Správy

U18 – Nevydarená bodka za sezónou, tréner Fabuš: Turnaj nehodnotím pozitívne

(Zdroj: SFZ, Autor: Roman Ferstl)
15. jún 2024 o 11:40
Martin Fabuš (na fotografii na lavičke úplne vpravo) nebol po turnaji v Portugalsku spokojný.
Martin Fabuš (na fotografii na lavičke úplne vpravo) nebol po turnaji v Portugalsku spokojný. (Zdroj: SFZ, Autor: Roman Ferstl)

BRATISLAVA (SFZ) – Slovenská reprezentácia do 18 rokov začiatkom týždňa ukončila svoju poslednú akciu v sezóne 2023/2024. Z turnaja v Portugalsku sa zverenci trénera Martina Fabuša nevrátili pozitívne naladení, keďže v konkurencii domáceho tímu, Česka a Fínska neuspeli v ani jednom zápase a turnaj ukončili na poslednom mieste bez zisku jediného bodu. Poslednú turnajovú previerku ako aj celú sezónu v rozhovore pre futbalsfz.sk hodnotil samotný tréner.

Reprezentácia do 18 rokov má za sebou poslednú akciu v sezóne 2023/2024, ktorou bol medzinárodný turnaj v Portugalsku. Ako túto previerku hodnotíte?
Hodnotím ju negatívne. Výsledkovo sa nám nepodarilo vyhrať žiaden zápas a ani z pohľadu predvedenej hry to nebolo to, čo sme chceli. Za prvý zápas s Portugalskom ešte môžem mužstvo pochváliť. Aj keď súper bol jasne lepší, našou dobrou organizáciou hry a obetavosťou sme dokázali zápas držať až do konca otvorený. Súper síce mal viac z hry, najmä v druhom polčase mal aj viacero gólových šancí, na druhej strane v závere sme za stavu 0:1 mali príležitosť na vyrovnanie. Neskôr sme aj strelili gól, ten však pre ofsajd neplatil. Väčšinu zápasu sme sa síce bránili, no zápas sa mohol skončiť aj remízou, hoci by to voči Portugalcom nespravodlivé.

Druhý zápas s Čechmi bol nevydarený. Aj keď do 60. minúty bolo 0:0, po dvoch chybách sme dvakrát inkasovali a v závere sme streleným gólom už len korigovali na 1:3. Vo všeobecnosti však náš výkon v tom zápase bol slabý. 

V poslednom zápase s Fínmi sme mali dobrý prvý polčas. Boli sme nebezpečnejší a určite sme po polčase mali vyhrávať. Hneď v úvode sme nevyužili obrovskú gólovú šancu, okrem toho sme mali dve-tri situácie, kde sme sa zlým rozhodnutím pripravili o dobrú gólovú príležitosť. V druhom polčase sme urobili zbytočný faul na hranici šestnástky, odpískaná bola penalta a po inkasovanom góle sme v závere neukázali kvalitu na to, aby sme zápas otočili alebo vyrovnali. Fíni však boli v tomto zápase zdolateľní. Náš výkon z pohľadu defenzívy bol veľmi dobrý, Fíni mali za 90 minút v podstate len jednu gólovú šancu. Smerom dopredu sme však ukázali málo, a to nielen v tomto zápase, ale aj na celom turnaji, čo ma mrzí najviac. 

Celkovo turnaj nehodnotím pozitívne. Tak ako sme boli pozitívne naladení po poslednom turnaji v Turecku, tak teraz je to naopak.

Počas sezóny ste prakticky po každej akcii hovorili, že tím sa kontinuálne zlepšuje. Po poslednom turnaji však vyjadrujete nespokojnosť. Spravila reprezentácia do 18 rokov teraz jeden krok späť?
Dá sa to tak povedať. Úvod sezóny sme nemali dobrý, a to ani výsledkovo, ani herne. Treba však mať na pamäti, že chalani v tom čase absolvovali na klubovej úrovni veľký skok z kategórie U17 do kategórie U19. V novembri sme sa chytili prvou výhrou s Maďarskom, dobrý výkon sme podali aj vo februári proti Taliansku a nadviazali sme na to aj na turnaji v Turecku. Na týchto akciách sme robili kroky dopredu, zlepšovali sme sa v defenzíve, ale aj v ofenzíve. Turnaj v Portugalsku nám však nevyšiel, z čoho som sklamaný. Kým na predošlých akciách sme spravili dva kroky dopredu, teraz sme spravili krok späť. 

Turnaj v Portugalsku mal dobrú úroveň. O kvalite Portugalcov a Čechov sa baviť nemusíme a tretí súper z Fínska ju potvrdili na turnaji aj vysokým víťazstvom 4:0 nad Českom. Bol to najťažší turnaj v sezóne pre osemnástku?
Neviem, či najťažší, určite však kvalitou porovnateľný napríklad s Memoriálom Václava Ježka, ktorý sme hrali na začiatku sezóny. Portugalci svojou kvalitou sú od nás dosť ďaleko, to si nemusíme klamať. Česi sú známi svojou kvalitou a Fíni ju kontinuálne potvrdzujú, veď okrem Čechov dokázali v marci zdolať Švajčiarsko 3:0.

VÝSLEDKY ZÁPASOV NA MEDZINÁRODNOM TURNAJI V PORTUGALSKU

07.06.2024

Fínsko 18

Česko 18

4:0

07.06.2024

Portugalsko 18

Slovensko 18

1:0

09.06.2024

Česko 18

Slovensko 18

3:1

09.06.2024

Portugalsko 18

Fínsko 18

5:0

11.06.2024

Slovensko 18

Fínsko 18

0:1

11.06.2024

Portugalsko 18

Česko 18

1:1

KONEČNÁ TABUĽKA TURNAJA


Tím

Z

V

R

P

Skóre

B

1.

Portugalsko 18

3

2

1

0

7:1

7

2.

Fínsko 18

3

2

0

1

5:5

6

3.

Česko 18

3

1

1

1

4:6

4

4.

Slovensko 18

3

0

0

3

1:5

0

Vo všeobecnosti mala reprezentácia do 18 rokov počas sezóny veľmi kvalitný medzinárodný program, ktorý vás zrejme preveril v maximálnej možnej miere.
Jednoznačne. Súperov sme mali počas sezóny veľmi kvalitných a odohrali sme ťažké zápasy. O kvalite Portugalcov a Talianov sa ani baviť nemusíme, hrali sme proti Čechom, Švajčiarom, Poliakom, ťažké zápasy boli aj na turnaji v Turecku proti Ekvádoru, Maroku či Mali… Sme radi, že sme mali takúto konfrontáciu. Samozrejme, vieme, že z pohľadu výsledkov sme dieru do sveta neurobili. Počas sezóny však bolo na našej hre badať progres. Škoda len, že sme progres nepotvrdili na tomto poslednom turnaji. Prvý zápas s Portugalskom ešte z našej strany spĺňal kritéria, hoci smerom dopredu sme mohli ukázať o niečo viac, aj keď to, samozrejme, pri prevahe Portugalcov nebolo jednoduché. Ďalšie dva zápasy však boli slabšie.

Kmeňovým ročníkom v osemnástke v tejto sezóne bol ročník 2006. Z tohto ročníka príležitosť v staršej reprezentácii dostal len Šimon Faško. Chýbajú v tomto ročníku rozdieloví hráči?
Aj v tomto ročníku sú rozdieloví hráči. Ročník 2006 má tiež svoju kvalitu a verím, že ju ukážu v budúcej sezóne. Samozrejme, nie sme na úrovni Portugalska či Talianska. Veľmi dôležité pri tomto tíme je, aby rozdieloví hráči boli v top forme a dokázali svojim výkonom potiahnuť aj ďalších hráčov. Verím, že v takom prípade môže toto družstvo poraziť aj nejaký silný tím. Napokon v sedemnástke pred rokom dokázali práve chalani ročníka 2006 v kvalifikácii poraziť Nemcov, ktorí neskôr vyhrali majstrovstvá sveta. 

Reprezentácia do 18 rokov nemá vrchol sezóny v podobe majstrovstiev Európy. Tie prídu na rad až o ročník vyššie v reprezentačnej devätnástke. Možno povedať, že už táto sezóna bola akousi prípravou na jesennú prvú fázu kvalifikácie o Euro?
Počas celej sezóny sme odohrali niekoľko kvalitných a ťažkých medzištátnych zápasov. Hráči v nich nabrali cenné skúsenosti a veríme, že ich zužitkujú počas budúcej sezóny v devätnástke, v ktorej ich už čaká kvalifikácia ME do 19 rokov.  Pokiaľ ide o skladbu kádra, každá reprezentácia má nejakú svoju kostru hráčov, okolo ktorých budujete družstvo. To však neznamená, že niekto má miesto v reprezentácii isté. Vždy prihliadame na aktuálnu formu hráčov a pokojne môže dostať príležitosť aj hráč, ktorý doposiaľ v reprezentácii ešte nebol. Dvere do reprezentácie sú teda otvorené. V tejto sezóne sme videli v osemnástke dostatok hráčov, za čo som veľmi rád. Vďaka bohatému programu a množstvu hráčov sme získali dobrý prehľad o potenciáli hráčov, čo určite bude nápomocné smerom k reprezentácii do 19 rokov.

Sezóna 2023/2024 bola pre vás prvou v pozícii reprezentačného trénera. Aká to bola skúsenosť?
Do reprezentácie som prešiel z klubového prostredia, keďže som niekoľko rokov pôsobil v akadémii v Trenčíne. Reprezentácia je niečo úplne iné než denno-denná práca v klube. Bola to výborná skúsenosť, za ktorú som veľmi vďačný.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: