Správy

U21 – Premiérový presný zásah pre Spáčila, Čerepkai s jedným z najjednoduchších gólov

Branislav Spáčil (24) v prípravnom zápase Slovensko U21 – Bielorusko U21 v Dasaki Achnas na Cypre (10.9.2024)
Branislav Spáčil (24) v prípravnom zápase Slovensko U21 – Bielorusko U21 v Dasaki Achnas na Cypre (10.9.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|11. sep 2024 o 13:30
Branislav Spáčil (24) v prípravnom zápase Slovensko U21 – Bielorusko U21 v Dasaki Achnas na Cypre (10.9.2024)
Branislav Spáčil (24) v prípravnom zápase Slovensko U21 – Bielorusko U21 v Dasaki Achnas na Cypre (10.9.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

DASAKI ACHNAS (SFZ) – Slovenskí reprezentanti do 21 rokov zaknihovali v utorkovom prípravnom zápase v cyperskom Dasaki Achnas vysoké víťazstvo 6:1 nad reprezentáciou Bieloruska. Päťgólová výhra je pre zverencov Jaroslava Kentoša najvyššia od začiatku tohto cyklu majstrovstiev Európy, ktorý sa začal v januári 2023. 

Spáčil sa za dôveru odvďačil gólom

Hlavný tréner výberu Jaroslav Kentoš postavil proti Bielorusku do základnej zostavy kompletne novú jedenástku hráčov v porovnaní so štvrtkovým zápasom v Budapešti proti Maďarsku. Príležitosť tak v základe dostal napríklad aj Branislav Spáčil, ktorý na tomto zraze debutoval v kádri dvadsaťjednotky. 

„Je to, samozrejme, super pocit. Robím to, čo milujem. Som veľmi rád, že tu môžem byť. Vážim si každú jednu sekundu v reprezentácii. Ešte sa mi podarilo dať aj gól, takže som veľmi rád,“ povedal po zápase samotný Spáčil.

K prvým trinástim minútam, ktoré Spáčil nazbieral ako striedajúci hráč v zápase proti Maďarsku, pridal na Cypre ďalších 63 minút. Za prejavenú dôveru sa odvďačil kvalitným výkonom, čoho dôkazom je, že mal prsty v prvých dvoch gólov Slovákov. Najprv v 17. minúte v pokutovom území sklepol loptu skórujúcemu Jamborovi, o ďalšiu minútu neskôr sa už aj zapísal do streleckej listy, keď hlavičkou z nie jednoduchej pozície prekonal bieloruského brankára Skapetsa.

„Gomi (Martin Gomola – pozn. aut.) dal naozaj super center. Prvého hráča lopta preletela, prišla lopta až ku mne a hlavou som to nejako trafil,“ vrátil sa legionár z poľského Górniku Łęczna k svojmu gólu v zápase.

Práve po druhom strelenom góle prišla pasáž zápasu, v ktorej začali hroziť aj Bielorusi. Najväčšiu šancu na zníženie mali v 26. minúte, no Shumanski z nariadenej jedenástky Frühwalda neprekonal. „Nemyslím si, že nás ten druhý gól uspokojil. Začali sme však hrať pomalšie a dlhšie sme držali loptu. Predsa len sme vyhrávali 2:0, tak sme hrali pokojnejšie, nie tak aktívne. Nemyslím si však, že nás ten stav uspokojil,“ prezradil Spáčil.

Ešte do konca polčasu pridali Slováci tretí gól, ktorým definitívne zlomil odpor Bielorusov. Po zmene strán sa síce Bielorusi strelecky presadili, zverenci Jaroslava Kentoša však pridali ďalšie tri góly a v konečnom zúčtovaní uspeli vysoko jasne 6:1. „6:1 nie je výsledok, ktorý dosiahnete každý deň. Určite to dodá sebavedomie. Stále však treba ďalej tvrdo makať a pracovať a uvidíme, čo prinesie Euro,“ dodal na záver onedlho 21-ročný futbalista.

Pozícia na krídle mu problém nerobila
Roman Čerepkai po strelení gólu na 3:0 v prípravnom zápase Slovensko U21 – Bielorusko U21 v Dasaki Achnas na Cypre (10.9.2024)
Roman Čerepkai po strelení gólu na 3:0 v prípravnom zápase Slovensko U21 – Bielorusko U21 v Dasaki Achnas na Cypre (10.9.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Výrazný podiel na vysokom víťazstve 6:1 mal aj útočník Roman Čerepkai, jediný dvojgólový strelec v zápase. Z hľadiska vývoja zápasu bol dôležitý najmä jeho prvý gól, ktorým zvyšoval na 3:0. Čerepkai sa pri tomto góle ocitol už v jednoduchej situácii, keď lopta odrazená pravej žrde Skapetsovej brány skončila priamo pred Čerepkaiom, ktorý ju snáď z jedného kroku poľahky poslal za bránkovú čiaru.  

Dal legionár z českých Teplíc v kariére jednoduchší gól? „Asi ani nie,“ povedal s úsmevom. „Naozaj sa mi to tam parádne odrazilo a potom to už bolo skôr umenie nedať než dať.“ 

Stav 3:0 vydržal až do polčasovej prestávky, v ktorej bolo dôležité udržať koncentráciu a nepoľaviť. Napokon Bielorusi v prvom polčase mali situácie, ktoré možno označiť za nebezpečné. „Povedali sme si, že do druhého polčasu ideme ako keby bol stav 0:0 s tým, že chceme vyhrať aj druhý polčas. Hlavne sme chceli pokračovať v našej hre, čo sa nám darilo. Dôležité bolo tiež vyvarovať sa zbytočným chybám v obrane,“ priblížil 22-ročný útočník pokyny pred druhou štyridsaťpäťminútovkou.

Zaujímavosťou je, že Čerepkai nehral proti Bielorusku na svojej tradičnej pozícii na hrote útoku, ale na pravom krídle. Veľký problém mu to však podľa jeho slov nerobilo. „Bolo to trochu iné. Určite som mal aj iné pokyny ako keď hrávam na hrote. Aj v klube niekedy zvyknem hrať na krídle, nebolo to preto pre mňa niečo úplne nové,“ dodal na záver.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: