Mal nehodu. Bývalý pilot F1 a slávny paralympionik je vo vážnom stave

Alessandro Zanardi.
Alessandro Zanardi. (Autor: TASR/AP)
TASR|19. jún 2020 o 19:55

Zrazil ho nákladiak.

RÍM. Bývalý automobilový pretekár formuly 1 Alessandro Zanardi z Talianska mal v piatok ťažkú nehodu a vo vážnom stave ho previezli do nemocnice. Informovala o tom agentúra AP.

Zanardiho transportoval z miesta nehody vrtuľník.

Po operácii zostáva Zanardi napojený na umelú ventiláciu. Má stabilný prietok krvi, no jeho neurologický status je naďalej vážny.

"Do nemocnice ho priviezli s devastačnými zraneniami tváre. Čísla sú dobré, jeho stav je stabilizovaný, no naďalej veľmi vážny," uviedol chirurg Giuseppe Olivieri počas sobotného brífingu v nemocnici.

V nemocničnej izbe sú pri Zanardiho posteli aj manželka Daniela a syn Niccolo.

"Operácia prebehla podľa plánu. Nebudeme však poznať jeho neurologický status, pokým sa neprebudí. V takýchto prípadoch prichádza zlepšenie iba veľmi pomaly," prezradil Olivieri.

Conte: Taliansko je s vami

Incident sa stal v toskánskom meste Pienza počas pretekov paralympijských atlétov na handbikoch. Jeden z členov polície uviedol, že k nehode prišlo po zrážke s nákladným vozidlom.

"Nikdy ste sa nevzdali a svojou mimoriadnou silou ste prekonali tisíce problémov. Nevzdávajte to Alex Zanardi, celé Taliansko je s vami," napísal na Twitteri taliansky premiér Giuseppe Conte.

Podľa reprezentačného trénera Talianska v handbikoch Maria Valentiniho urobil chybu Zanardi: "Alex vbehol do jazdného pruhu v momente, keď tade išiel kamión s návesom. Jeho vodič sa už nestihol vyhnúť zrážke."

Podľa Valentiniho prišla sanitka na miesto nehody po dvadsiatich minútach. Zanardi po nehode dýchal sám a komunikoval.

V roku 2001 utrpel ťažkú haváriu

Päťdesiatriročný pretekár utrpel v roku 2001 ťažkú haváriu na pretekoch série Cart. Museli mu po nej amputovať obe nohy.

Neskôr sa z neho stal reprezentant v handbikoch, na paralympijských hrách v rokoch 2012 a 2016 získal dokopy štyri zlaté medaily.

Médiá informovali, že Zanardi po piatkovej ťažkej nehode trojhodinovú operáciu hlavy. Podľa vyjadrenia lekárov je jeho stav naďalej veľmi vážny.

Ako informovala agentúra AP, taliansky paralympijský šampión utrpel vážne traumatické poranenie lebky a v nemocnici v Siene podstúpil náročný neurochirurgický zákrok.

Po trojhodinovej operácii ho premiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti. "Jeho zdravotný stav je naďalej veľmi vážny," uviedlo vedenie nemocnice vo svojom vyhlásení.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Mal nehodu. Bývalý pilot F1 a slávny paralympionik je vo vážnom stave