Príbeh ako z filmu. Nechcený muž sa chopil šance a vyškolil tím, ktorý sa ho zbavil

Quarterback tímu NFL Green Bay Packers Malik Willis (vľavo).

Príbeh ako z filmu. Nechcený muž sa chopil šance a vyškolil tím, ktorý sa ho zbavil

Quarterback tímu NFL Green Bay Packers Malik Willis (vľavo). (Autor: REUTERS)
Quarterback tímu NFL Green Bay Packers Malik Willis (vľavo).
Quarterback tímu NFL Green Bay Packers Malik Willis (vľavo). (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|25. sep 2024 o 11:00

Matthew Stafford označil NFL za nepredvídateľný biznis.

BRATISLAVA. Päť tímov zostalo stopercentných, tri stále čakajú na výhru a v prvých odhadoch na cenu MVP dominuje hviezda Buffala Bills.

Tretí hrací týždeň zámorskej NFL však toho priniesol oveľa viac. Nebola núdza o prekvapenia, dramatické koncovky či zápis do histórie.

O ten sa nechtiac postarali hráči Cincinnati Bengals, ktorí prehrali za okolností, ktoré sa v najlepšej lige amerického futbalu sveta nestali 104 rokov.

Pick 1: Iba desať minút nestačí

Pri pohľade na výsledok zápasu Dallas - Baltimore 25:28 by si mnoho fanúšikov mohlo myslieť, že išlo o vyrovnaný duel so šťastnejším koncom pre Ravens.

Realita je však taká, že klub, ktorý sa pýši statusom toho najhodnotnejšieho na svete, bol 50 minút jednoznačne horším tímom.

Pochvalu by si zaslúžil len kicker Brandon Aubrey, ktorý sa zaskvel 65-yardovým field goalom, čím len o jeden yard zaostal za rekordom Justina Tuckera.

Dallasu nefungovalo skoro nič a behový útok hostí si robil s obranou, čo chcel. Platí to najmä o dvojici Derrick Henry a Lamar Jackson, ktorí dokopy nabehali 238 yardov a skórovali tri touchdowny po zemi. 

Running back Baltimoru Derrick Henry v súboji s Micah Parsonsom.
Running back Baltimoru Derrick Henry v súboji s Micah Parsonsom. (Autor: TASR/AP)

Paradoxom je, že o 30-ročnom running backovi sa pred sezónou hovorilo v súvislosti s prestupom do Dallasu. Majiteľ klubu Jerry Jones povedal, že si ho nemohol dovoliť, čo vyznieva trochu úsmevne.

Dallas má najdrahšieho quarterbacka (Prescott/60 mil.) a druhého najlepšie plateného wide receivera v lige (Lamb/34 mil.), no nenašiel osem miliónov ročne pre Henryho, aj keď prišiel o Tonyho Pollarda.

Proti Ravens sa Cowboys chytili až v posledných 10 minútach. Tucker netrafil field goal a prišli dva touchdowny, keď domácim vyšiel aj onside kick. Momentum bolo na ich strane, ale na obrat nezostal čas.

Pick 2: Obraty v poslednej chvíli

O tom, že v NFL si nemôžete byť ničím istý, by vedeli hovoriť hráči New Orleans a San Francisca. Obom mužstvám víťazstvo utieklo pomedzi prsty.

Saints tentokrát nepredviedli žiadnu ofenzívnu smršť, no útok Philadelphie držali tri štvrtiny na uzde. Pred poslednou štvrtinou viedli 3:0, lenže v nej dovolili súperovi dve kľúčové akcie, ktoré ich stáli zápas.

Na 65-yardový beh Saquona Barkleyho ešte reagovali touchdownom Chrisa Olaveho, no potom, keď mali Eagles 3&16, si neustrážili Dallasa Goederta. Jeho akciu následne dokončil druhým touchdownom Barkley.

VIDEO: Dallas Goedert a jeho kľúčová akcia v zápase proti Saints

Philadelphia zažila počas šiestich dní odlišné situácie. Kým na záver druhého kola nezvládla koncovku proti Atlante, v New Orleans vyhrala po 17 rokoch.

V prípade San Francisca sa zdalo, že si poradí s Los Angeles Rams aj bez zraneného tria Deebo Samuel, George Kittle a Christian McCaffrey. 

Dve minúty pred koncom viedlo na SoFi Stadium 24:17, no potom dostalo touchdown, nezvládlo útok a ani následný punt return Xaviera Smitha. 

Domáci sa dostali do pozície na field goal a Joshua Karty dokonal obrat. A to aj bez zranenej trojice Cooper Kupp, Puka Nacua a Tyler Higbee.

"NFL je proste nepredvídateľný biznis, hovorím to často. Nikdy neviete, čo sa týždeň čo týždeň udeje," povedal quarterback Matthew Stafford.

Nova Sport 1
Zápasy 4. týždňa NFL na Nova Sport 1
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Pick 3: Budíček pre Las Vegas

Ostatné kolo prinieslo aj viaceré prekvapenia. Ak by ste si stavili na výhru Panthers, Broncos a Giants, zrejme by ste boli terčom ironických poznámok, no napokon by ste vyhrali asi 30-násobok vkladu.

Zaujímavá je situácia v Caroline, kde posadili jednotku draftu 2023 Brycea Younga a veterán Andy Dalton doviedol tím k výhre nad Las Vegas 36:22.

Až sa nechce veriť tomu, že tím, ktorý mal po dvoch zápasoch skóre 13:73, zdolal mužstvo, ktoré si pred týždňom vyšliaplo na Baltimore. Tréner Antonio Pierce povedal, že jeho tím nevyzeral, akoby chcel vyhrať. 

"Toto je NFL. Ak nepodáte svoj najlepší výkon, ste za to potrestaný. Mnohí z nás sa budú musieť pozrieť do zrkadla. Nie je koniec sveta, ale toto je budíček. Musíme hrať lepšie," povedal Maxx Crosby.

Denver v Tampe nečakane dominoval na oboch stranách ihriska. V prvej štvrtine získal náskok 14:0 a potom mu stačila kvalitná obrana a kicker Wil Lutz.

Giants pre zmenu inkasovali v Clevelande touchdown už po 14 sekundách, ale zápas otočili na 21:15. Obrat začal running back Devin Singletary.

V závere mohol skórovať touchdown, ale zachoval sa ako správny tímový hráč. Zastavil jeden yard pred end zónou. Tým pádom získal prvý down, Giants trikrát zakľakli a nechali uplynúť zostávajúci čas.

VIDEO: Devin Singletary vymenil svoj touchdown za víťazstvo

Pick 4: Osem sackov Packers

NFL píše často priam hollywoodske príbehy. Svoje by o tom vedel aj quarterback Malik Willis, ktorý pomohol zdolať tím, v ktorom bol nechcený. 

Tennessee Titans ho vymenili do Green Bay Packers za voľbu v siedmom kole draftu 2025 a o 27 dní neskôr sledovali, ako ich školí na ich domácej pôde.

Willis sa chopil šance po zranení Jordana Lovea a Packers doviedol k druhej výhre. Proti Titans nahádzal viac ako 200 yardov, po zemi ich pridal ďalších 73 a práve jeho touchdown otvoril skóre.

"To, čo dokázal, som ešte nevidel. Klobúk dole pred ním aj všetkými okolo neho," hovoril tréner Matt LaFleur, ktorý s Willisom pracuje necelý mesiac.

Dvadsaťpäťročný quarterback vyzdvihol najmä výkon defenzívy. Hráči Packers dostali súperovho rozohrávača až osemkrát na zem. Osem tzv. sackov sa im naposledy podarilo dosiahnuť pred skoro 20 rokmi.

"Osem sackov? Panebože, boli šialení. Bolo to niečo neskutočné a nepochybne oni nám vyhrali zápas," cituje Willisa web CBS Sports.

Obrana Packers je po troch kolách najlepšia z pohľadu získaných interceptions, keď ich má na konte až sedem. Po jednej z nich sa proti Tennessee podarilo skórovať prvý pick 6 v kariére Jairovi Alexanderovi.

Pick 5: Tri prehry sú už problém

Titans majú aktuálne na konte tri prehry a spolu so Cincinnati a Jacksonvillom sú na zozname tímov, ktoré stále čakajú na prvé víťazstvo v sezóne. 

Jaguars po tesných prehrách s Miami a Clevelandom výsledkovo i herne vybuchli na Highmark Stadium, kde podľahli domácemu Buffalu 10:47. 

Bengals sa zase postarali o historicky zápis. Od roku 1920 sú prvým tímom, ktorý prehral zápas napriek tomu, že v ňom ani raz nemusel puntovať, ani raz nestratil loptu a zaznamenal aspoň 31 bodov.

Takáto kombinácia priniesla tímom v predošlých 126 prípadoch zakaždým víťazstvo a dokonca iba raz nebolo dvojciferným rozdielom. A aby toho nebolo málo, Cincinnati do konca sezóny prišlo o zraneného Trenta Browna.

Partie okolo Joe Burrowa či generačného talentu Trevora Lawrencea musia biť na poplach. Sezóna je oveľa kratšia než v NHL či NBA, a tak je bilancia 0-3 zásadný problém v boji o postup do play-off.

V 21. storočí sa z takejto pozície podarilo do vyraďovacej časti postúpiť len Texans v sezóne 2016/2017, keď sa Super Bowl konal práve v Houstone.

Podľa analytikov ESPN má z trojice zatiaľ neúspešných tímov najvyššiu šancu na play-off Cincinnati (36 %). Pravdepodobnosť postupu Jacksonvillu je 13 percent a v prípade Tennessee dokonca len desať. 

Pick 6: Kde sa stratil Kelce?

Naopak, až 98-percentnú šancu na play-off a teda vôbec najvyššiu, má Buffalo. Napriek odchodu Stefona Diggsa mužstvo šliape na plné obrátky a Josh Allen je po troch kolách hlavný kandidát na cenu MVP.

Počas svojho pôsobenia v Bills zaznamenal už 11. zápas s aspoň štyrmi pasovými touchdownami, čím prekonal aj člena Siene slávy Jima Kellyho.

Medzi nezdolanými tímami je aj Kansas, čo nie je žiadna senzácia. Za zmienku však stojí spomenúť, že bilanciu 3-0 quarterback Patrick Mahomes dosiahol bez toho, aby Travis Kelce dosiahol jediný touchdown.

Priateľ slávnej popovej speváčky Taylor Swift sa akoby ešte zabudol niekde na koncerte jeho drahej a zabudli mu povedať, že sa sezóna NFL začala. V troch zápasoch zachytil osem prihrávok pre dokopy 69 yardov.

Po dominantnom výkone nad Houstonom (34:7) si udržala stopercentnú bilanciu Minnesota a pochvalu si zaslúžia aj v Pittsburghu a Seattli.

Steelers majú najlepšiu obranu v lige, keď ani raz nedostali viac ako desať bodov. Solídne im sekundujú Vikings, ktorí dokopy dostali len 30 bodov. 

Ich šance na postup do play-off sú veľmi vysoké, no v tomto smere si výrazne polepšili aj Seahawks na úroveň 50 %. Práve ich zápas ukončí program 4. kola, keď nastúpia na domácej pôde Detroitu Lions.

Tabuľka konferencie AFC

Tabuľka Konferencie NFC

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Príbeh ako z filmu. Nechcený muž sa chopil šance a vyškolil tím, ktorý sa ho zbavil