10. mimoriadny kongres UEFA posilnil pozíciu Platiniho

SITA|29. máj 2007 o 19:29

ZÜRICH 29. mája (SITA) - Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini zdôraznil počas 10. mimoriadneho kongresu UEFA vo švajčiarskom Zürichu potrebu spojiť sa pre spoločné dobro európskeho ...

ZÜRICH 29. mája (SITA) - Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini zdôraznil počas 10. mimoriadneho kongresu UEFA vo švajčiarskom Zürichu potrebu spojiť sa pre spoločné dobro európskeho futbalu. Päťdesiatjedenročný Platini, ktorý v januárových voľbách zdolal dovtedajšieho šéfa futbalu na starom kontinente Švéda Lennarta Johanssona, vo svojom prejave pred delegátmi všetkých 53 členských zväzov UEFA uviedol, že cíti nutnosť zastaviť hádky a nedorozumenia, ktoré poznačili európsky futbal. UEFA potvrdila na kongrese vznik Strategickej rady profesionálneho futbalu, ktorá by mala nahradiť združenie G14, kam momentálne patrí 18 najbohatších európskych klubov. Trojnásobný európsky hráč roka označil túto udalosť ako "dôležitý krok v spájaní európskej futbalovej rodiny." Bývalý kapitán francúzskej reprezentácie uviedol: "Dlhý čas sa kluby a hráči snažili komunikovať s vedením európskeho futbalu. Vďaka tejto novej inštitúcii budú mať možnosť smerovať svoje požiadavky viceprezidentovi UEFA a následne aj výkonnému výboru UEFA. Vypočujeme ich a budeme odpovedať na ich legitímne otázky." Európsky futbalový majster z roku 1984 taktiež vyzval k rozpusteniu združenia G14: "Vyzývam oficiálne veľké a bohaté kluby Európy, aby rozpustili svoje združenie." Na kongrese bol zastúpený aj Slovenský futbalový zväz (SFZ) v osobách prezidenta Františka Laurinca, viceprezidenta Stanislava Strapeka a nového generálneho sekretára Miloša Tomáša.


Na mimoriadnom kongrese UEFA v Zürichu nadobudlo platnosť aj viacero zmien, za ktoré sa zasadzoval predovšetkým prezident UEFA Michel Platini. Francúz má odteraz v pozícii prezidenta väčšie právomoci ako doposiaľ. Novinkou je, že pozícia výkonného riaditeľa sa zmenila na generálneho sekretára. Ďalej sa zvyšuje počet členov výkonného výboru UEFA z doterajších 13 na 15, a to od roku 2009. Nové stanovy UEFA vstúpia do platnosti 1. júna 2007 a budú k dispozícii aj na internetovej stránke www.uefa.com.



Nachádzate sa tu:
Domov