Francúzi sú prvými finalistami, o výhre rozhodol stopér Umtiti

Tréner Francúzska Didier Deschamps (vpravo) oslavuje postup s hráčmi.
Tréner Francúzska Didier Deschamps (vpravo) oslavuje postup s hráčmi. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|10. júl 2018 o 00:00

Francúzski futbalisti zdolali Belgicko 1:0.

MS vo futbale 2018 - semifinále

Francúzsko - Belgicko 1:0 (0:0)

Gól: 51. Umtiti

ŽK: 87. N. Kanté, 90.+ Mbappé - 63. E. Hazard, 71. Alderweireld, 90.+ Vertonghen, rozhodoval: Cunha (Urug.), 64 286 divákov

Francúzsko: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernández - Pogba, N. Kanté - Mbappé, Griezmann, Matuidi (86. Tolisso) - Giroud (85. N'Zonzi)

Belgicko: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen -Chadli (90.+ Batshuayi), M. Dembélé (60. Mertens), Fellaini (80. Carrasco), Witsel, De Bruyne - R. Lukaku, E. Hazard

PETROHRAD. Francúzski futbalisti sa prebojovali do finále majstrovstiev sveta v Rusku, v utorok v Petrohrade zdolali Belgičanov 1:0.

O víťazný gól sa postaral v druhom polčase Samuel Umtiti - stopér FC Barcelona v 51. min zužitkoval rohový kop Antoina Griezmanna a poslal Francúzsko do finále.

MS vo futbale 2018: Pozrite si momentky zo zápasu Francúzsko - Belgicko: fotogaléria

11.7.2018

Francúzsko si zahrá o titul tretíkrát v histórii

Belgičania nedokázali svojmu súperovi oplatiť prehru spred 32 rokov, v zápase o tretie miesto prehrali po rozstrele zo značky 11 m.

Vyradenie ich môže mrzieť o to viac, že na šampionáte v Rusku zakopli vôbec po prvý raz. Celkovo utrpeli prvý nezdar po takmer dvoch rokoch.

Francúzsko si zahrá o titul tretíkrát v histórii.

Naposledy v Nemecku 2006 podľahlo v rozstrele Taliansku, predtým sa na domácom šampionáte v roku 1998 tešilo z triumfu - dosiaľ jediného, keď zdolalo Brazíliu.

Vtedy bol pri tom, ako kapitán, súčasný tréner Didier Deschamps.

Jeho zverenci sa v nedeľu 15. júla v moskovských Lužnikách stretnú s víťazom stredajšieho druhého semifinálového zápasu Chorvátsko - Anglicko, zdolané mužstvo o deň skôr v Petrohrade zabojuje s Belgickom o konečnú tretiu priečku.

Stručný priebeh zápasu

I. polčas:

Vykartovaného Meuniera nahradil na pravej strane belgickej zostavy Chadli, vľavo robil súperom veľké problémy E. Hazard, De Bruyne operoval zo stredu.

Do zostavy Francúzov sa vrátil Matuidi, ináč tréner Didier Deschamps vsadil na rovnaké mená ako vo štvrťfinále.

Hneď v prvej minúte ukázal rýchlosť na pravom krídle Mbappe, ale Griezmann v pokutovom území jeho center nezužitkoval. Na druhej strane pohrozil prienikom Hazard, prihrávku do vápna zblokoval na roh Pavard.

Belgičania to skúšali najmä po ľavej strane a Hazard sa postaral aj o ďalšie dve veľké šance. Pri prvej v 15. minúte namieril zvnútra vápna tesne vedľa vzdialenejšej žrde, chvíľu nato jeho strelu podvihol nad brvno hlavou Varane.

Pri tutovke Alderweirelda po rohovom kope zase vytiahol vynikajúci zákrok Lloris. Francúzi to skúšali najmä z brejkov a dlhými pasmi.

V 34. minúte nevyšlo Giroudovi zakončenie, keď mu poslal loptu do šestnástky sprava Mbappe. Chvíľu predtým sa predviedol peknou hlavičkou, ktorá išla tesne vedľa.

V záverečných minútach pred zmenou strán mali prevahu Francúzi. Ich najväčšia šanca polčasu prišla v 40. minúte.

Pavard sa dostal k lopte v pokutovom území, no jeho strelu reflexívne nohou vyrazil Courtois.

II. polčas:

Ofenzívne ladený duel pokračoval aj po prestávke. Lukaku vo vzdušnom súboji hlavičkoval vysoko nad, Giroudovu strelu z otočky stihol zblokovať Kompany.

Z následného Griezmannovho rohu však už otvoril skóre Umtiti, keď sa hlavou presadil cez Fellainiho - 1:0.

Po parádnej akcii na malom priestore a pätičke Mbappeho mal ďalšiu tutovku Giroud, ale tentoraz ho zablokoval Dembele.

Na jeho miesto išiel vzápätí Mertens, ktorý sa posunul dopredu spolu s hlavičkárom Fellainim, stiahol sa De Bruyne.

Vyrovnať mohol v 65. minúte po akcii dvoch nových útočníkov práve Fellaini, ale hlavou namieril tesne vedľa. Francúzi sa stiahli pred šestnástku, hralo sa v podstate len na jednej polovici, no šance Belgicka neprichádzali a čas sa krátil.

V 82. minúte vypálil z diaľky Witsel, no Lloris si dal pozor. Belgičanom sa už do konca duelu vyrovnať nepodarilo, naopak, ešte mohli inkasovať po strele Tolissa.

Hlasy po zápase (zdroje: BBC, TF1, beIN Sports):

Roberto Martínez (tréner Belgicka): "Bol to veľmi vyrovnaný zápas, v ktorom rozhodla štandardná situácia. Predchádzalo jej aj trochu šťastia. Nasadenie hráčov bolo neskutočné, iba ťažko by ste od nich mohli chcieť viac.

Musíme akceptovať, že niekto musí aj prehrať. Dnes rozhodol detail, ale to v takýchto zápasoch býva. Čaká nás ešte jeden duel. Turnaj chceme dohrať víťazne, hráči si nezaslúžia zakončiť ho prehrou."

Didier Deschamps (tréner Francúzska): "Som skutočne šťastný, už len kvôli hráčom. Sú mladí, ale majú charakter a víťaznú mentalitu. Dnes to bolo náročné, stál proti nám vynikajúci tím.

Je to neuveriteľné, ako sen. Nikdy som ani nedúfal, že sa mi niečo také podarí, a to som veľký rojko. Ale k dokonalosti ešte chýba jeden krok.


Kylian Mbappé, útočník Francúzska

Mali sme však viac šťastia a dali gól. Pracovali sme dobre v defenzíve, to bolo kľúčové. Skladám klobúk pred všetkými - hráčmi i realizačným tímom. Sme spolu 49 dní, do finálového zápasu dáme všetko, chceme zvíťaziť."

Kylian Mbappé (útočník Francúzska): "Je to neuveriteľné, ako sen. Nikdy som ani nedúfal, že sa mi niečo také podarí, a to som veľký rojko. Ale k dokonalosti ešte chýba jeden krok.

Vrátila sa nám poctivá kolektívna práca. Mňa nezaujíma Zlatá lopta, chcem s týmto mužstvom vyhrať majstrovstvá sveta."

Samuel Umtiti (obranca Francúzska, strelec jediného gólu a najlepší hráč zápasu): "Hrali sme spoločne ako tím, ale mne sa podarilo skórovať. Úspech je však všetkých, zdieľame túto chvíľu, všetci sme dreli a teraz sa môžme tešiť na finále.

Stále je to šialené, nemôžem tomu uveriť. Urobíme všetko, aby sme získali titul."

Olivier Giroud (útočník Francúzska): "Dnes sa mi splnil detský sen. Sme veľmi hrdí, že môžme zdielať našu radosť s rodinami a ostatnými Francúzmi.

Máme za sebou ťažký zápas. Všetci si pamätáme rok 1998, sú to nezabudnuteľné spomienky, dúfam, že túto radosť zopakujeme."

Online prenos: Francúzsko - Belgicko (MS vo futbale 2018, 1. semifinále)

Majstrovstvá sveta Semifinále 2017/2018
10.07.2018 o 20:00
Francúzsko
1:0
(0:0, 1:0)
90+7 minúta
Ukončený
Belgicko
Prehľad
Góly: 51. Umtiti. ŽK: 87. Kanté (FRA), 90+2. Mbappé (FRA) – 63. E. Hazard (BEL), 71. Alderweireld (BEL), 90+4. Vertonghen (BEL). Rozhodca: Andres Cunha (URU) – Nicolas Taran (URU), Mau. Esoinosa (URU) – Cesar Ramos (MEX).
Prenos
V druhom polčase sme spoznali meno prvého finalistu, stalo sa ním Francúzsko! Obrovská radosť Les Blues po záverečnom hvizde hlavného rozhodcu, táto krajina môže získať druhý titul na MS vo futbale. Aj druhé dejstvo prinieslo vyrovnaný futbal, šance boli na oboch stranách, ale podstatný moment sa udial v 51. minúte, keď sa po rohovom kope presadil Umtiti a posiela jedného z top favoritov do finálového zápasu v moskovských Lužnikách. Na tvárach Belgicka je vidno sklamanie, hrá sa však na góly a tie sa červeným diablom v tomto zápase dať nepodarilo a tak ich v úvodzovkách čaká len súboj o triete miesto.

Zajtra spoznáme meno druhého finalistu, rozhodne o tom súboj Anglicka a Chorvátska, ktoré sa takisto začne o 20:00 nášho času. Aj z tohto stretnutia vám ponúkame náš prenos, snáď uvidíme podobné stretnutie ako dnes.

S týmto konštatovaním sa tak už lúčim, ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok večera. Zápasom vás sprevádzal Miroslav Revaj.
90+7
Koniec zápasu.
90+6
90+6
importantStriedajúci Tolisso mohol definitívne spečatiť postup Les Blues do finále! V pokutovom území si prebral výbornú prihrávku, následne to mieril presne k žrdi, ale Courtois predvádza na tomto šampionáte vynikajúce výkony.
90+5
Zrejme je o prvom finalistovi rozhodnuté. Belgicko sa nemôže dostať k lopte a vytvoriť si tak tlak na bránu súpera. Francúzsko drží loptu na kopačkách.
90+4
yellowCardŽltú kartu dostáva Jan Vertonghen (Belgicko).
90+3
importantGriezmann mohol definitívne rozhodnúť! Pogba krásnou prihrávkou našiel svojho spoluhráča, ale Griezmann v dobrej pozícii pred bránou súpera zvolil slabé zakončenie a Courtois schoval loptu vo svojich rukaviciach.
90+2
yellowCardŽltú kartu dostáva Kylian Mbappé (Francúzsko).
90+1
changeStriedanie v tíme Belgicko: z ihriska odchádza Nacer Chadli, prichádza Michy Batshuayi.
90
Až šesť minút sa nadstavuje v druhom polčase! Ustráži Les Blues tesný náskok alebo sa Belgicku podarí vyrovnať?
89
Samotný záver druhého polčasu sa už blíži a s tým aj pochopiteľne čoraz väčší tlak Belgicka. Les Blues stále vyhráva 1:0 a smeruje do moskovského finále.
88
importantČervení diabli z Belgicka mali k dispozícii priamy kop! Centrovanú loptu pred bránu odvrátil N'Zonzi len k Lukakovi, ale ten nebol na túto situáciu pripravený a v dobrej pozícii len tak ťukol do lopty, čo nič nebezpečného neprinieslo.
87
yellowCardŽltú kartu dostáva N'Golo Kanté (Francúzsko).
87
Ani tento center v podaní Chadli nebol úspešný, dnes pred francúzskou bránou kraľuje vo vzduchu Varane. Belgický nápor sa začína zvyšovať, záver druhého polčasu prichádza.
86
changeStriedanie v tíme Francúzsko: z ihriska odchádza Blaise Matuidi, prichádza Corentin Tolisso.
85
Moje slová sa teraz naplnili, Matuidi musí ísť z hry. Je dosť otrasený, snáď to nebude nič vážneho a ešte ho na šampionáte uvidíme. Či už vo finále, kam má Les Blues nakročené, alebo v zápase o tretie miesto. Prvá možnosť sa však zdá byť reálnejšia.
84
changeStriedanie v tíme Francúzsko: z ihriska odchádza Olivier Giroud, prichádza Steven N'Zonzi.
83
Hra sa teraz musela prerušiť, po nepríjemnej zrážke ostáva ležať Hazard a aj Matuidi. Oba tímy sa zatiaľ občerstvili a načerpali tak sily do záveru druhého polčasu. Francúzsky reprezentant je však dosť otrasený, ale zatiaľ ostáva v hre.
82
importantWitsel mal na kopačke vyrovnanie! Najprv sme sledovali narážačku Hazarda s Lukakom, odrazená lopta sa dostala k spomínanému Witselovi, ale jeho zakončenie výborným zákrokom kryje brankár Lloris.
81
81
Tréner belgickej reprezentácie tak už spravil dve zmeny v zostave, zásah do francúzskej zostavy stále neprichádza. Červení diabli sa s loptou usádzajú na útočnej polovici.
80
changeStriedanie v tíme Belgicko: z ihriska odchádza Marouane Fellaini, prichádza Yannick Carrasco.
79
importantEden Hazard padá pred pokutovým územím súpera, ale priamy kop sa nepíska! Opakované zábery však faul potvrdili, ale hlavný rozhodca Andres Cunha to ani nekonzultuje so systémom VAR.
78
Francúzom sa podarilo vyviesť loptu zo svojej polovice a tak drží hru ďaleko od svojej brány. Les Blues sa nemá kam ponáhľať, snaží sa čo najdlhšie držať loptu na svojich kopačkách.
77
Na pravej strane sa dostal k lopte Mertens, ale tiesnení súperovou obranou sa mu nepodarilo vymyslieť presný center. Pomaly sa blížime do záverečnej časti druhého polčasu, Francúzsko vyhráva nad Belgickom 1:0!
76
Ani zakončenie od Kevina De Bruyneho spoza pokutového územia nič zaujímavého neponúklo, Lloris sa za týmto pokusom len obzrel. Kapitán francúzskej reprezentácie sa s rozohrávkou od svojej brány nikam neponáhľa.
75
Didier Deschamps zatiaľ nespravil žiadnu zmenu vo svojej zostave, zrejme si striedania necháva na záver stretnutia ako taktické. Belgičania stále márne dobíjajú pevné francúzske hradby.
74
Opäť prebieha výmena lôpt od reprezentantov Belgicka pred súperovou šestnástkou. Les Blues sa však snaží o vysoké napádanie a vytláča súpera až do stredového kruhu.
73
Na trávniku ostáva ležať autor zatiaľ jediného presného zásahu Umtiti. Ten schytal nepríjemný zásah loptou do tváre, ale už je v poriadku a je späť na nohách.
72
Francúzi sa pokúsili o útočnú akciu, ale Griezmann sa ocitol v postavení mimo hru. Belgicko tak rozohráva loptu zo svojej polovice, opäť sú tu problémy s prechodom do útoku.
71
yellowCardŽltú kartu dostáva Toby Alderweireld (Belgicko).
70
Alderweireld a aj De Bruyne centrovali pred bránu súpera, ale ani v jednom prípade sa Belgicko do zakončenia nedostalo. Obrana Les Blues je pozorná a drží výsledok, ktorý znamená účasť v moskovskom finále.
69
Toto útočné ťaženie belgickej reprezentácie prerušuje hlavný rozhodca, ktorý signalizuje faul od Mertensa. Francúzsko sa s loptou na kopačkách snaží upokojiť hru.
68
Po jednom z nich sa o strelu pokúšal Giroud, ale mieril len vysoko nad bránu súpera. Courtois rýchlo rozohral loptu na svojich spoluhráčov a posiela ich na súperovu polovicu.
67
Belgičania vysúvajú čoraz viac hráčov smerom dopredu, ale momentálne sa červení diabli nemôžu prebiť pred pokutové územie. Les Blues sa snaží o rýchle protiútoky, vpadnúť do otvorenej obrany súpera.
66
Štatistika v držaní lopty hovorí v prospech belgickej reprezentácie, ale predbežné skóre zase praje Francúzom. Stále je do konca druhého polčasu dostatok času, Belgicko by si zaslúžilo vyrovnať.
65
65
importantFellainiho hlavička po výbornom centri ide tesne vedľa súperovej brány! Lloris sa za loptou naťahoval, ale pokus belgického brankára ide našťastie mimo priestor troch žrdí. Postupne sa však zvyšuje tlak Belgicka.
64
V postate od samotného úvodného výkopu sledujeme rovnaké stretnutie. Zápas je tak vyrovnaný, čo však už o predbežnom skóre neplatí. V týchto chvíľach však ťažko niečo predpovedať.
63
yellowCardŽltú kartu dostáva Eden Hazard (Belgicko).
63
Sledovali sme rohový kop zo strany Belgicka, ale centrované lopty od rohovej zástavky v podaní Chadliho dnes veru nie sú presné. Francúzsko sa tak pohodlne ubránilo.
62
Pred francúzsku bránu sa snažil centrovať Mertens, ale jeho úmysel odvrátil Varane. K lopte sa ešte dostal De Bruyne, ale jeho zakončenie je veľmi nepresné.
61
Futbalisti v červených dresoch sú stále usadení na súperovej polovici, ale momentálne sa nemôžu presadiť cez pozornú obranu semifinálového rivala.
60
changeStriedanie v tíme Belgicko: z ihriska odchádza Moussa Sidi Yaya Dembélé, prichádza Dries Mertens.
59
Avšak, lopta je opäť na kopačkách Belgicko, ktoré sa snaží usadiť na súperovej polovici. Čaká nás zaujímavý zvyšok druhého polčasu, stať sa môže naozaj čokoľvek.
58
Červení diabli sa presunuli na útočnú polovicu, spoza pokutového územia sme videli aj zakončenie, ale to bolo nepresné a Lloris mohol ostať pokojný.
57
Ďalší útok zo strany Francúzska, ale teraz si Belgicko môže vydýchnuť, bude to len odkop od jeho brány. Čo dokáže spraviť jeden gól v sieti súpera.
56
56
importantNápor Les Blues prináša ďalšiu veľkú šancu! Mbappé krásnou pätičkou našiel v pokutovom území Girouda, ale jeho strelu výborne zneškodnil brankár Courtois a následne loptu upratala do bezpečia belgická defenzíva.
55
importantNebezpečná situácia pred pokutovým územím Belgicka! Matuidiho našla presná prihrávka od Mbappého, prvý menovaný sa dostal aj k zakončeniu, ale pod nohy sa mu včas hodil Alderweireld a zabránil tak pohrome.
54
Ďalšiu centrovanú loptu pred bránu súpera poslal Griezmann, ale tento jeho pokus už nikoho z jeho spoluhráčov nenašiel. Belgicko sa však dostáva pod tlak súpera.
53
Ale aj reprezentanti Francúzska sa púšťajú do útočných akcií, zabetónovať sa pred svojou šestnástkou by určite k ničomu neviedlo. Matuidi po faule získava priamy kop pre svoj celok.
52
Veľmi dôležitý prvý zásah tak dosiahlo Francúzsko a získava veľkú psychickú výhodu na svoju stranu. Do konca druhého polčasu je však ešte dostatok času, Belgicko svoje zbrane určite neskladá.
51
51
goalFrancúzsko dalo gól!

Sme svedkami prvého semifinálového zásahu, postarala sa oň reprezentácia Francúzska! Červení diabli nezvládli bránenie tejto štandardnej situácie, centrovaná lopta od rohovej zástavky v podaní Griezmanna prepadla až k SAMUELOVI UMTITIMU a ten rozjasal Les Blues, ktoré vyhráva 1:0!
50
Francúzi teraz dobre operovali na útočnej polovici, v pokutovom území súpera sa k lopte dostal Giroud, ktorý sa pekne otočil okolo obrancov Belgicka a po jeho tečovanom pokuse získava Les Blues rohový kop.
49
Červení diabli opäť kombinujú na súperovej polovici a snažia sa vymyslieť ďalší podobnú situáciu, z ktorej by sa dalo ohroziť bránu. Les Blues však okamžite vysoko napáda.
48
48
importantVeľa nechýbalo a Belgičania mohli ísť do vedenia o jeden gól! Sledovali sme výborný center od Fellainiho pred francúzsku bránu na Lukakua, jeho hlavička len tesne míňa priestor troch žrdí, čomu výrazne pomohol Varane pri bránení belgického reprezentanta.
47
A hneď v úvode druhého dejstva sa obe reprezentácie dostali až do pokutového územia, ale k zakončeniu na bránu súpera nedošlo. Snáď sa už presných zásahov v tomto polčase dočkáme.
46
Druhý polčas prvého semifinále sa už naplno rozbehol, výkop patril Belgicku. Ani jeden z trénerov nespravil zmenu vo svojej zostave.
46
Začal sa druhý polčas.
Obe reprezentácie sú už späť na hracej ploche, druhý polčas sa teda čoskoro začne!

Padne rozhodnutie o prvom finalistovi v druhom dejstve, alebo budeme svedkami predĺženia či pokutových kopov? Sledujte zápas spoločne s nami a odpoveď na túto otázku sa dozvieme.
Prvé semifinálové stretnutie má za sebou jeden z dvoch polčasov. V prvej štyridsaťpäť minútovke sme gól nevideli, ale šance boli na oboch stranách. Lloris a aj Courtois svoje celky podržali výbornými zákrokmi a tak si na semifinálový gól budeme musieť počkať do druhého polčasu. Sledujeme vyrovnané stretnutie, vysoké nasadenie na oboch stranách, útočné výpady podnikajú obaja aktéri, ale predsa len mali viacej zaujímavejších príležitostí Belgičania, čo však nič neznamená, keďže skóre je stále nerozhodné 0:0!

Sme teda určite zvedaví, čo nám ponúkne druhý polčas, ktorý sa začne približne o 21:02.
45+1
Prvý polčas sa skončil.
45+1
importantDe Bruyne krásne odcentroval pred bránu súpera na Lukakua, ktorý sám neveril že lopta prepadla cez Umtitiho a tak jeho zakončenie nebolo z kategórie presných! Tu však malo Les Blues veľké šťastie.
45
V prvom polčase sa ešte nadstavuje jedna minúta!
44
Griezmannovi sa však nepodarilo prestreliť obranný múr súpera a následne jeho prihrávka smeruje za postrannú čiaru. Courtois sa tak pripravuje k rozohrávke od svojej brány.
43
Pogba tesne pred súperovou šestnástkou padá k zemi a hlavný rozhodca zápasu píska nedovolený zákrok. Francúzsko získava druhý priamy kop zo zaujímavej vzdialenosti, toto zrejme bude priama strela na bránu.
42
Zrejme sa zo strany očakával defenzívnejší štýl hry, ale určite tomu tak nieje. Možno tým troška červení diabli aj prekvapili svojho súpera, ale ani jeden z celkov ešte nenašiel recept na prekonanie súperovej defenzívy a brankára.
41
Aj napriek tomu, že sme ešte gól nevideli, tak sledujeme veľmi záživné stretnutie. Sledujeme útočné výpady na oboch stranách, vysoké nasadenie aktérov zápasu a boli tu už aj šance volajúce po góle.
40
40
Rohový kop už žiadnu podobnú situáciu nepriniesol, Belgicko dostáva loptu ďaleko od svojej brány. Ostáva dohrať posledných päť minút z prvého polčasu, ale zrejme sa ešte niečo nadstaví.
39
importantA je tu už aj veľká šanca pre Francúzsko! Pavard si krásne nabehol z pozície obrancu do pokutového územia, dostal sa k lopte a v tesnej blízkosti súperovej brány aj nebezpečne vystrelil, Courtois vyťahuje výborný zákrok a posiela loptu na rohový kop!
38
Giroud dokráčal za postrannú čiaru a čaká na pokyn, kedy sa bude môcť vrátiť do hry. Pri lopte je momentálne Belgicko, ktoré sa snaží kombinovať na súperovej polovicu.
37
Hra je však teraz prerušená, na zemi ostáva ležať Giroud, ktorého trápia menšie zdravotné problémy po zrážke s Dembélém. Francúzsky reprezentant je už v opatere lekárov, ale mal by v zápase pokračovať.
36
Pomaly sa blížime do záverečnej časti prvého polčasu, stále tak čakáme na prvý presný zásah tohto semifinálového stretnutia. Šance tu však už boli, hlavne tie belgické volali po góle.
34
importantToto však už bola nebezpečná situácia v pokutovom území belgickej reprezentácie! Mbappé sa dostal k lopte a z pravej strany posielal prízemnú prihrávku na malé vápno, odtiaľ mal dobrý priestor na strelu Giroud, ale v páde sa prezentuje len nepresným zakončením!
33
Na druhej strane sa už do zakončenia dostal Griezmann, ale skúšal to z väčšej vzdialenosti a strela mu moc nesadla, takže smerovala len nad bránu Belgicka.
32
Krásny individuálny prienik do súperovej šestnástky predviedol Hazard, ale napokon sa už k zakončeniu nedostal a lopta mu utiekla za postrannú čiaru. Kapitán belgickej reprezentácie sa však sťažuje, že bol faulovaný.
31
31
Aj realizácia spomínaného priameho kopu bola veľmi zaujímavá! Pavard odcentroval do pokutového územia, tam sa k hlavičke dostal Girouda, avšak bol chrbtom k bráne a navyše padal na zem, ale aj tak jeho pokus smeroval len tesne vedľa brány.
30
Francúzom sa podarilo usadiť na súperovej polovici a po faule Vertonghena na Mbappého získava Les Blues priamy kop zo zaujímavej vzdialenosti od súperovej brány.
29
Stále tak máme možnosť sledovať, ako sa útočné výpady striedajú na oboch stranách. Určite bude aj veľmi dôležitým faktorom, kto ako prvý dokáže skórovať.
28
Toto mohlo dopadnúť pre Francúzsko veľmi zle! De Bruyne po úspešnej robote v pokutovom území posielal loptu pred súperovu bránu, túto nebezpečnú prihrávku francúzska obrana na poslednú chvíľu upratala do bezpečia.
27
Sledujeme postupný útok belgickej reprezentácie, ktorá sa už snaží usadiť na súperovej polovici. Zatiaľ je to koncentrovaný výkon z oboch strán, naozaj sa hrá o veľa, o účasť vo finále 21. majstrovstiev sveta vo futbale.
26
Belgicko teda podobne úspešne ubránilo útočné ťaženie súpera, aj keď v tomto prípade sme veľa zaujímavého nevideli. Stále tak platí, že k gólu mali bližšie červení diabli.
25
Futbalisti v modrých dresoch zahrávali svoj prvý rohový kop v tomto semifinálovom zápase. Centrovaná lopta však dopadla len do miest, kde stál Fellaini a ten ju upratal do bezpečia.
24
Teraz máme možnosť sledovať postupný útok francúzskej reprezentácie. Belgicko sa však už snaží o vysoké napádanie súperovej rozohrávke, čo futbalistom Les Blues robí značné problémy.
23
Francúzsko sa už vymanilo z náporu súpera a snaží sa čo najdlhšie podržať loptu na svojich kopačkách. Červení diabli sa tak sťahujú späť na svoju polovicu a vyčkávajú na chybu súpera.
22
22
importantDruhá veľká šanca Belgicka v tomto zápase! Francúzska obrana odvrátila loptu po rohovom kope na Fellainiho, ten ju následne prihral Vertonghenovi a jeho parádnu gólovú strelu končekmi prstov vyrazil do bezpečia kapitán svojho celku Lloris!
21
Znova úspešne zasiahol francúzsky stopér Varane, ktorý včas odvrátil loptu na rohový kop pred Fellainim. Belgicko stále v útoku a Les Blues s prácou v obrane.
20
K realizácii rohového kopu sa postavil Chadli, obrana súpera loptu upratala do bezpečia, ale Belgicko je stále usadené na útočnej polovici. Francúzsko sa dostáva pod tlak, možno troška nečakaný obraz hry.
19
19
importantVeľa nechýbalo a Belgicko mohlo otvoriť skóre! Eden Hazard sa znova dostal v pokutovom území k lopte, neváhal a vysúšal to prudkou strelou niekde pod brvno, ale v dráhe strely stál Varane a s veľkým šťastím tečoval hlavou loptu na rohový kop!
18
18
importantNa pozore sa musel mať belgický brankár! Matuidi sa dostal k lopte, nešpekuloval a ihneď aj vypálil smerom na bránu súpera. Jeho prudký pokus smeroval presne do stredu brány, kde stál pripravený Courtois. Bol to vôbec prvý strelecký pokus na bránu.
16
16
Predchádzajúca situácia tak priniesla menšie oživenie do tohto zápasu. Aj naďalej však sledujeme útočné snaženie oboch tímov, ale vyslovene ofenzívne stretnutie to zatiaľ nieje.
15
importantTeraz tu však bola prvá veľká príležitosť v tomto zápase! Belgicko sa dostalo k lopte a okamžite založilo nebezpečný protiútok, Hazard prenikol až do pokutového územia a skúšal to strelou k vzdialenejšej tyčke, ale jeho pokus tesne míňa bránu Les Blues!
14
Červení diabli teda na nič nečakali a okamžite sa snažili o rýchlu odpoveď. Lukaku sa však previnil voči pravidlám postavením mimo hru a tak je útočné snaženie Belgicka prerušené.
13
importantToto mohlo pre Belgicko dopadnúť veľmi zle! Pogba po zisku lopty okamžite vyslal krásnym pasom dopredu Mbappého, ale pri lopte bol o čosi skorej brankár Courtois a na poslednú chvíľu zasiahol pred francúzskym zakončovateľom.
12
Belgičania sa presúvajú s loptou na útočnú polovicu, ale už musia čeliť vysokému napádaniu zo strany súpera. Úvod zápasu je teda vyrovnaný, ale stačí jedno malé zaváhanie a všetko sa môže razom zmeniť.
11
Zakrátko sme boli svedkami ďalšej centrovanej lopty až do pokutového územia Belgicka, ale tradičná opora zadných radov Kompany znova všetko včas vyriešil. Stále teda čakáme na prvý strelecký pokus v semifinálovom zápase medzi Francúzskom a Belgickom.
10
Mali sme možnosť sledovať rýchly útočný výpad Francúzska, Hernández centroval do malého vápna, ale tam loptu do bezpečia upratala obrana súpera. Francúzi sa teraz usádzajú na útočnej polovici.
9
Zrejme je to troška nečakaný obraz, pri lopte je aj naďalej Belgicko a snaží sa postupnými útokmi posúvať bližšie, až na dostrel súperovej brány. Francúzsko však čoraz viac vysúva svoje napádanie.
8
Dlho netrvalo a Belgicko sa opäť dostáva k lopte. Červení diabli sa už snažia usadiť na útočnej polovici a dostať svojho súpera pod tlak. To však reprezentanti Les Blues nepripúšťajú, od začiatku to je kompaktná obrana Francúzov.
7
Boli sme teda svedkami prvého rohového kopu v tomto zápase. Autom centrovanej lopty od rohovej zástavky bol Chadli, ale jeho pretiahnutý center nenašiel nikoho z jeho spoluhráčov. Lloris sa pripravuje k rozohrávke od svojej brány.
6
Červení diabli opäť vystrčili rožky. Kapitán svojho celku Eden Hazard sa zmocnil lopty a potiahol ju po pravej strane až pred pokutové územie, jeho prihrávku pred bránu upratal Pavard na rohový kop!
5
Ďalší výpad futbalistov v červených dresoch. De Bruyne vymyslel peknú prihrávku do malého vápna súpera, ale nikto z jeho spoluhráčov nedokázal na túto loptu reagovať. Francúzi sa tak dostávajú k lopte a snažia sa niečo nebezpečného vymyslieť.
4
Ako som spomínal, červení diabli sa budú spoliehať hlavne na rýchly protiútoky. Po jednom z nich sa snažil centrovať do pokutového územia Chadli, ale nebolo mu to umožnené.
3
Belgičania sa postupne pripravujú na svoju typickú hru, ktorou bude silná defenzíva a nebezpečné protiútoky. Stále je lopta na kopačkách Les Blues, súpera sa zatiaľ nepokúša o vysoké napádanie rozohrávky.
2
Od úvodného výkopu drží loptu na svojich kopačkách Francúzsko, ktoré má už za sebou aj prvý útočný výpad. Z pravej strany poslal do pokutového územia strieľaný center Mbappé, ale obrana súpera bola pozorná.
1
Prvý polčas prvého semifinálového stretnutia sa už naplno rozbehol, výkop malo Francúzsko. Les Blues odohrá toto stretnutie v tradičných modrých dresoch, červení diabli z Belgicka zase ako už prezývka napovedá v červených.
1
Stretnutie sa práve začalo.
Obe reprezentačné mužstvá sú už spoločne s rozhodcami zápasu prítomné na hracej ploche, prvý polčas sa čoskoro začne! Na programe sú pred úvodným výkopom hymny oboch krajín, po ktorých sa začne prvý boj o finálovú miestenku. Bude tam Les Blues alebo Les Diables Rouges?

Pri sledovaní nášho online textového prenosu vám praje príjemný športový zážitok komentátor Miroslav Revaj.
Špeciálny zápas to dnes bude zrejme pre Thierryho Henryho. Ako bývalý francúzsky reprezentant dnes pôsobí v pozícii asistenta trénera belgického národného mužstva. Takže po zápase bude mať zmiešané pocity, nech už postúpi jeden či druhý.
Prajem príjemný futbalový večer všetkým, ktorí klikli na tento online textový prenos a nasledujúce chvíle strávia aj jeho sledovaním. Dnes spoznáme meno prvého finalistu 21. majstrovstiev sveta vo futbale v Rusku! Vzíde zo súboja medzi Francúzskom a Belgickom a odohrá sa na Krestovskom štadióne v Petrohrade.

Podľa očakáva sa teda Les Blues dostalo do tejto časti turnaja a takisto sa tam podarilo preniknúť jednému z čiernych koňov. Ďalej však z týchto top európskych tímov môže ísť len jeden, kto to bude teraz nevieme, ale určite nás teda čaká napínavé stretnutie a o pekné futbalové momenty by nemala byť núdza.

Čo sa týka základných jedenástok aktéroch tohto stretnutia, tak v tej francúzskej oproti štvrťfinálovému stretnutiu nevidíme žiadnu zmenu, v tej belgickej však absentuje Meunier, ktorý nemôže nastúpiť kvôli kartovému trestu a tak ho v zostave nahradil Dembélé.

Prvé semifinálové stretnutie povedie z pozície hlavného rozhodcu Andres Cunha z Uruguaja, ktorému na čiarach budú asistovať krajania Nicolas Taran a Mau. Esoinosa. Štvrtým náhradným rozhodcom je Cesar Ramos z Mexika.

V dejisku stretnutia, kde sa odohrá aj súboj o tretie miesto, je už teda všetko pripravené, čaká sa len na príchod aktérov a arbitrov tohto súboja. Opäť sa vám teda prihlásime tesne pred výkopom.
Úvodné zostavy:

Francúzsko: Lloris (C) – Pavard, Varane, Umtiti, Hernández – P. Pogba, Kanté – Mbappé, Griezmann, Matuidi – Giroud

Náhradníci: Aréola, Mandanda – Kimpembe, Mendy, Rami, Sidibé, N'Zonzi, Tolisso, O. Dembèlé, Fékir, Lemar, Thauvin

Belgicko: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Chadli, M. Dembélé, Witsel, Fellaini, De Bruyne – R. Lukaku, E. Hazard (C)

Náhradníci: Casteels, Mignolet – Boyata, Dendoncker, Vermaelen, Carrasco, T. Hazard, Tielemans, Batshuayi, Januzaj, D. Mertens

Rozhodca: Andres Cunha (URU) – Nicolas Taran (URU), Mau. Esoinosa (URU) – Cesar Ramos (MEX)
Vítam všetkých priaznivcov futbalu pri sledovaní tohto online textového prenosu. V ňom sa spoločne zameriame na stretnutie, v ktorom proti sebe nastúpia reprezentácie Francúzska a Belgicka. Zápas sa začína o 20:00.

Futbalový sviatok v podobe 21. majstrovstiev sveta vo futbale v Rusku sa pomaly blíži k svojmu koncu. V hre už ostali posledné štyri mužstvá, takže budeme svedkami semifinálových zápasov. V boji o finále sú už len európske mužstvá, o prvú miestenku sa pobijú Francúzsko a Belgicko.

Francúzsko:
Les Bleus bolo pred turnajom pasované do jedného z najväčších favoritov na celkové prvenstvo, zatiaľ sa teda papierové predpoklady napĺňajú. Avšak, Francúzi nepredviedli v súbojoch základnej skupiny B očarujúce výkony. Aj napriek tomu ju však vyhrali so ziskom siedmich bodov po víťazstvách 2:1 nad Austráliou a 1:0 nad Peru a bezgólovej remíze v záverečnom zápase s Dánmi. V osemfinále Les Bleus nastúpili proti Argentíne. Zásluhou premenenej penalty, ktorú získal skvelou individuálnou akciou Kylian Mbappé, sa ujali vedenia 1:0. Pred koncom prvého polčasu však utešenou strelou vyrovnal Ángel Di María a po zmene strán poslal Argentínu do vedenia šťastným zásahom obranca Gabriel Mercado. Francúzi sa však zmobilizovali a predviedli svoje najlepšie pasáže na turnaji. Nádherným zakončením vyrovnal Benjamin Pavard, po ktorého zásahu prišli dva gólové momenty 19-ročného Mbappého. Najlepší hráč duelu upravil skóre na 4:2. Argentíne sa už v nadstavenom čase podarilo len skorigovať prehru vďaka presnému zásahu Sergia Agüera. V štvrťfinále tak Francúzsko narazilo na Uruguaj, ktorý po celý turnaj podával veľmi vyrovnané výkony. Les Blues zvládlo lepšie prvý polčas, čo sa prejavilo ako kľúčový moment celého stretnutia. V 40. minúte zápasu otvoril skóre Varane a po zmene strán rozhodol o postupe Francúzska svojim presným zásahom po veľkej chybe uruguajského brankára Griezmann.

Belgicko:
Belgicko je jednou z troch krajín, ktoré v základnej skupine vyhrali všetky tri zápasy. Najskôr si poradilo rozdielom triedy s Panamou, následne zdolalo Tunisko 5:2 a vo štvrtok zvládlo lepšie aj futbalovú nudu s Anglickom, po peknej strele Januzaja vyhralo 1:0, takže sa stalo víťazom svojej skupiny. Pred dvoma či štyrmi rokmi vo vyraďovacích súbojoch Belgicko zlyhalo a podobný osud ich takmer dostihol aj v osemfinálovom stretnutí proti Japonsku. Od 52. minúty červení diabli prehrávali 0:2, ale gólmi Vertonghena, Fellainiho a v nadstavenom čase Chadlila postúpilo do štvrťfinále po výsledku 3:2. Tam Belgičania narazili na Brazíliu a boli sme svedkami azda najsledovanejšieho stretnutia. Kanárici sa presvedčili o smrteľných brejkoch v podaní Belgicka, ktoré po prvom polčase vyhrávalo už 2:0 po vlastnom góle Fernandinha a presnom zásahu De Bruyneho. Brazília znížili na konečných 1:2 v 76. minúte zásluhou Renata Augusta. Červení diabli sú tradične pasovaní do úlohy čierneho koňa turnaja a na tomto podujatí to zatiaľ vyzerá, že Belgicko ešte nepovedalo posledné slovo, po vyradení jedného z favoritov turnaja sa môžu pokúsiť o podobný skalp aj v tomto zápase.

Opäť sa tak Belgicko postará o zrejme najsledovanejšie stretnutie vyraďovacej časti. Už teraz je jasné, že tento súboj nemá jasného favorita a my sa teda pri jeho sledovaní určite nudiť nebudeme.

Z miesta komentátora sa na vás teší Miroslav Revaj.
Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:00.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Francúzi sú prvými finalistami, o výhre rozhodol stopér Umtiti