Pribudol Slovák, z Čecha sa stala hviezda. Ako vyzeral rok 2021 v UFC?

Írsky bojovník MMA Conor McGregor.
Írsky bojovník MMA Conor McGregor. (Autor: TASR/AP)
Daniel Stankovič|28. dec 2021 o 18:00

Bilancovanie uplynulého roka v UFC.

BRATISLAVA. Uplynul týždeň od posledného turnaja roku 2021 v najlepšej svetovej lige MMA. Nadišiel čas rekapitulovať.

Ako sa vedenie UFC popasovalo s ďalším rokom boja s celosvetovou pandémiou?

Hoci by sa to na prvý pohľad nemuselo zdať, v uplynulých dvanástich mesiacoch sme boli v americkej organizácii svedkami najväčšieho počtu turnajov od roku 2014.

Videli sme korunováciu nového kráľa ťažkej váhy Francisa Ngannoua, zo sedadiel nás dvíhali fenomenálne výkony šampióna veltrovej divízie Kamarua Usmana.

Nemôžeme zabudnúť ani na pokračovanie príbehu hry o tróny v ľahkej váhe po odchode Khabiba Nurmagomedova.

Českých a slovenských fanúšikov mohla tešiť výhra Čecha Jiřího Procházku a fakt, že sa do prestížnej organizácie prebojoval historický druhý slovenský zápasník Martin Buday.

Je pre UFC dôležitejší než sa zdá

Iba pred pár dňami oznámil prezident UFC Dana White novinárom správu o rekordných predajoch služby pay-per view (ďalej už len PPV, pozn. red.) v tomto roku. A to všetko v časoch, ktorá športu veľmi neprajú.

Ak sa pozrieme na predpokladané čísla predaných PPV prenosov najsledovanejších turnajov, vyjde nám jasný výsledok.

Nepodáva také výkony, ako v časoch svojej najväčšej slávy. To je však z hľadiska popularity a financií až druhoradé.

Hoci je bývalý šampión perovej a ľahkej váhy Conor McGregor tŕňom v oku pre veľkú skupinu fanúšikov MMA, jeho prínos pre organizáciu UFC je obrovský.

Samozrejme, McGregor nepodáva také výkony, ako v časoch svojej najväčšej slávy. To je však z hľadiska popularity a financií až druhoradé.

Hviezdny Ír je značka, ktorá tiahne. A to s obrovským náskokom na ďalších bojovníkov.

Očami čísel je to nasledovné. McGregor tento rok zápasil dvakrát a hoci oba duely prehral, stále si jeho zápas chcelo pozrieť v priemere dvakrát viac divákov než druhý najsledovanejší turnaj roku.

Presnejšie ide o jeden a pol milión predaných pay-per view za turnaj, kde sa nachádzal McGregor. Ako sú na tom ostatné turnaje?

Po McGregorovi teda nasleduje hlboká priepasť a osemstotisíc predajov PPV druhého najsledovanejšieho podujatia UFC 269, čo činí rozdiel sedemstotisíc predajov.

Nech sa už správa akokoľvek, McGregor je aj dnes tvárou zmiešaných bojových umení. Z toho vyplýva aj jeho exkluzívne postavenie v dohadovaní zápasov a v organizácii celkovo.

Z outsiderov sa stali hrdinovia

Len málokto by tipoval, že niekedy dokážu dosiahnuť na najvyšší stupienok. Títo štyria bojovníci to však napriek všekým prekážkam dokázali. Stali sa šampiónmi svojich váhových kategórií.

Ak by sme mali zhrnúť, čo majú všetci štyria spoločné, tak okrem nesporných zápasníckych kvalít vyčniva najmä ich mentálna odolnosť. Vôla nevzdať sa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Pribudol Slovák, z Čecha sa stala hviezda. Ako vyzeral rok 2021 v UFC?