Správy

U19 – Tréner Rusnák po dvoch remízach spokojný s nováčikmi i predvedenou hrou

Tréner Albert Rusnák na tréningu reprezentácie do 19 rokov v Šamoríne pred dvomi zápasmi v Severnom Írsku (6.6.2024)
Tréner Albert Rusnák na tréningu reprezentácie do 19 rokov v Šamoríne pred dvomi zápasmi v Severnom Írsku (6.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|18. jún 2024 o 16:30
Tréner Albert Rusnák na tréningu reprezentácie do 19 rokov v Šamoríne pred dvomi zápasmi v Severnom Írsku (6.6.2024)
Tréner Albert Rusnák na tréningu reprezentácie do 19 rokov v Šamoríne pred dvomi zápasmi v Severnom Írsku (6.6.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

BRATISLAVA (SFZ) – Sezónu 2023/2024 už ukončilo aj reprezentančné družstvo do 19 rokov. Poslednou akciou pre tím trénera Alberta Rusnáka st. bol dvojzápas v Severnom Írsku proti domácej reprezentácii. So súperom sa devätnástka v obdivoch zápasoch rozišla zmierlivo, keď v úvodnom stretnutí remizovala 2:2 a v odvete tri dni nato 1:1. Akciu ako aj celú sezónu v rozhovore pre futbalsfz.sk hodnotí hlavný tréner Albert Rusnák.

Za sebou máte poslednú akciu v sezóne. V dvoch zápasoch so Severným Írskom ste uhrali dve remízy. Ako hodnotíte túto akciu?
Bola to špecifická akcia. Prvýkrát sme sa ocitli v situácii, keď sme absolvovali dve tréningové jednotky a hneď sme hrali ostrý medzištátny zápas s hráčmi, ktorí prišli priamo z dovoleniek. Nebolo to jednoduché, či už z pohľadu fyzickej pripravenosti hráčov, väčšieho rizika možného zranenia a motivácie. Berúc tieto okolnosti do úvahy, dopadol zraz veľmi pozitívne. Od prvého dňa bola atmosféra v mužstve veľmi dobrá, hráči pristúpili k svojim povinnostiam zodpovedne. Počas dvoch zápasov proti Severným Írom sa nám podarilo rozložiť zaťaženie na všetkých hráčov. Obidva zápasy sa hrali vo veľmi dobrom tempe. Nás teší, že sme boli dominantní na lopte, súpera sme prestrieľali v zakončení na bránu a prezentovali sme sa aktívnou kombinačnou hrou. 

Severných Írov čakajú v júli ME do 19 rokov na ich pôde. Dvojzápas s nami bol pre nich prípravou na ME. Aký to bol súper?
Severní íri sú v úplne inej fáze prípravy ako my. U nich vrcholí príprava na domáce ME do 19, naopak my už máme po sezóne. Severní Íri pôsobili na mňa veľmi kompaktne a organizovane v defenzíve. Spoliehajú sa na svoj dôraz v osobných súbojoch a aktívnu obranu s rýchlym prechodom do útoku, kde majú zaujímavých vrchných hráčov. 

V nominácii dostali príležitosť v našom kádri viacerí hráči, ktorí boli cez sezónu v reprezentácii do 19 rokov v pozícii náhradníkov, niektorí z nich dokonca ani neboli medzi náhradníkmi. Bol to z vašej strany zámer?
Bol to sčasti náš zámer dať príležitosť aj tým hráčom, ktorí s nami buď neabsolvovali kvalifikáciu alebo cez sezónu dostali menej priestoru. Sčasti to však vyplynulo aj zo situácie.

Ako ste spokojný s týmito novými hráčmi a ich výkonmi?
Všetci hráči, ktorých sme nominovali, si zastali svoje miesto a predviedli veľmi dobré výkony. Nielen pre nováčikov, ale aj pre všetkých nominovaných bolo určite veľkým plusom, že mali možnosť sa porovnať na medzinárodnom fóre s hráčmi, ktorých v najbližších týždňoch čaká vrcholné podujatia v tejto vekovej kategórii. Z 18 nominovaných hráčov sme mali v kádri 12 nových. Pozitívom je, že za ten krátky čas dokázali navnímať potrebné informácie a preniesť ich do zápasov.

Obhliadajúc sa za celou sezónou, vstup do nej ste mali dobrý. Podali ste kvalitné výkony v dvojzápase s Chorvátskom, v októbri ste vysoko zdolali Švédsko… V novembri však prišla neúspešná prvá fáza kvalifikácie ME. Kazí práve vystúpenie na Malte dojem z celej sezóny?
Dobehli nás veci, na ktoré sme poukazovali už počas prípravy tohto družstva v kategórii do 18 rokov. Táto partia odohrala počas sezóny 2022/2023 len osem medzištátnych zápasov, z toho len dva zápasy v roku 2023. Od decembra 2022 do mája 2023 navyše boli šesť mesiacov bez zápasu. Keď si to porovnáme so súčasnou osemnástkou, tá ma za sebou v tejto sezóne 14 medzištátnych zápasov, čo je podstatný rozdiel. Nevýhodou bolo tiež to, že sme sa v osemnástke nemohli pripravovať spoločne, keďže ja so svojím realizačným tímom sme v minulej sezóne boli pri reprezentácii do 20 rokov, ktorú čakali majstrovstvá sveta. Pokiaľ ide o samotnú kvalifikáciu, hráte v nej tri zápasy za sedem dní, podľa ktorých bude hodnotené vaše celosezónne úsilie. Preto potrebujete, aby vám v príprave všetko zaklaplo, aby ste mali celý týždeň mužstvo pokope. Nám sa však pred kvalifikáciou začali kopiť rôzne problémy. Začalo sa to vážnym zranením Petríka z Michaloviec, ktorý bol v tom období najlepším krídelným hráčom v tejto kategórii. Počítať pre zranenie sme nemohli ani s Holíčkom, ktorý hráva pravidelne v Anglicku League Two, Hranicom zo Žiliny, ktorý nastupoval za žilinské béčko a Weberom zo Sparty Praha. Všetko dôležití hráči pre tento tím… Pokračovalo to skladaním mužstva, keďže prvýkrát sme sa v kompletnom zložení zišli všetci spolu až na Malte dva dni pred prvým zápasom kvalifikácie s Kosovom. Aby toho nebolo málo, tak sa nám deň pred zápasom s Kosovom vážne zrazil brankár Vinarčík z Juventusu Turín, ktorý musel hneď odletieť domov a absolvovať operáciu ruky. Bordáč s Brandisom sa taktiež zranili, a hoci nie vážne, neboli zdravotne k dispozícii na prvý zápas. Tých prekážok, s ktorými sme sa museli vyrovnať, bolo viac. Keď sa na to pozerám spätne, mrzí ma, že sme s týmto mužstvom nemohli pracovať dlhší čas, pretože si myslím, že hráčsky potenciál tu je a je predpoklad, že sa táto partia hráčov bude zlepšovať.

Kmeňovým ročníkom tohtoročnej reprezentácie U19 je ročník 2005. Z tohto ročníka sa už dokázali v tejto sezóne do reprezentačnej dvadsaťjednotky presadiť Nino Marceli či Filip Mielke. Leo Sauer sa dokonca prebojoval aj do áčka, s ktorým je v tieto dni na európskom šampionáte v Nemecku. Aký potenciál má podľa vás ročník 2005?
Tento ročník je veľmi zaujímavý sledujúc progres, ktorí hráči urobili za posledné obdobie. Sauer s Marcellim ukazujú a dokazujú, že právom dostávajú príležitosti vo vyšších kategóriách. Pozitívne je, že sa k nim pridal aj Filip Mielke, ktorý s nami absolvoval zápasy v prvej polovici sezóny. Okrem nich sa ocitli v širšej nominácii dvadsaťjednotky aj ďalší hráči, či už Masaryk, Hranica, Hájovský, Svoboda alebo Záhradník. Som presvedčený, že keď hráči budú naďalej na sebe tvrdo pracovať, tak o nich v budúcnosti ešte budeme počuť. Držím im palce a prajem im do ďalšieho obdobia len to najlepšie, hlavne aby zvládli dôležitý krok v ich kariére, keďže končia v dorasteneckej kategórii a čaká ich už mužský futbal.

VÝSLEDKY SLOVENSKA 19 POČAS AKCIE V SEVERNOM ÍRSKU

Severné Írsko U19

Slovensko U19

2:2

Góly SR: Dulay, Masaryk

Severné Írsko U19

Slovensko U19

1:1

Gól SR: Záhradník

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: