16. etapa na Tour de France 2018 - Trasa, mapa, pamiatky

(Autor: TASR/AP)
Sportnet|25. máj 2018 o 12:00

Pozrite si profil šestnástej etapy Tour de France 2018, ktorá merala 218 kilometrov a viedla z Carcassonne do Bagnères-de-Luchon.

16. etapa na Tour de France 2018

Profil 16. etapy Tour de France 2018.
Profil 16. etapy Tour de France 2018. (Autor: letour.fr)

Šestnásta etapa Tour de France 2018 z Carcassonne do Bagnères-de-Luchon merala 218 kilometrov a hneď na úvod tretieho týždňa pretekov ponúkla boj o víťazstvo medzi vrchármi.

Na trase bolo päť vrchárskych prémií. Prvá polovica bola ľahšia, s dvomi stúpaniami štvrtej kategórie. V druhej prišlo na rad najprv stúpanie druhej kategórie na Col de Portet (5,4 km; 7,1 %) a potom dve prémie prvej kategórie - Col de Menté (6,9 km; 8,1 %) a Col du Portillon (8,3 km; 7,1 %).

Bod za prvé miesto na vrchole prvého kopca získal Warren Barguil z tímu Fortuneo-Samsic. Na druhom vrchole bol ako prvý držiteľ bodkovaného dresu Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors). Stúpanie na Col de Portet ovládol Philippe Gilbert z Quick-Step Floors.

Na stúpaní Col de Menté si Alaphilippe pripísal ďalších desať bodov do vrchárskej súťaže. Zostávajúce body na Col du Portillon zobral britský cyklista Adam Yates.

Cieľ však nebol na kopci. Vrchol Col du Portillon dosiahli jazdci 10 kilometrov pred koncom, nasledoval už iba zjazd až do cieľa.

Šprintéri sa mohli pobiť o body aspoň na rýchlostnej prémii, ktorá sa nachádzala na 124. kilometri, pred stúpaním na Col de Portet. Dvadsať bodov na šprintérskej prémii bral Christophe Laporte (Cofidis).

Carcassonne, ktoré bolo cieľovým miestom 15. etapy Tour de France 2018 a kde zároveň cyklisti strávili voľný deň, sa spája aj s jedným z najpamätnejších víťazstiev Petra Sagana.

V roku 2016 išli jazdci z Carcassone do Montpellieru. Vtedy sa v záverečných kilometroch odtrhla štvorica pretekárov - Peter Sagan, v tom čase jazdiaci vo farbách Tinkoffu, jeho tímový kolega Maciej Bodnar, a dvaja jazdci zo Sky Chris Froome a Geraint Thomas. O prvenstvo v etape si to rozdali cyklisti v žltom a zelenom drese - Peter Sagan napokon porazil Frooma.

Tento raz pretekári finišovali v kúpeľnom meste Bagnères-de-Luchon, prezývanom aj Kráľovná Pyrenejí. V roku 2016 tu zaznamenal pomerne netradičné víťazstvo neskorší šampión Froome. V ôsmej etape zaútočil v záverečnom zjazde do cieľa a po triumfe sa obliekol do žltého dresu.

Víťazom 16. etapy sa stal Francúz Julian Alaphilippe z tímu Quick-Step Floors. Na druhom mieste finišoval Španiel Gorka Izagirre zo zoskupenia Bahrain-Merida, tretiu priečku obsadil Adam Yates z tímu Mitchelton-Scott.

Tour de France 2018 - 16. etapa:

Dátum: 24. júl 2018 (utorok)

Štart: Carcassonne o 11:40

Cieľ: Bagnères-de-Luchon

Dĺžka: 218 km

Profil: horský

Víťaz: Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors)

Online prenos: TU >>>

Mapa 16. etapy Tour de France 2018.
Mapa 16. etapy Tour de France 2018. (Autor: letour.fr)
Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»16. etapa na Tour de France 2018 - Trasa, mapa, pamiatky