Ďalší zákaz. Rusi a Bielorusi sa nezúčastnia na slávnom maratóne

Bostonský maratón na ilustračnom zábere.
Bostonský maratón na ilustračnom zábere. (Autor: TASR/AP)
TASR|7. apr 2022 o 09:00

Ide o prejav podpory ukrajinskému ľudu.

NEW YORK. Ruskí a bieloruskí bežci nebudú môcť štartovať na tohtoročnom Bostonskom maratóne (18. apríla). Organizátori im zakázali účasť pre ruskú inváziu na Ukrajine.

Zákaz sa týka všetkých ruských a bieloruských športovcov s bydliskom v ich domovských krajinách. Ruskí a bieloruskí občania s trvalým pobytom v zahraničí sa budú môcť zúčastniť na podujatí, ale pod inými vlajkami.

"Ako mnohí vo svete sme zhrození a pobúrení tým, čo sme videli a dozvedeli sa zo správ na Ukrajine. Sme presvedčení, že beh je globálny šport a preto musíme vyjadriť podporu ukrajinskému ľudu," citovala agentúra AFP zo stanoviska šéfa exekutívy Bostonskej atletickej asociácie Toma Grilka.

Zatiaľ nie je známe, koľko ruských a bieloruských športovcov sa prihlásilo na tohtoročné podujatie, ktoré patrí medzi najprestížnejšie svojho druhu.

Bostonský maratón, jeden z najslávnejších svetových maratónov, sa po pandémii koronavírusu vracia k svojmu tradičnému aprílovému termínu. V roku 2020 ho zrušili a vlani sa uskutočnil za nižšej účasti v októbri.

Pre vojnu na Ukrajine boli ruskí športovci vylúčení z viacerých športových súťaží a podujatí. Okrem Ruska čelí športovým sankciám aj Bielorusko, keďže Rusko podniklo inváziu na Ukrajinu čiastočne z bieloruského územia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Ďalší zákaz. Rusi a Bielorusi sa nezúčastnia na slávnom maratóne