Je veľký ako Schwarzenegger. Joshua poslal všetkých k zemi

Joshua (vľavo) a Takam.
Joshua (vľavo) a Takam. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|27. okt 2017 o 15:20

Naposledy zrazil k zemi Vladimira Klička a poslal ho do dôchodku. Nový kráľ boxu Anthony Joshua v sobotu obhajuje titul majstra sveta.

BRATISLAVA. Jeho promotér Eddie Hearn odhaduje jeho hodnotu až na päťdesiat miliónov libier za zápas. Je to muž, ktorý má všetky predpoklady na to, aby sa raz zaradil medzi najlepších boxerov všetkých čias.

Kde môžete zápas sledovať?

Zápas vysiela v sobotu TV Dajto a NovaSport 1 od 22.00

Pred piatimi rokmi vyhral ešte ako amatér olympiádu v Londýne.

Bývalý murár Anthony Joshua má aj v profesionálnom ringu neuveriteľnú bilanciu.

Vyhral všetkých devätnásť zápasov, ani raz s ním súper nevydržal do konca. Bol to práve on, kto ukončil éru bratov Kličkovcov, ktorá trvala takmer dvadsať rokov.

V apríli poslal vo famóznom dueli k zemi mladšieho Vladimira. Kličko mal právo na odvetu, ale rozhodol sa odísť do dôchodku. Uvedomil si, že vo veku 41 rokov mal už najlepšie roky za sebou.

„Budúcnosť ťažkej hmotnosti patrí Joshuovi. Ešte som nevidel takého atletického, veľkého, rýchleho a talentovaného športovca, ako je Anthony. Je veľký ako Arnold Schwarzenegger v najväčšej sláve,“ velebil ho Kličko.

Puleva nahradil Takam

Dvadsaťosemročný Joshua je novým kráľom ťažkej hmotnosti a v sobotu (vysiela Dajto od 22.00) bude obhajovať titul majstra sveta. V hre sú tri majstrovské pásy organizácií IBF, WBO a IBO. Na galavečer v Cardiffe je predaných zhruba 80-tisíc vstupeniek.

"Joshua bude vládnuť boxu tak dlho, ako bude chcieť. Má na to všetky predpoklady," tvrdí podľa denníka Telegraph bývalý majster sveta Larry Holmes.

Pôvodný vyzývateľ britského šampióna Kubrat Pulev z Bulharska sa však pred dvoma týždňami zranil, jeho miesto v ringu zaujme Kamerunčan s francúzskym pasom Carlos Takam.

Tridsaťšesťročný muž je trojkou v rebríčku IBF, preto bol na rade ako prvý náhradník. V profesionálnej kariére odboxoval 39 zápasov, dosiahol 35 víťazstiev, z toho 27 knokautom. Štatistiky mu kazí jeden knokaut, ktorý mu uštedril Rus Alexander Povetkin v októbri roku 2014.

Takam boxoval aj na olympijských hrách v Aténach v roku 2004. Profesionálnu kariéru začal skvostne, nenašiel premožiteľa v prvých osemnástich zápasoch, šestnásť z nich ukončil pred limitom. Až po štyroch rokoch prvýkrát prehral, keď ho pokoril jeho krajan Gregory Tony.

Má tvrdú hlavu

Čo je typické pre Takama? Odborníci ho opisujú ako muža s tvrdou hlavou a bradou.

„Má výdrž, bude odolnejší, pretože bude na nepriateľskom území. Keď prídete do takéhoto prostredia, čo môžete stratiť? Dá do toho všetko. Ľudia sa pýtali, v akom kole ho zrazím. Myslím, že to bude niečo medzi desiatym a dvanástym kolom, pretože tento chlap je tvrdý ako betónový blok,“ zhodnotil svojho soka Joshua pre server skysports.com.

Joshua je jasným favoritom, na jeho výhru je kurz iba 1.01, na Takama je 12.00, na remízu 30.00. Rodák z Kamerunu je zavalitý a agresívny, ale od druhého kola spomaľuje, uberá na otáčkach.

„Takam nie je taký silný, aby mu spôsobil problémy. Je dobrý, ale trochu pomalý," myslí si Dillian Whyte, ktorý s Britom prehral pred dvoma rokmi. Bez dvoch centimetrov dvojmetrový Joshua má dlhšie ruky, Takam je o jedenásť centimetrov nižší.

„Keby mal Takam viac času na prípravu, bol by ťažším súperom, ako mal byť Pulev. Je to útočný bojovník, chladný a pokojný," myslí si bývalý boxer Johnny Nelson.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Box»Je veľký ako Schwarzenegger. Joshua poslal všetkých k zemi