Bývalý tréner Trnavy: Je fajn, že svieti slnko. Inak by pribudli samovraždy

Pavel Hoftych v minulosti pôsobil v Trnave. Teraz je trénerom Liberca.
Pavel Hoftych v minulosti pôsobil v Trnave. Teraz je trénerom Liberca. (Autor: archív SME - Tomáš Benedikovič)
SITA|24. apr 2020 o 10:43

Kritizuje opatrenia českej vlády.

BRATISLAVA. Naštartovanie tréningového procesu v obmedzenej podobe nie je po vôli trénerovi futbalistov Slovana Liberec Pavlovi Hoftychovi.

Niekdajší kouč aj manažér Spartaka Trnava nechápe, prečo musia jeho zverenci trénovať v malých skupinách s rozostupmi bez osobných súbojov, keď hobbymarkety a hypermarkety v Česku sú preplnené ľuďmi.

Dokončenie súťaží je neisté

"Pevne verím, že česká najvyššia súťaž sa dohrá. Konzultujem to s viacerými ľuďmi, aj s kolegami z iných klubov. Nie je to však o nás, ale o opatreniach, ktoré vláda prijme.

Keď vidím, koľko ľudí sa nachádza v OBI či hypermarketoch, vôbec nechápem, prečo sa futbalisti nemôžu pohybovať na ihrisku v normálnom kontaktnom športe," uviedol Pavel Hoftych v rozhovore pre klubovú televíziu, cituje ho aj portál idnes.cz.

Futbalisti môžu v Česku od pondelka tohto týždňa trénovať v skupinách maximálne s ôsmimi ľuďmi, ale musia dodržiavať prísne hygienické opatrenia. Pokračovanie zastavenej sezóny je zatiaľ v nedohľadne.

"Chápem, že poslať divákov do hľadísk by bolo na začiatku veľmi náročné. Prečo by sme však nemohli hrať futbal bez rúšok, ak si predtým všetci vrátane nás trénerov zmeriame teplotu? Ak by mal náhodou niekto nejaké problémy, zostane predsa doma v karanténe," myslí si Hoftych.

Rúška na verejnosti? Zle sa cez ne dýcha

Päťdesiatdvaročný tréner, ktorý pred ôsmimi rokmi priviedol Spartak Trnava k druhému miestu v najvyššej slovenskej súťaži, verí, že sa nájde správny model, ako by mohol pokračovať futbal na vrcholovej úrovni.

"Hlavný nápor choroby sme zachytili a aj tak budeme musieť dôjsť do stavu akéhosi 'premorenia' a je jedno, akou formou. Verím, že futbal sa bude hrať a už čoskoro. A najmä, že toto nešťastné obdobie sa skončí a začneme sa správať normálne," vysvetlil Hoftych.

Zároveň priznal, že niektoré reštrikčné opatrenia vlády považuje za prehnané.

"Rozumiem noseniu rúšok k lekárovi alebo do obchodu, ale na verejnosti? No neviem. Zle sa cez to dýcha, úplne tie rúška neznášam. Verím, že čoskoro ich prestaneme nosiť všetci.

Na druhej strane, je pekné počasie a človek sa môže ísť prejsť alebo vyvetrať sa. Je fajn, že svieti slnko. Neviem si predstaviť, ako by sme koronakrízu znášali všetci doma v novembri v sychravom počasí. Asi by sme sa postrieľali. Samovrážd by bolo asi viac ako úmrtí na COVID-19," dodal kouč Liberca, ktorému pred prerušením Fortuna ligy patrila v tabuľke siedma priečka.

Všetko o koronavíruse a ochorení Covid-19

(Autor: SME/MM)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Bývalý tréner Trnavy: Je fajn, že svieti slnko. Inak by pribudli samovraždy