Domorodci, pláž aj sopka. Košickí atléti trénujú na ostrove s Volkom

Jaroslav Rusnák (tretí sprava) s manželkou Henrietou a svojimi zverencami na sústredení v Tenerife.
Jaroslav Rusnák (tretí sprava) s manželkou Henrietou a svojimi zverencami na sústredení v Tenerife. (Autor: Archív Jaroslava Rusnáka)
Patrik Fotta|15. dec 2020 o 23:50

Jedna letenka ich vyšla na 550 eur.

Kanárske ostrovy patria medzi obľúbené turistické destinácie. Najväčšej popularite sa teší Tenerife, ktoré ročne navštívi vyše 5 miliónov turistov.

Skupina atlétov z klubu AK Slávia TU Košice našla na juhu sopečného ostrova v oblasti Arona na tri týždne svoje útočisko. Košičania si nevedia vynachváliť podmienky, ktoré im v rámci sústredenia ostrov ponúka.

Piati zverenci trénera JAROSLAVA RUSNÁKA a jeho manželky Henriety dostali sústredenie za odmenu. V roku 2020 získali celkovo 25 medailí na slovenských šampionátoch – 9 zlatých, 8 strieborných a 8 bronzových.

Výrazné úspechy by radi zopakovali v nadchádzajúcej halovej sezóne, na ktorú sa budú poctivo pripravovať aj po návrate na Slovensko.

Vaše trojtýždňové sústredenie na Tenerife sa pomaly chýli ku koncu. V akých podmienkach ste trénovali?

Južná časť ostrova je vďaka klimatickým podmienkam ideálna na trénovanie počas zimy. Sopka a okolité kopce zadržia takmer všetku oblačnosť prichádzajúcu zo severu. Je tu výborný vzduch, príjemná teplota a navyše sa človek môže v rámci regenerácie okúpať aj v Atlantickom oceáne.

Veľa voľného času na leňošenie ale našim mladým atlétom nenechávame. Prioritne sa snažíme, aby nabrali kondičku a získali čo najlepšiu formu.

Aké platia v krajine obmedzenia v súvislosti s koronavírusom?

Je to omnoho miernejšie ako na Slovensku. V rámci tréningového procesu nás nič neobmedzuje. Ani na štadióne ani v posilňovniach. Je potrebné sa len vopred nahlasovať. Samotní ľudia poctivo dodržujú nariadenia vlády.

Nosia rúška, používajú dezinfekciu. V reštauráciách po každom zákazníkovi musia miesto vydezinfikovať. Počty nakazených sú v celej oblasti nízke. Ľudia sa aj navzájom upozornia na dodržiavanie opatrení. Všetci sú veľmi milí a úctiví.

Ako vyzerá váš bežný tréningový deň na ostrove?

Ráno máme o ôsmej raňajky. Doobedňajší tréning nám začína okolo desiatej, kedy ideme na pláž. Trikrát do týždňa sa venujeme zdokonaľovaniu techniky aj výbušnosti. Máme tu k dispozícii všetko, čo nám na Slovensku chýbalo. Doma sme mohli trénovať len v improvizovaných podmienkach. Aj napriek nim sme však dosiahli vynikajúce úspechy v tomto roku.

Košickí atléti na sústredení na Tenerife.
Košickí atléti na sústredení na Tenerife. (Autor: Archív Jaroslava Rusnáka)

Využili ste voľné chvíle aj na prebádanie ostrova, ktorému dominuje sopka Pico de Teide?

Veľa času sme v rámci regenerácie trávili vo vode a na pláži, takže domov prídeme krásne opálení. Jeden víkend sme si spravili výlet do historickej dediny Masca, ktorá je položená vo výške 2000 metrov nad morom. Domorodci tam stále žijú v ťažkých podmienkach, ale okolité prostredie je nádherné.

Druhý víkend sme sa išli prejsť k sopke, ktorá je zároveň najvyšším vrchom Španielska. Má výšku 3718 metrov. Bol to neopakovateľný zážitok.

Na Tenerife je aj trénerka Naďa Bendová s Jánom Volkom. Ste spolu v kontakte?

S Bendovcami máme vynikajúci vzťah, sú to naši veľmi dobrí kamaráti. Na ostrove sa s nimi stretneme aj keď nechceme (smiech). Máme veľmi pekné zážitky aj na tréningoch. S manželkou sa snažíme veľa študovať nové tréningové metódy. Sú takmer zhodné s tými, ktoré uplatňujú Bendovci. Čo sa týka Janka Volka, práve vďaka nemu sa atletika u nás spopularizovala.

Okrem Bendovcov je tu aj skupina českého trénera Karasa, pod ktorým trénujú slovenské viacbojárky Lucka Mokrášová a Lucia Vadlejch. Je tu mnoho vynikajúcich atlétov a športovcov, z ktorých si môžu naši mladí zverenci brať príklad.

Je trojtýždňové sústredenie na Kanárskych ostrovoch finančne nákladné?

Rasťo Jelínek má financie na prípravu od Deaflympijského výboru Slovenska, ktorý hradí náklady na pobyt aj mne ako trénerovi. Manželka a naše zverenky – Diana a Karin Devaldové, Viktória Rusnáková a Stanislava Hakulinová majú pobyt hradený klubom.

Najväčšiu položku tvorili náklady na letenky. Pôvodne sme mali ísť aj s ostatnými slovenskými atlétmi vládnym špeciálom. Napokon sa od toho upustilo, a tak sme museli narýchlo kupovať letenky. Cena vyletela z asi 200 na 550 eur.

Čo sa týka ubytovania, máme k dispozícii kompletne vybavený sedemmiestny apartmán. V porovnaní s letenkami je to nízka položka.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Domorodci, pláž aj sopka. Košickí atléti trénujú na ostrove s Volkom