Armstrong sa k dopingovým testom vracať nechce

Lance Armstrong
Lance Armstrong (Autor: ap)
SITA|2. okt 2008 o 13:41

Cyklistická legenda má jasno. Prezident Francúzskej antidopingovej agentúry podľa neho nepochopil fakty.

LOS ANGELES. Sedemnásobný víťaz pretekov Tour de France Američan Lance Armstrong odmietol ponuku prezidenta Francúzskej antidopingovej agentúry Pierra Bordryho na znovu preskúmanie vzoriek moču odobratých v roku 1999.

Bordy chce opätovne preskúmať Armsrongove vzorky

Vzorky uskladnili vo francúzskom testovacom laboratóriu na predmestí Paríža. Práve tie boli predmetom viacerých sporov, keď francúzsky denník L´Equipe v roku 2005 na svojich stránkach uviedol, že nové testovanie ukázalo prítomnosť zakázanej látky EPO. "Chcem, aby bol jeho návrat medzi profesionálov naozaj čistý," skonštatoval Bordry a dodal:

"S týmto úmyslom navrhujem, ak s tým bude súhlasiť aj Lance, aby sa spravila nová kompletná analýza šiestich vzoriek odobratých v roku 1999."

Cyklista je proti

Armstrongova odpoveď je jednoznačná: "Nanešťastie je pán Bordry novým človekom v tomto prípade a jeho ponuka sa zakladá na fundamentálnom nepochopení faktov. Vzorky z Tour de France z rokov 1998 a 1999 boli podrobené v roku 2005 výskumu pre potreby nezávislého vyšetrovania. Jeho výsledkom bolo konštatovanie, že spomenuté vzorky moču neboli správne udržiavané. Viackrát ich otvorili a už pred troma rokmi nebolo možné, aby tieto vzorky priniesli akékoľvek nové relevantné výsledky. A preto jednoducho nie je možné, aby som dal súhlas na testovanie takýchto vzoriek."

Podľa antidopingových pravidiel sa odoberajú športovcovi vždy dve vzorky moču. Na potvrdenie dopingového priestupku musia byť obe pozitívne. Francúzska antidopingová agentúra vlastní šesť B-vzoriek Lancea Armstronga z roku 1999. A-vzorky už neexistujú. Takže aj v prípade pozitívnej B-vzorky nemôže byť vynesený rezultát.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Armstrong sa k dopingovým testom vracať nechce