Slovenský rekordér sa vracia po piatich rokoch. Nejde o stávku, odkazuje

Libor Charfreitag.
Libor Charfreitag. (Autor: TASR)
SITA|23. jún 2022 o 17:02

Charfreitag sa zúčastní na atletických MSR.

BRATISLAVA. Najúspešnejší slovenský kladivár v ére samostatnosti Libor Charfreitag sa po viac ako piatich rokoch vráti do súťažnej akcie.

Na víkendových atletických majstrovstvách Slovenska v Trnave bude 44-ročný majster Európy z roku 2010 reprezentovať Atletický klub Slávia Trnava.

"Nejde o žiadnu stávku. Ide skôr o to, že v tejto sezóne je náš trnavský klub súčasťou slovenskej atletickej ligy. A vyzerá to tak, že v zostávajúcich kolách bude potrebovať každý jeden bod. Preto som sa rozhodol, že to skúsim.

A aby som bol aspoň v nejakej schopnej forme, tak si zahádžem už teraz na slovenskom šampionáte. Už som si, samozrejme, párkrát zahádzal, tak uvidíme, ako to dopadne," uviedol bronzový medailista z MS 2007 v japonskej Osake, citoval ho oficiálny web Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Všetko ho bolelo a ťahalo

Charfreitag prezradil, aké bolo pre neho náročné vrátiť sa k hodu kladivom po takom dlhom čase.

"Samozrejme, telo nebolo spokojné. Všetko ma bolelo a ťahalo, to je jasná vec. Keď sa to kladivo zoberie po piatich rokoch do ruky, tak to nie je vôbec jednoduché. Ale stále si pamätám, aké je to hádzať okolo 80 metrov a teraz je to veľký kontrast, keď si porovnám výkony vtedy a to, na čo mám dnes.

Samozrejme, chodím aj do posilňovne, aby som tie hody dokázal ukončiť tak, aby som si neublíži. Ale nemôžem povedať, že by som sa systematicky pripravoval. Zahádzal som si asi päťkrát alebo šesťkrát po desiatich hodoch a to bolo všetko."

Od roku 2018 člen Siene slávy SAZ plánuje pomôcť trnavskému atletickému klubu aj v druhej polovici aktuálnej sezóny, slovenský šampionát berie ako prípravu.

Kladivo sa nedá hádzať rekreačne

„Chcem si len tak voľne zahádzať, mne už nejde o nič. Len sa chcem postupne do toho dostať, aby som vedel klubu na jeseň aspoň trochu pomôcť s nejakým bodom v ligovom kole, prípadne vo finále," pokračoval Charfreitag, ktorý od roku 2003 drží slovenský rekord v hode kladivom s výkonom 81,81 metra.

Účastník troch olympijských hier v rokoch 2000 až 2008 nevylúčil, že sa v budúcnosti zúčastní na súťaži veteránov.

V septembri bude mať 45 rokov a práve MS v atletike tejto vekovej kategórie (M45) sa začnú 29. júna vo fínskom Tampere.

Jedným z účastníkov bude svetový rekordér v skoku do diaľky Mike Powell (895 cm).

"Priznám sa, že som o tom ani nevedel, že sa začínajú takéto majstrovstvá sveta. Ono kladivo sa nedá hádzať rekreačne, tomu sa treba venovať. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť," dodal Libor Charfreitag.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Slovenský rekordér sa vracia po piatich rokoch. Nejde o stávku, odkazuje