Správy

ŽENY A – Tréner Peter Kopúň pred Marokom: Návrat k tomu, čo nás tešilo

Peter Šurin|16. feb 2023 o 16:40
Tréner Peter Kopúň s hráčkami reprezentácie počas tréningu v IC centre v Beleku
Tréner Peter Kopúň s hráčkami reprezentácie počas tréningu v IC centre v Beleku (Zdroj: SFZ, Autor: PETER ŠURIN)

BELEK (SFZ) – Od polovice novembra do polovice februára, teda tri mesiace, trvala prestávka medzi medzištátnymi zápasmi našej reprezentácie. Teraz je čas opäť hrať, v piatok je na programe prvý zápasový vrchol tureckého sústredenia, súboj s Marokom.  Partnerom v predzápasovej debate okolo tohto stretnutia bol reprezentačný tréner Peter Kopúň.

Nálada okolo tímu je fajn, ale zdravotný stav v kádri pridal trénerovi aj šedivé vlasy. Ten už v prvý deň zrazu avizoval šrámy z klubov, po príchode do Turecka medicínska úderka musela šliapať naplno. „Ľudia z nej sa snažia pripraviť mi všetky hráčky - alebo aspoň čo najviac z nich - na zápas. Vojteková prišla s väčším zranením, od začiatku sme s ňou rátali až na utorkové stretnutie so Srbskom. Choroba navštívila dve hráčky, Lemešovú a Panákovú, plus obnovilo sa menšie zranenie brankárke Korenčiovej, ktorá tiež vynechala pár tréningov,“ zhrnul zdravotné patálie v tíme tréner.

Dôležitá bola predzápasová doba, konkrétne celý štvrtok a noc na piatok, ľudia okolo doktorky Agáty Szabóovej používali všetko, čo sa dalo, aby straty do výkopu s Marokom boli čo najmenšie. „Uvidíme, vieme sa zariadiť v každom prípade,“ reagoval Kopúň.

Priznal, že chcel v zostave dať priestor aj ostatným futbalistkám a využiť možnosť rotácie v kádri, „tak sa to javilo pri zverejnení nominácie, odvtedy nám ale do života vstúpilo zopár nedobrých správ o zdraví našich futbalistiek.“ V hlave nosil zloženie základnej jedenástky na piatkový duel, vzhľadom na situáciu „budem musieť urobiť zmeny, ktoré budú aj navonok zrejmé.“

Absencia skúsených Fischerovej a Bartovičovej plus ďalšie zdravotné otázniky dávajú príležitosť ukázať sa novým tváram. „Tie úplne najnovšie by sme neradi hodili hneď do hlbokých medzištátnych vôd a len sa dívali, či vyplávajú alebo sa utopia, to by nikomu a ničomu neprospelo. Uvidíme, ako sa bude zápas vyvíjať, budeme reagovať na dianie i skóre. Sú tu hráčky, ktoré boli s nami už v novembri a tie by sme chceli vidieť v akcii,“ tréner tradične nepovedal všetko, ale naznačil dosť.

Pozornosť si už pri nominácii pýtala brankárka Anika Tóth americkým domicilom či anglickým jazykom. Má za sebou prvé dni v prostredí našej reprezentácie, šesť tréningových jednotiek a spoznávanie života národného tímu. „Veľmi rýchlo nasáva nás slovenský spôsob komunikácie, čo jej uľahčuje fungovanie medzi nami aj na ihrisku, odbornú stránku by lepšie posúdil tréner brankárok Martin Krnáč,“ povedal o nej Peter Kopúň.

V predchádzajúcom období získala ženská reprezentáciu svoju hernú pečať, v novembri vo dvoch zápasoch v Belgicku a v Rakúsku však z nej neukázala dosť. Preto je duel s Marokom zaujímavým testom, ktorý by mal realizačnému tímu veľa napovedať. „To iste, menej ako 24 hodín pred výkopom však budem primárne o taktike hovoriť s hráčkami. Rámec našej hry nemeníme, pre vstupy doň je ale stretnutie s Marokom veľmi vhodná príležitosť.“

Ešte jedna tradičná vec: nepýtajte sa Kopúňa, aký si želá výsledok. „Chceme sa vrátiť k tomu, čo nás charakterizovalo v súťažných zápasoch, teda že ich so cťou zvládneme herne aj výsledkom. Hoci sme s tými najsilnejšími prehrali, nikdy sme neboli na kolenách, preto očakávam, že s návratom k takémuto prejavu sa vrátia aj strelené góly a áno, tie vedú k víťazstvu.“

O piatkovom súperovi povedal tréner Peter Kopúň viac vo videu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: