný maratón mieru Slovák.

Bratislavčan Marek Hladík triumfoval na 97. ročníku MMM pri neúčasti afrických bežcov aj svojho tímového kolegu Tibora Sahajdu.

Uplynulú nedeľu sa na štart najstaršieho maratónu v Európe postavil tretíkrát v kariére.

„Nervozita pred pretekmi začala už v pondelok, týždeň pred štartom. Vyvrcholilo to pár sekúnd pred štartovým výstrelom.

Mal som zimomriavky a slzy sa mi tlačili do očí. Košický maratón má fantastickú atmosféru,“ priblížil svoje dojmy Hladík.

Minuloročný víťaz MMM - Marek Hladík.
Minuloročný víťaz MMM - Marek Hladík. (Autor: FOTO TASR – Milan Kapusta)

Diváci mu nedovolili spomaliť

Predošlý ročník poznačili výrazné opatrenia súvisiace s pandémiou. Namiesto dvoch veľkých okruhov sa bežalo desať menších v centre mesta.

Divákov pri trati bolo menej, no zato sa viac nahromadili na niektorých úsekoch.

Tentoraz sa organizátori vrátili k pôvodnému formátu. Bežci si tak mohli pravú košickú atmosféru vychutnať naplno.

„Ľudia pri trati boli fantastickí. Povzbudzovali tak intenzívne, že hoci som už toho začínal mať dosť, hnali ma dopredu. Už len kvôli nim sa nedalo spomaliť,“ povedal Hladík.

Vlaňajšie pocity z celkového víťazstva sa s tohtoročným ôsmym miestom nedali porovnávať.

Sahajda? Vyzeral naozaj zle

Pri účasti elitných afrických bežcov si člen klubu BMSC Bratislava uvedomoval, že zopakovať víťazstvo je prakticky nemožné.

Mal však veľkú radosť z toho, že svoj minuloročný čas 2:26:08 si zlepšil takmer o tri a pol minúty na 2:22:44.

„Cieľ bol zabehnúť čas pod 2:25. S takýmto výborným výsledkom som však vôbec nerátal. Je to neskutočné,“ zhodnotil 31-ročný bežec.

Za slovenským víťazom Tiborom Sahajadom zaostal len o 42 sekúnd. Pri dobiehaní do cieľa si všimol svojho tímového kolegu, o ktorého sa museli postarať záchranári.

„Až v cieli som zistil, že dobehol tesne predo mnou. Vyzeral naozaj zle. Ja som od 35. kilometra išiel na hranici svojich síl. Ak by som chcel Tibora prebehnúť, muselo by sa bežať aspoň 50 kilometrov,“ pousmial sa Hladík.

Verí, že ešte dokáže zrýchliť

Vlaňajší formát s 10 menšími kolami mu sedel ideálne. Sám je zvyknutý behávať kratšie okruhy. Pomáhalo mu to aj pri občerstvovaní, s ktorým nemal problém ani tentokrát.

„Organizátori pripravili stanice s občerstvením výborne. Čo sa týka dvoch okruhov, mal som niekedy pocit, že na dlhších úsekoch fúkal silnejší protivietor. Dalo sa to však zvládnuť.“

Prakticky celé preteky bežal úplne sám. Bez pomoci vodiča či iných bežcov. Cíti, že osobný rekord môže ešte vylepšiť a priblížiť sa méte 2:20?

„Som presvedčený o tom, že ešte dokážem zrýchliť. Aj v príprave sa mi bežalo veľmi dobre, Navyše sa mi vyhýbali choroby či zranenia. Do maratónu som šiel z plného tréningu. Rozhodne sa chcem na MMM vrátiť a zlepšiť si svoj osobák,“ pousmial sa Hladík.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Na štarte mal zimomriavky a slzy v očiach. Obhájiť víťazstvo bolo nemožné