Správy

VIDEO: Na záver kvalifikácie MS 2014 remíza Slovákov s Lotyšskom 2:2

Viktoria Joríkova|15. okt 2013 o 00:00

RIGA (SFZ/SITA/TASR) - Slováci vo svojom poslednom zápase v kvalifikácii G skupiny kvalifikácie MS 2014 remizovali s Lotyšskom 2:2

RIGA (SFZ/SITA/TASR) - Slováci vo svojom poslednom zápase v kvalifikácii G skupiny kvalifikácie MS 2014 remizovali s Lotyšskom 2:2

Futbalisti slovenskej reprezentácie remizovali 2:2 (2:0) s hráčmi Lotyšska v utorňajšom stretnutí v Rige v rámci kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta do Brazílie. Góly slovenského mužstva dali v 9. min Martin Jakubko a o sedem minút neskôr Kornel Saláta. Obaja skórovali hlavičkami po rohových kopoch Tomáša Kóňu. Krátko po zmene strán však znížil Valerijs Šabala a v nadstavenom čase vyrovnal Renars Rode, ktorý potrestal nedôsledné bránenie hosťujúcej obrany po rohovom kope.

Slováci obsadili v G-skupine tretiu pozíciu s 13-bodovým ziskom. Na MS 2014 postúpila Bosna a Hercegovina, v novembrovej baráži sa predstaví Grécko.

Lotyšsko - Slovensko 2:2 (0:2)

Góly: 47. Šabala, 90.+ Rode - 9. Jakubko, 16. Saláta
ŽK: 45.+ Šabala, 74. Višnakovs, 83. Lazdinš - 83. Kucka
R: Aranovsky - Bekker, Solonchak (všetci Ukrajina)

LOTYŠSKO: Kolinko - Rode, Gorkšs, Bulvitis - Maksimenko, Laizans (53. Zjuznis), Kovalovs - Lazdinš, Fertovs - Šabala, Višnakovs (85. Verpakovskis)

SLOVENSKO: Kozáčik - Pekarík, Saláta, Ďurica, Švento - Kóňa, Kucka (86. Pečovský) - Šesták (62. Guédé), Ďuriš, Jendrišek - Jakubko (56. Bakoš)

Slováci mali razantný nástup do stretnutia. Zverenci Jána Kozáka ovládli ľavú stranu ihriska a stupňovali tlak, ktorý vyvrcholil dvoma takmer identickými gólmi. V 9. min zahral Kóňa rohový kop na bližšiu žrď a Jakubko hlavičkou umiestnil loptu do opačného rohu bránky - 0:1. O sedem minút neskôr nastala situácia ako cez kopirák: stredopoliar Senice znova odcentroval od rohovej zastávky na prvú žrď, kde si výborne naskočil Saláta, loptu hlavou "pohladil" a skončila v sieti - 0:2. Slováci mali v prvom polčase jasne navrch, aktivitou na útočnej polovici hýril ľavý obranca Švento, ktorý plnil úlohu falošného krídla a v lotyšskej obrane robil poriadny vietor. V 33. min Kóňa mäkkým centrom vysunul do šance Jendrišeka, no ten v šestnástke ľavačkou namieril len tesne vedľa vzdialenejšej žrde. Veľkú šancu mal v prvom polčase aj Michal Ďuriš, ktorý si v pokutovom obhodil súpera a loptu napálil tesne vedľa pravej žrde domácej bránky. 

Lotyši znížili hneď v 47. min, keď zaváhanie slovenskej obrany potrestal Šabala, ktorý si nabehol na dlhú prihrávku a pohotovo obstrelil bezmocného Kozáčika - 1:2. O desať minút neskôr nedočiahol na strieľaný center Šestáka striedajúci Bakoš. Domáci boli v druhej časti aktívnejší, častejšie mali loptu vo svojej moci, ale nevypracovali si výraznejšiu príležitosť. Až v 74. min vyhral Višnakovs ostrý súboj s Ďuricom a rútil sa na slovenského gólmana, Kozáčik však odvážnym vybehnutím zmaril tutovku domáceho útočníka. Gólmana Plzne potom ošetrovali na trávniku, Kozáčik však normálne pokračoval v zápase. V nadstavenom čase vyrovnal Rode, ktorý potrestal nedôsledné bránenie Slovákov po rohovom kope a zblízka dotlačil loptu za bránkovú čiaru.

Hlasy po zápase

Ján Kozák (tréner SR): "Bol to zápas dvoch rozdielnych polčasov. V prvom sme boli kompaktní, dobre sme kombinovali, dali dva krásne góly po štandardných situáciách. Mali sme aj ďalšie možnosti, hráči boli aktívni, pohybliví. V závere prvého dejstva však domáci pritvrdili, na čo som hráčov počas prestávky v kabíne upozorňoval, aby boli mužnejší. Dostali sme zbytočný gól hneď v úvode druhého polčasu, domácich tento úspech nakopol a hýrili aktivitou. Vyhrávali súboje, my sme strácali ľahké lopty. Mužstvo, ktoré vedie po prvom polčase 2:0, by malo zvíťaziť. Nemôžeme byť spokojní. V prvom polčase sme ukázali kvalitu aj srdce, v druhom to nebolo ono." 

Marians Pahars (tréner Lotyšska): "Dnes moji chlapci v druhom polčase zabojovali a dokázali vyrovnať. Čo si budeme hovoriť, Slováci sú silný súper, majú dobrých hráčov v európskych klubov."

Juraj Kucka: "V druhom polčase sme prestali hrať, mali sme to dobre rozbehnuté a stačilo to udržať a hrať v kľude. My sme znervózneli, púšťali sme ich do šancí a oni to využili. Bolo to našou pasivitou, nehrali sme tak ako v prvom polčase. Oni to vycítili a využili. V prvom polčase bolo dobré, že sme dali rýchle góly, no nemôže sa stať, že si takto pustíme zápas."

Ján Ďurica (kapitán SR): "My sme prestali hrať v druhom polčase. Chýbal nám pohyb. Každý z nás si mal zobrať viac zodpovednosti na seba. Oni hrali úplne inak ako v prvom polčase."

Kornel Saláta (obranca SR): "Prvý polčas sme hrali dobre, dali sme dva góly. Do druhého sme išli s tým, že nedostaneme gól. A hneď sme ho inkasovali. Je to veľká škoda."  

Tomáš Kóňa: "V šatni sme si hovorili, aby sme neprestali hrať, no chvíľková nekoncentrácia na začiatku druhého polčasu posadila Lotyšov na koňa. Dostali sme gól a už hrali s veľkým rizikom a vyvrcholilo to tou poslednou minútou, keď po rohu vyrovnali. Hrali na troch útočníkov, robilo nám to problém. My sme nevedeli podržať loptu. Sme sklamaní."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: