Arsenal podstúpil riziko. Vyplatilo sa mu, zdolal lídra a znížil stratu

Theo Walcott (vpravo) strieľa gól do siete Leicesteru City.
Theo Walcott (vpravo) strieľa gól do siete Leicesteru City. (Autor: SITA/AP)
SITA|14. feb 2016 o 17:23

V závere dohrávali so štyrmi útočníkmi. Futbalisti Arsenalu rozhodli o víťazstve nad lídrom tabuľky Leicesterom City gólom v 95. minúte stretnutia.

LONDÝN. V prvom stretnutí nedeľňajšieho programu 26. kola najvyššej anglickej futbalovej súťaže Arsenal zdolal na domácom trávniku lídra Leicester City 2:1.

Skóre otvoril v prvom polčase z pokutového kopu hosťujúci Jamie Vardy. Arsenal otočil vývoj zápasu vďaka gólom Thea Walcotta a Dannyho Welbecka, ktorý sa vrátil do hry po desaťmesačnej prestávke zavinenej zranením kolena.

Tréner domácich Arséne Wenger spravil pred úvodným výkopom dve zmeny v základnej zostave. Mathieua Flaminiho nahradil uzdravený defenzívny záložník Francis Coquelin a Gabriela, ktorý si počas týždňa zranil zadný stehenný sval, vystriedal v obrannej línii Per Mertesacker.

Kouč súpera Claudio Ranieri nominoval už šiesty raz za sebou rovnakú jedenástku. Plný bodový zisk mu priniesla v dôležitých zápasoch s Liverpoolom a na štadióne Manchestru City.

Hráči Leicestru mali v úvodnom dejstve niekoľko sľubných príležitostí. Hlavičkou sa skúšal presadiť aktuálne najlepší kanonier Premier League Vardy, nebezpečný pokus vyslal takisto N'Golo Kanté. V oboch prípadoch však úspešne zasiahol pripravený gólman Arsenalu Petr Čech.

Do vedenia sa hostia dostali po premenenom pokutovom kope Vardyho, pre ktorého to bol už devätnásty zásah v tejto sezóne Premier League. Chytro využil nepodarený defenzívny zákrok zo strany krajného obrancu domácich Nacha Monreala, ktorý nešikovne vložil šprintujúcemu útočníkovi nohu do cesty.

"Vardy sa nevyhol Monrealovej nohe - a prečo by aj mal? Keď vložíš nohu do súboja takýmto spôsobom, ja do nej samozrejme vbehnem. Na góle má však veľkú zásluhu tiež Kanté. Tá odhodlanosť a túžba, s akou išiel po lopte..." povedal v polčasovom štúdiu Sky Sports Thierry Henry.

vardy_res.jpg

Jamie Vardy (vľavo) premieňa pokutový kop. FOTO - TASR/AP.

Francúzsky stredopoliar Kanté predvádza celú sezónu výborné výkony. V nedeľu v prvom polčase uspel v piatich sklzoch, štyrikrát odobral futbalistom Arsenalu loptu a dovedna si pripísal štyridsaťsedem dotykov s loptou.

Pre Leicester sa situácia náramne skomplikovala po druhej žltej karte Dannyho Simpsona v 54. minúte, po ktorej hostia museli dohrávať v početnej nevýhode. Navyše, Ranieri stiahol z hry najtvorivejšieho hráča Riyada Mahreza.

Vyrovnávajúci gól Arsenalu prišiel v 70. minúte. Úspešným strelcom sa stal Theo Walcott. Ten vyťažil maximum z práce hrotového útočníka Oliviera Girouda.

Od tohto momentu sa Arsenalu podarilo dostať súpera pod tlak, z ktorého sa vymaňoval len veľmi ťažko. V závere zápasu sa bravúrnym zákrokom vyznamenal dánsky brankár Kasper Schmeichel, Giroudovi chytil stopercentnú šancu.

Hrdinom duelu sa stal Welbeck, ktorý zásahom v 95. minúte rozhodol o víťazstve svojho klubu. Anglický reprezentant sa vrátil do hry po vážnom zranení kolena. Predtým naposledy odohral zápas ešte v apríli 2015.

Asistenciu pri Welbeckovom góle si na konto pripísal nemecký tvorca hry Mesut Özil. Dovedna ich dosiahol v aktuálnej sezóne už sedemnásť.

welbeck_res.jpg

Danny Welbeck (druhý zľava) vyskakuje a strieľa víťazný gól svojho tímu. FOTO - TASR/AP.

"Najdôležitejšia vec je, že sme získali tri body a znížili sme rozdiel v tabuľke. Bolo to pre mňa náročné byť takú dlhú dobu mimo, takže po víťaznom góle je to nádherný pocit. Je to však len jeden gól, teraz chcem ostať zdravý a byť čo najviac na trávniku," skonštatoval Welbeck.

"Myslím si, že sme s rovnakou intenzitou odohrali duel od prvej až do poslednej minúty. Otočiť zápas z 0:1, navyše proti tímu takého kalibru, bolo veľmi náročné. Vedeli sme, že v nedeľu musíme zvíťaziť - stretnutie sme dohrávali so štyrmi útočníkmi. Museli sme skrátka podstúpiť to riziko," vyhlásil kouč domácich Wenger.

"Fantastický zápas, veľmi rýchly. Ak by sa hralo 11 na 11, myslím si, že by sme triumfovali. Simpson v oboch prípadoch fauloval, ale nie na žlté karty. Tak prečo ho vylučovať? Hrali sme na víťazstvo a dobre, ale napokon sme prehrali. Treba pochváliť súpera. Stále sme na čele a odteraz sa sústredíme na duel s Norwichom," reagoval Claudio Ranieri.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Arsenal podstúpil riziko. Vyplatilo sa mu, zdolal lídra a znížil stratu