Správy

U21 – Kentoš: Ciele, s ktorými sme šli do zápasov, sme dokázali naplniť

Tréner reprezentácie do 21 rokov Jaroslav Kentoš pred prípravným zápasom Malta U21 – Slovensko U21 (24.3.2024)
Tréner reprezentácie do 21 rokov Jaroslav Kentoš pred prípravným zápasom Malta U21 – Slovensko U21 (24.3.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|26. mar 2024 o 12:27
Tréner reprezentácie do 21 rokov Jaroslav Kentoš pred prípravným zápasom Malta U21 – Slovensko U21 (24.3.2024)
Tréner reprezentácie do 21 rokov Jaroslav Kentoš pred prípravným zápasom Malta U21 – Slovensko U21 (24.3.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

PAOLA (SFZ) – Dva zápasy, dve víťazstvá. Reprezentácia do 21 rokov bola počas svojej prvej akcie v kalendárnom roku 2024 výsledkovo stopercentná. Najprv zdolala silné Španielsko na ich pôde v Jereze 2:0 a v druhom zápase v rámci akcie potvrdila papierové predpoklady na Malte, odkiaľ si odviezla víťazstvo 4:1. Nečudo, že pri hodnotení celej akcie prevažovali u hlavného trénera Jaroslava Kentoša pozitíva.

Hlavný tréner dvadsaťjednotky Jaroslav Kentoš po druhom prípravnom zápase, ktorí sokolíci odohrali s Maltou, vyslovil spokojnosť s výkonom svojich zverencov. Osobitne tešiť ho mohli štyri strelené góly, o ktoré sa postarali štyria rôzni strelci – Dominik Veselovský, Adam Tučný, Mário Sauer a Artur Gajdoš. 

„Samozrejme, so štyrmi strelenými gólmi sme spokojní. Musíme však ešte popracovať na kvalite prechodovej fázy do poslednej tretiny ihriska, hlavne pokiaľ ide o ponukovú činnosť hráčov na jednotlivých postoch. Stále teda máme na čom pracovať, aby sme boli lepší,“ prezradil 49-ročný tréner.

Sokolíci po prvom polčase viedli 2:0. Po zmene strán sa však Malta dokázala zásluhou Mattia Veseljiho vrátiť do zápasu. Slováci nakoniec drámu nepripustili. Upokojil ich najmä gól na 3:1 zo 67. minúty, o ktorý sa postaral striedajúci Sauer. „Mali sme určitý plán čo sa týka vyťaženosti hráčov na tento zraz. Chceli sme dať priestor všetkým hráčom z kádra a aj tieto striedania k tomu smerovali. Neboli to teda striedania, ktoré by vychádzali zo zlého výkonu, ale skôr z hľadiska minutáže, ktorú sme chceli chlapcom dať,“ prezradil Jaroslav Kentoš o deviatich zmenách v zostave, ktoré spravil v priebehu druhého polčasu.

V základnej zostave sokolíkov sa objavili aj všetci traja debutanti v kádri dvadsaťjednotky – Filip Mielke, Tomáš Jaššo i Ján Murgaš. „Naším zámerom bolo v prvom rade dať šancu v tomto zápase týmto nováčikom a tiež aj ostatným chlapcom, ktorí boli v zápase so Španielskom na lavičke. Práve takto zbierajú skúsenosti, ktoré v ďalších ťažkých medzištátnych zápasoch môžu využiť,“ prezradil Kentoš.

Tréner Jaroslav Kentoš v zápase Španielsko 21 - Slovensko 21 v Jereze (21.3.2024).
Tréner Jaroslav Kentoš v zápase Španielsko 21 - Slovensko 21 v Jereze (21.3.2024). (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

Sokolíci uzavreli marcovú reprezentačnú akciu s bilanciou dvoch zápasov a dvoch víťazstiev. Po výsledkovej stránke to tak lepšie byť ani nemohlo. Aká je však spokojnosť realizačného tímu s herným prejavom? „Každý z týchto dvoch zápasov bol špecifický,“ hodnotí Kentoš„Ja som bol veľmi spokojný s prvým polčasom proti Španielsku, v ktorom nielen v defenzíve, ale aj v ofenzíve, sme ukázali veľmi dobré veci a držali sme sa našich princípov. Druhý polčas v Španielsku už bol z môjho pohľadu v ofenzíve trochu menej kvalitný. Na druhej strane prístup chalanov bol počas celého zápasu naozaj výborný. V druhom zápase s Maltou sme si mohli v ofenzíve vyskúšať viacero variantov. Myslím si, že ciele, s ktorými sme šli do týchto zápasov, sme dokázali naplniť,“ dodal.

Slovenská reprezentácia do 21 rokov sa počas dvojzápasu v Španielsku a na Malte musela vyrovnať s viacerými absenciami dôležitých hráčov, ktorí dostali príležitosť v seniorskej reprezentácii. Vo výbere hlavného trénera reprezentačného áčka Francesca Calzonu sa objavili Adam Obert, Tomáš Rigo a Dominik Hollý. Už v priebehu akcie, pred odletom do Španielska, bol do áčka povolaný aj Sebastián Kóša. A zabudnúť nemožno ani na Tomáša Suslova, ktorý je ročník narodenia 2002 a taktiež môže v tomto cykle hrať za dvadsaťjednotku.

Ako sa s týmito absenciami reprezentačné družstvo vyrovnalo?. „Výsledky ukazujú, že sme sa s tým popasovali dobre,“ vysvetľuje Kentoš„Pre nováčikov Filipa Mielkeho, Tomáša Jašša, Jána Murgaša, ale aj ďalších hráčov je obrovská skúsenosť zažiť takéto zápasy, najmä taký, aký bol v Španielsku. Príliš sme sa nezaoberali tým, že máme hráčov v reprezentačnom áčku. Skôr sme sa koncentrovali na to, aby sme týchto hráčov, ktorých sme mali v kádri, pripravili čo najlepšie na obidve stretnutia.“

Najbližšia akcia dvadsaťjednotky je naplánovaná na začiatok júna, kedy ju čaká ďalší dvojzápas, tentoraz na domácej pôde. V medziobdobí bude realizačný tím analyzovať práve skončenú akciu, a tiež sledovať hráčov ako aj ďalších potenciálnych adeptov na reprezentačný dres v klubových súťažiach. „Naďalej budeme pokračovať v skautovaní všetkých hráčov. Moje povinnosti a plány sú v tomto smere rovnaké ako po iných zrazoch. Spravíme si dôkladnú analýzu tohto zrazu, a súčasne budeme pripravovať analýzu nasledujúcich súperov, ktorí nás čakajú v júnovom asociačnom termíne. Rovnako budeme pomaly pripravovať aj širšiu nomináciu na júnový zraz,“ uzavrel hlavný tréner dvadsaťjednotky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: