Malý hokejový národ bojuje za chorého spoluhráča. Jeho dres visí v šatni

Ales Kranjc v národnom drese.
Ales Kranjc v národnom drese. (Autor: SITA/AP)
Nikola Baďová|21. máj 2023 o 08:00

Slovinci hrajú o zotrvanie v elitnej kategórii.

RIGA. „Potreboval by som tu niekoho ako si ty, aby mi pomohol s tými mladíkmi. Sú blázniví,“ prosil pri videorozhovore tridsaťosemročný asistent kapitána Žiga Pavlin. 

„Myslím, že svoju prácu som už odviedol a ty to musíš dokončiť,“ reagoval jeho bývalý spoluhráč Aleš Kranjc. 

Slovinský útočník Kranjc trpí nevyliečiteľnou chorobou ALS. Boj s ňou prehral napríklad futbalista Marián Čišovský alebo nedávno aj švédska hokejová legenda Börje Salming.

Štyridsaťjedenročný Kranjc začal pociťovať príznaky pred dvoma rokmi, keď hral v nemeckej tretej hokejovej lige. Kariéru ukončil skôr, ako plánoval. 

„Choroba Alešovi nielenže ukončila kariéru, ale znemožnila mu tráviť čas vonku s našimi dvoma deťmi. Keď píšem tieto riadky, tečú mi slzy po tvári,“ uviedla na sociálnych sieťach manželka Andreja. 

Posledné dva roky žila v neistote. „Všetko sa obrátilo hore nohami. Dúfala som, že to nie je pravda a doktori nevedia, čo hovoria. Bohužiaľ. Žiadne riešenie neexistuje. Ostali sme sami.“

Bojujú spoločne

Slovinskí tím na majstrovstvách sveta vo Fínsku a Lotyšsku však bojuje za svojho bývalého reprezentačného kolegu. 

„Slovinci musia držať pri sebe. Majú malú hokejovú základňu. Všetci sa dobre poznajú a sú blízki kamaráti. Je to jedna veľká rodina a preto ochorenie Kranjca prežívajú,“ uviedol v štúdiu ČT Sport bývalý hokejista Martin Hosták. 

Kranjcov dres s číslom 28 je vyvesený aj v kabíne slovinskej reprezentácie v Rige. Aj napriek tomu, že už nemá reprezentačný vek, v mužstve má množstvo kamarátov a bývalých spoluhráčov. Množstve z nich pomohol ako mentor, keď ich uviedol na správnu hokejovú cestu. 

„Hokejový život je život v kolektíve a s priateľmi, s ktorými prežívate super chvíle, keď vyhrávate i ťažké chvíle, keď prehrávate. Každá zmienka o nejakej chorobe dáva tím viac dohromady. Je to kolektívny život na cestách i v kabíne. Snažia sa mu pomôcť najviac, ako sa dá,“ doplnil Milan Antoš. 

Rýchla pomoc

Slovinci sú malý, ale húževnatý hokejový národ.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Malý hokejový národ bojuje za chorého spoluhráča. Jeho dres visí v šatni