Kuzminová neplní plán a ďalej víťazí. Vydrží až do olympiády?

Anastasia Kuzminová.
Anastasia Kuzminová. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|6. jan 2018 o 19:32

Slovenská biatlonistka má za sebou najlepší mesiac v kariére. Vrchol sezóny však ešte len príde.

BRATISLAVA. Za predchádzajúcich jedenásť rokov, čo súťaží na vrcholnej úrovni, vyhrala biatlonistka Anastasia Kuzminová pätoro pretekov Svetového pohára. Teraz za necelý mesiac hneď štvoro.

„Ani neviem, čo povedať. Tomu sa ťažko verí,“ vravela Kuzminová vo štvrtok po triumfe v šprinte Svetového pohára v Oberhofe.

Tak vysoko nikdy nebola

Vyhrala s náskokom vyše 35 sekúnd. V disciplíne, v ktorej sú zvyčajne odstupy medzi pretekárkami veľmi tesné, to bol najväčší rozdiel za posledných šesť rokov.

A výhodu, ktorú v šprinte oproti súperkám získala, využila aj v sobotňajších stíhacích pretekoch. Hoci netrafila dva z dvadsiatich terčov, vyhrala jednoznačne s vyše minútovým náskokom.

V podobnej situácii bola aj v polovici decembra vo francúzskom Annecy. Do stíhacích pretekov si preniesla výrazný náskok zo šprintu, ale minula až štyri terče a skončila druhá. Teraz to nepripustila.

„Obávala som sa, či sa na streľbu dokážem dostatočne skoncentrovať. Po prvej streľbe som sa však uvoľnila a uvedomila som si, že je to v poriadku. Poučila som sa,“ vravela 33-ročná Kuzminová na tlačovej konferencii po druhom triumfe v Oberhofe.

Upevnila si ním prvú priečku v priebežnom hodnotení Svetového pohára. Nikdy predtým tak vysoko nebola.

Ohromujúca bilancia

Určili sme si vysoké ciele a sme na dobrej ceste. Len by som chcel, aby sa na Nasťu nevytváral tlak. Darí sa jej a ostatné len príde.


Daniel Kuzmin, manžel a tréner Anastasie Kuzminovej

Pred touto sezónou vyhrala Kuzminová naposledy preteky Svetového pohára ešte v marci 2014. Potom pre materské povinnosti vynechala takmer dve celé sezóny.

V olympijskej zime má však skvelú formu a jej bilancia za posledný mesiac je ohromujúca – sedmoro pretekov, štyri víťazstvá, dve druhé miesta a jedno štvrté.

„Je v životnej forme,“ tvrdí jej tréner a manžel Daniel Kuzmin.

Pritom plán bol opačný.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Kuzminová neplní plán a ďalej víťazí. Vydrží až do olympiády?