21.11.2022 | Skupina B
21.11.2022 | Sk. B
6 - 2
(2:0)

Mal krvavý dres aj trenírky. Iránsky brankár kedysi prespával na ulici

Brankár Iránu Alireza Beiranvand sa zranil v úvode zápasu s Anglickom.
Brankár Iránu Alireza Beiranvand sa zranil v úvode zápasu s Anglickom. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|21. nov 2022 o 16:42

Irán musel vynútene striedať brankára už v prvom polčase.

DAUHÁ. Štvrtý tím z predchádzajúcich MS vo futbale Anglicko vstúpil do turnaja v Katare suverénnym víťazstvom 6:2 nad Iránom.

Na konci prvého polčasu sa udiala málo vídaná vec: rozhodca pridal k riadnemu hraciemu času 14 minút.

V druhom polčase signalizoval rozhodca Raphael Claus nadstavený čas 10 minút a záver sa ešte natiahol pre posudzovanie sporného momentu pomocou VAR. Celkovo tak zápas trval 116 minút.

Dres mal celý krvavý

V 8. minúte zápasu poslal prudký center pred bránu Harry Kane, brankár Iránu Alireza Beiranvand chcel loptu vyboxovať, no nebezpečne sa zrazil s vlastným spoluhráčom.

Nasledovalo dlhé ošetrovanie, Beiranvandovi krvácalo z nosa a zdalo sa, že ho má zlomený. Pravdepodobne utrpel aj otras mozgu.

Napriek tomu chcel 30-ročný brankár pokračovať v hre, namiesto zakrvaveného dresu si obliekol čistý a niekoľko minút to ešte skúšal. Napokon však usúdil, že to nepôjde, ľahol si na trávnik a ukazoval, že nemôže pokračovať. Z trávnika ho vyniesli na nosidlách.

K striedaniu došlo v 19. minúte, do brány sa postavil Hossein Hosseini. Keďže išlo o zranenie hlavy, toto striedanie sa podľa nových pravidiel nezarátalo do kvóty päť striedaní, a tak Irán v zápase striedal celkovo šesťkrát.

Otras mozgu je riziko

V súčasnosti sa už kladie veľký dôraz na prípadné otrasy mozgu. Aj preto bolo nepochopiteľné, prečo nebol iránsky brankár hneď vystriedaný.

„Toto sú chvíle, keď musí zakročiť lekársky tím a nenechať hráča pokračovať v hre. Je rok 2022 a vedieme veľa diskusií o protokoloch v prípade otrasu mozgu, veď takéto zranenia môžu viesť k demencii,“ zdôraznil spolukomentátor BBC, bývalý anglický stredopoliar Jermaine Jenas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Mal krvavý dres aj trenírky. Iránsky brankár kedysi prespával na ulici