Armstrong hľadá nový začiatok, v televízii ukončí mlčanie

Oprah Winfreyová a Lance Armstrong.
Oprah Winfreyová a Lance Armstrong. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela, SITA|9. jan 2013 o 09:54

Lance Armstrong budúci týždeň vystúpi v najpopulárnejšej talkshow na svete. Má šancu povedať pravdu.

Lance Armstrong prišiel vlani v priebehu pár dní o tituly z Tour de France, miliónové príjmy od sponzorov aj imidž rovného chlapa. Budúci týždeň vystúpi v najpopulárnejšej talkshow na svete. Má šancu povedať pravdu.

Agentúrny článok sme o 14:45 nahradili autorským textom SME

BRATISLAVA. „Celá moja kariéra bola klam. Doping bol súčasťou môjho života.“

Tieto slová Lance Armstrong nikdy nevyriekol. Budúci týždeň vo štvrtok však prehovorí v populárnej talkshow Oprah a ako naznačil denník NY Times, zvažuje priznanie.

V programe americkej moderátorky prehovorili mnohé celebrity, ktoré rozhovory bežne nedávajú. Oprah Winfreyová napríklad spovedala speváka Michaela Jacksona, ktorý pred tým štrnásť rokov nikomu neposkytol rozhovor.

Bývalý cyklistický šampión bude čeliť otázkam o dopingu, o obvineniach, o podvodoch či treste, ktorý dostal, avizuje Winfreyová na stránkach svojej televíznej stanice. Armstrong vraj súhlasil, že sa môže pýtať na čokoľvek.

Ostal bez partnerov i bez športu

Pád legendy
  • Pri všetkých siedmich triumfoch na Tour de France používal zakázané látky.
  • Systém testov bol v tom čase nedokonalý.
  • Armstrong nabádal kolegov, aby dopovali.
  • Svedčilo proti nemu 26 ľudí, z nich bolo 11 bývalých kolegov. Všetci priznali doping.
  • Armstrongovi odobrali všetky výsledky od roku 1998 a dostal doživotný zákaz športovej kariéry.
  • Po treste prišiel o všetkých sponzorov a vzdal sa všetkých funkcií v nadácii Livestrong.

Doteraz všetky obvinenia z dopingu odmietal. Od uzavretia kauzy nedával žiadne vyhlásenia. Bude to jeho prvé verejné vystúpenie.

Pred miliónmi divákov môže potvrdiť vyhlásenia pretekárov, ktorí proti nemu svedčili.

Američana môžu k priznaniu hnať viaceré pohnútky. Pravda mu pomôže znovu vrátiť sa k bežnému životu. Po dopingovej afére totiž prišiel o sponzorov, o obchodné aktivity či o možnosť súťažiť.

Priznanie pomohlo aj šprintérke Marion Jonesovej.

Po druhé Armstrong miluje šport a hľadá výzvy. Priznanie dopingu by mu mohlo pomôcť znížiť trest. V súčasnosti má doživotný dištanc a je vylúčený zo športu.

Pritom vlani v lete bol Armstrong na najlepšej ceste k štartu na slávnom havajskom Ironmanovi. Ako 41-ročný stále športoval na vysokej úrovni a mal v pláne aj účasť na ďalších pretekoch.

Pre tento cieľ môže odkryť tajomstvá zo svojej úspešnej kariéry. Šport stále miluje. Z minulosti však nie sú známe prípady, keď po priznaní spätne športovcovi anulovali trest.

Hrozí mu väzenie i straty

Priznaním však zároveň výrazne riskuje.

Armstrong je cieľom viacerých žalôb, trestných i civilných. Niektoré žaloby ho môžu pripraviť o milióny dolárov (Sunday Times, SCA Promotions), oveľa problematickejšie je federálne vyšetrovanie, ktoré stojí na vyhláseniach jeho bývalého kolegu Floyda Landisa.

Tím US Postal bol financovaný z federálnych zdrojov a vláda môže žiadať vrátenie peňazí, navyše Armstrong pod prísahou na súde vypovedal, že doping nikdy neužíval. Za krivú výpoveď sa do väzenia dostala aj Marion Jonesová.

Na priznanie Armstronga vyzývajú bývalí kolegovia i súperi. „Odísť bez toho, že by si čokoľvek povedal, nebolo správne. Keď povieš pravdu, pomôže to cyklistike začať od nuly,“ vravel Paolo Bettini pre La Repubblica

Otázne je, ako prijmú jeho výpoveď fanúšikovia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Armstrong hľadá nový začiatok, v televízii ukončí mlčanie