Správy

U21 – Sokolíkov čakajú silní Španieli, Goljan: Potrebujeme komplexný výkon

Zraz reprezentácie do 21 rokov pred dvojzápasom v Španielsku a na Malte
Zraz reprezentácie do 21 rokov pred dvojzápasom v Španielsku a na Malte (Autor: © 2024 Jakub Homoľa)
20. mar 2024 o 10:08
Zraz reprezentácie do 21 rokov pred dvojzápasom v Španielsku a na Malte
Zraz reprezentácie do 21 rokov pred dvojzápasom v Španielsku a na Malte (Autor: © 2024 Jakub Homoľa)

ŠAMORÍN (SFZ) – Hneď zostra začne reprezentačná dvadsaťjednotka svoju zápasovú púť v kalendárnom roku 2024. Po troch dňoch prípravy na Slovensku naberajú sokolíci smer Španielsko, kde si v Jereze vo štvrtok od 19.00 h, aj v priamom prenose na JOJ Šport, zmerajú sily s domácou reprezentáciou. O príprave na zápas prehovoril asistent reprezentačného výberu do 21 rokov Tibor Goljan.

„Na tento zápas sa veľmi tešíme. Španieli patria do svetovej špičky. Máme s nimi skúsenosť z predchádzajúceho kvalifikačného cyklu. Aj vtedy mali veľmi kvalitný tím, ktorý sa dostal až do finále majstrovstiev Európy. Čaká nás veľmi dobrý zápas,“ začal svoje rozprávanie 46-ročný tréner.

Španielsko patrí dlhodobo v kategórii do 21 rokov medzi najužšiu európsku a svetovú špičku. Za posledných 13 rokov majú na svojom konte päť účastí vo finále majstrovstiev Európy tejto vekovej kategórie, ktoré dokázali premeniť na zisk troch európskych titulov. Svoju kvalitu potvrdzuje „La Rojita“ aj v aktuálnom priebehu kvalifikačných bojov o Euro 2025 na Slovensku. „Sú na prvom mieste svojej kvalifikačnej tabuľky. Vyhrali štyri zápasy a majú jednu remízu s Belgičanmi. Sú mimoriadne silní v ofenzíve, za päť zápasov dali 14 gólov a inkasovali len jediný raz,“ vysvetľuje Goljan

Hoci v nominácii trénera španielskej dvadsaťjednotky Santiho chýba dvojica zázračných tínedžerov z Barcelony Paul Cubarsí a Lamine Yamal, ktorých povolali do seniorského reprezentačného výberu Španielska, kvalita nášho štvrtkového súpera je aj bez týchto dvoch hráčov na mimoriadnej vysokej úrovni. Nemálo futbalistov v Santiho výbere má v tomto mladom veku už bohaté skúsenosti zo zápasov španielskej La Ligy. Individuálna kvalita španielskeho výberu je navyše podčiarknutá aj dobrou organizáciou hry.

„Španieli sa vyznačujú svojou technikou a pohybom. Po strate lopty okamžite prechádzajú do represingu a snažia sa loptu získať. Súperi si proti nim väčšinou vytvárajú málo šancí. Aj keď sme v minulej kvalifikácii so Španielmi prehrali oba zápasy, dokázali sme im dať v oboch zápasoch po dva góly a verím, že presadiť sa dokážeme aj tentoraz,“ vyslovil svoje želanie asistent trénera Tibor Goljan.  

Imperatívom pri dosiahnutí tohto cieľa však bude koncentrovaný výkon po celých deväťdesiat minút zápasu. Uvedomuje si to aj samotný Goljan. „Potrebovať budeme komplexný výkon. Musíme veľa behať, robiť nábehy za obranu, presing robiť vo vysokej intenzite a potrebujeme vyhrávať súboje. Bez týchto atribútov to nepôjde. Veľmi dôležité budú prechodové fázy, či už po strate alebo zisku lopty. V neposlednom rade dôležitú úlohu zohrá aj mentálne nastavenie hráčov, aby ukázali na ihrisku vášeň, emóciu a boli sebavedomí. Jedine vtedy môžeme pomýšľať na dobrý výsledok,“načrtol asistent trénera, čo by proti Španielom mohlo platiť.

Španielska reprezentácia do 21 rokov na domácej pôde neprehrala od novembra 2018. Prerušiť túto sériu neporaziteľnosti bude pre zverencov Jaroslava Kentoša náročné, nie však nemožné. Povzbudením môžu byť aj dva vzájomné zápasy z predchádzajucého kvalifikačného cyklu, o ktorých už Goljan hovoril. V oboch zápasoch síce sokolíci svojmu súperovi podľahli zhodne 2:3, no súčasne ukázali, že so Španielmi sa dá hrať.

„V súčasnom tíme nemáme veľa hráčov, ktorí nastúpili do týchto dvoch zápasov. Napriek tomu sa z tých dvoch zápasov sa dá čerpať. Španieli hrajú rovnako, 4-3-3 v ofenzíve a precízne v defenzíve. My, ak chceme byť úspešní, musíme hrať na hranici svojich možností,“ dodal na záver asistent trénera.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: