18.02.2022 00:00
Deň 14
Peking 2022
Koniec

Volajú ju snežná princezná. V Číne spustila šialenstvo

Eileen Gu sa raduje s čínskou vlajkou.
Eileen Gu sa raduje s čínskou vlajkou. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|17. feb 2022 o 18:55

Pre Číňanov je tvárou pekinských hier rodáčka z Ameriky.

PEKING, BRATISLAVA. Keď si sadne za klavír, zvládne aj náročnejšie skladby. Elektronický keyboard si so sebou berie na cesty pravidelne. Zvykne aj komponovať. 

„Hrávam v noci a skladám aj vlastné veci,“ vraví sympatická čínska reprezentantka. 

Eileen Gu je pre Číňanov to, čo Michaela Shiffrinová pre Američanov. 

Je najväčšou hviezdou pekinských hier, na sociálnych sieťach má milióny fanúšikov. Počas hier v Pekingu je tvárou viacerých čínskych značiek. Pre milióny Číňanov je symbolom toho, čo by sami chceli dosiahnuť. 

Je to dievča mnohých talentov. Je modelkou a tvárou značiek ako Louis Vuitton, Estee Lauder, Victoria’s Secret, Tiffany & Co či Oakley.

V Číne propaguje desiatky domácich značiek. Medzi nimi napríklad výrobcu športového oblečenia Anta.

Spustila šialenstvo

Pokiaľ nie je na módnej prehliadke, študuje. Má nadpriemerné IQ a bude študovať na Stanforde.

Je ťažko uveriteľné, čo všetko dosiahla v osemnástich. A to sme sa ešte nedostali k jej športovým úspechom. V akrobatickom lyžovaní je šampiónka.

Má tituly zo všetkých športových podujatí. Z majstrovstiev sveta, z adrenalínových hier X-Games aj z olympijských hier. Samozrejme, na každom tomto podujatí vybojovala zlato.

Skôr má však nie jednu zlatú medailu, ale aspoň dve, pretože ako jedna z mála v akrobatickom lyžovaní sa nesústreďuje na jednu disciplínu, ale štartuje hneď v troch – BigAir, slopestyle aj na U-rampe. 

Na olympiáde dokonca hneď v prvej disciplíne skočila ako prvá na svete double cork 1620.

Čínska sociálna sieť Weibo po jej triumfe takmer skolabovala. Fanúšikovia oslavovali jej prvé víťazstvo. Podľa štatistík mal hashtag, ktorý označoval jej triumf viac ako miliardu a 400 miliónov zobrazení. 

Zarába milióny

Na čo siahne, to sa pod jej rukami premení na úspech. Pri svojich prvých olympijských hrách získala dve zlaté medaily, BigAir a U-rampa, a pridala striebro v slopestyle.

V Číne ju prezývajú snežná princezná. Vďaka jej úspechom objavuje najľudňatejšia krajina sveta zimné športy.

Čínske médiá odhadujú jej ročný príjem na 200 miliónov juanov (27 mil. eur) a krajina prežíva Gu-mániu. 

Osemnásťročná tínedžerka sa stala pre mnoho Číňaniek vzorom. Má charizmu, je športovým vzorom, je sebavedomá a vzdeláva sa.

Pritom všetko pôsobí uvoľnene. V krajine, kde bolo hlboko zakorenené nižšie postavenie ženy, rúca tento obraz. O to viac, že ju vychovávala len matka Jan Gu. 

Až do tohto bodu je to dokonalý príbeh o tínedžerke, ktorá si zaumienila, že bude posúvať hranice a stala sa inšpiráciou pre celý svet. 

Gu však nebola čínskou reprezentantkou vždy. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Akrobatické lyžovanie»Volajú ju snežná princezná. V Číne spustila šialenstvo