Lebku mal tridsaťkrát polámanú, skončil v kóme. Americký zázrak získal na ZOH striebro

Colby Stevenson.
Colby Stevenson. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|12. feb 2022 o 14:25

Príbeh Colbyho Stevensona je veľmi inšpiratívny.

PEKING. Písal sa máj 2016. Neskoro v noci sa po uliciach amerického štátu Idaho premávalo auto. Šofér v ňom doplatil na neskorú hodinu.

Bol ním Colby Stevenson. Vtedy len osemnásťročný mladík cestoval vyše päťsto míľ z podujatia v Oregone. V súťaži v akrobatickom lyžovaní bol vyhlásený za lyžiara týždňa.

Stačilo však pár sekúnd a zmenil sa mu život.

Pamätá si, ako sa zobudil na nemocničnom lôžku obklopený blízkymi. Čo sa stalo si nepamätal - len mu to opísali.

Vozidlo, ktoré šoféroval, sa potom, čo zaspal, niekoľkokrát prevrátilo. Jeho strecha bola totálne zničená, rovnako, ako Stevensonova lebka. V tej bolo viac než tridsať zlomenín, najviac v okolí obočia.

Lekári ho na tri dni uviedli do umelého spánku. Jeho mozog opuchol a odborníci mu nedávali veľkú šancu na úplné zotavenie.

Stevenson si prešiel veľkou bolesťou. Na prvé týždne v nemocnici spomína ako na veľkú hmlu. Bol neustále pod vplyvom liekov, lebku mal poráňanú na mnohých miestach a na mozgu osemmilimetrový opuch.

Z nemocnice k medaile

Od hororového momentu a týždňov strachu o mladíkov život uplynulo už takmer šesť rokov. Stevenson je nielenže zdravý, no vrátil sa k športu.

Akrobatickému lyžovaniu nedokázal odolať. A tak sa po ťažkých mesiacoch vrátil na lyže. Opäť predvádza akrobatické kúsky a veľkolepé skoky.

Dnes dvadsaťštyriročný americký reprezentant si nielen vybojoval olympijskú miestenku v Pekingu, ale svoju účasť ovenčil striebornou medailou v disciplíne Big Air.

"Práve teraz lietam v oblakoch," povedal tesne po rozhodujúcom výkone. "Ešte som to úplne nevstrebal. Je zázrak, že som skončil na pódiu."

Za finálovú jazdu dostal skóre 183,00. Viac dostal len Nór Birk Ruud. Veľké šance na medailu pritom nemal, veď v prvom kole zažil pád.

Stevenson sa však nevzdal - podobne, ako pred šiestimi rokmi.

Nasledovať svoje sny

Colby Stevenson dostáva otázky na svoj životný príbeh často, čo sa jeho momentálnym úspechom ešte znásobilo.

Ako osemnásťročný totiž nevedel, či bude viesť normálny život. O športe nehovoriac.

"Práve v takýchto ťažkých životných chvíľach sa formuje váš charakter," cituje lyžiara USA Today.

"Aj keď vám osud rozdá zlé karty, je to o tom pozrieť sa na veci z pozitívneho hľadiska a napriek všetkému bojovať a nasledovať svoje sny. Aj keď sa zdajú byť ďaleko, zostaňte verní tomu, čo máte radi."

Po rokoch dodáva, že si z nehody vzal len to dobré.

"Myslím si, že práve preto je tá havária jednou z najlepších vecí, ktoré sa mi kedy stali," povedal pre olympics.com. "Pozerám sa na život z iného pohľadu. Jasné, mám obrovskú jazvu na čele a rozbitú lebku, ale ide to aj s tým. Takže som v pohode."

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Akrobatické lyžovanie»Lebku mal tridsaťkrát polámanú, skončil v kóme. Americký zázrak získal na ZOH striebro