Správy

U17/U19 – Menoslov súperov sokolíkov známy, kvalifikácia prejde zmenami

Žreb 1. kola kvalifikácie ME do 19 rokov 2025.
Žreb 1. kola kvalifikácie ME do 19 rokov 2025. (Zdroj: UEFA.com, Autor: UEFA)
Jakub Homoľa|31. máj 2024 o 19:00
Žreb 1. kola kvalifikácie ME do 19 rokov 2025.
Žreb 1. kola kvalifikácie ME do 19 rokov 2025. (Zdroj: UEFA.com, Autor: UEFA)

BRATISLAVA (SFZ) – Ešte začiatkom mája prebehol žreb prvých kôl kvalifikácií na budúcoročné mládežnícke európske šampionáty do 17 a 19 rokov. Kvalifikácie na oba tieto turnaje budú od budúcej sezóny 2024/25 postupne prechádzať viacerými zmenami.

Reformu štruktúry kvalifikácií na majstrovstvá Európy do 17 a 19 rokov schválil výkonný výbor Únie európskych futbalových zväzov (UEFA) na svojom zasadnutí v Nyone ešte 28. júna 2023. Zmeny sa ako prvé dotknú s účinnosťou od budúcej sezóny vekovej kategórie do 17 rokov, v kategórii do 19 rokov sa prvýkrát v novom formáte bude postupovať na ME v roku 2027.

Kľúčové zmeny v mládežníckych šampionátoch do 17 a 19 rokov
  • Počet účastníkov ME do 17 rokov sa od roku 2025 zníži zo súčasných 16 tímov na 8 tímov.
  • Kvalifikácia na ME do 17 rokov bude – rovnako ako v súčasnosti – rozdelená do dvoch fáz (1. a 2. kolo). Na rozdiel od súčasného modelu budú všetky družstvá hrať v oboch kolách kvalifikácie.
  • Kvalifikácia na ME do 17 rokov bude súčasne slúžiť aj ako kvalifikácia na MS vo futbale tejto vekovej kategórie, ktoré sa v rokoch 2025 až 2029 uskutočnia každoročne so 48 účastníkmi (doteraz sa MS konali každé dva roky s 24 zúčastnenými družstvami).
  • Počet účastníkov ME do 19 rokov zostáva zachovaný (8 družstiev). Od kvalifikácie na ME do 19 rokov 2027 sa však zvýši počet kvalifikačných fáz zo súčasných dvoch na tri, pričom prvá fáza kvalifikácie prebehne ešte v predchádzajúcej sezóne (t. j. v čase, keď pôjde fakticky ešte o U18 reprezentáciu).
  • Kvalifikácia na ME do 19 rokov 2025 a 2026 prebehne ešte v súčasnom formáte, teda s prvou fázou kvalifikácie, z ktorej 28 družstiev postúpi do tzv. Elite round.
  • Účastníkom kvalifikácií ME do 17 a 19 rokov bude v novom formáte aj organizátorská krajina záverečného turnaja, ktorá však bude mať aj naďalej zabezpečenú automatickú účasť na záverečnom turnaji.
  • Jednotlivé kvalifikácie ME do 17 a 19 rokov budú navzájom prepojené – výsledky druhého kola kvalifikácie ME do 17 rokov determinujú začiatočné rozdelenie do výkonnostných líg pre prvé kolo kvalifikácie ME do 19 rokov.

 „Nový formát kvalifikácií na mládežnícke európske šampionáty sčasti vychádza z formátu Ligy národov. S výnimkou prvého kola kvalifikácie ME do 17 rokov a tretieho kola kvalifikácie ME do 19 rokov, budú zúčastnené tímy rozdelené do dvoch výkonnostných líg, teda do líg A a B,“ priblížil manažér oddelenia zabezpečenia reprezentačných tímov Martin Hrnčír z medzinárodného a organizačného úseku Slovenského futbalového zväzu.

U17 – Nový formát kvalifikácie už od jesene

Zmeny v štruktúre kvalifikácie začnú v kategórii do 17 rokov platiť už od budúcej sezóny 2024/2025.

Kvalifikácia bude rozdelená do dvoch fáz – 1. kola, ktoré sa uskutoční na jeseň v roku, ktorý predchádza roku ME (to znamená, že 1. kolo kvalifikácie ME U17 2025 sa uskutoční na jeseň 2024), a 2. kola, ktoré sa uskutoční počas nasledujúcej jari. Tak ako v súčasnosti, aj v novom formáte sa obe kolá uskutočnia turnajovým spôsobom formátom každý s každým na pôde jedného z družstiev danej skupiny.

Už v 1. kole kvalifikácie sa predstavia všetky zúčastnené krajiny, a to vrátane organizátora záverečného turnaja. Tieto reprezentácie budú rozdelené v 1. kole do 14 skupín zložených zo štyroch alebo troch tímov, v závislosti od počtu zúčastnených krajín. Prvé dve družstvá z každej zo skupín 1. kola (t. j. dohromady 28 tímov) budú v 2. kole hrať v lige A, zvyšné zúčastnené krajiny budú v 2. kole kvalifikácie hrať ligu B.

28 tímov v lige A bude v druhom kole rozdelených do siedmich skupín po štyroch družstvách. Víťazi týchto siedmich skupín postúpia na záverečný turnaj ME do 17 rokov. V prípade, že medzi týmito siedmimi víťazmi skupín bude aj organizátor ME do 17 rokov, ktorý má automatickú účasť istú, na ME do 17 rokov postúpi najlepší tím z druhých miest všetkých siedmich skupín.

Tímy, ktoré sa v lige A 2. kola kvalifikácie umiestnia na štvrtom mieste, zostúpia do ligy B 1. kola kvalifikácie ME do 19 rokov určených pre rovnakú vekovú kohortu (to znamená, že tímy umiestnené na 4. mieste skupiny ligy A 2. kola kvalifikácie ME do 17 rokov 2025, začnú 1. kolo kvalifikácie ME do 19 rokov 2027 v lige B).

V lige B budú zúčastnené tímy rozdelené do siedmich skupín po štyroch alebo troch družstvách, v závislosti od počtu prihlásených družstiev pre danú sezónu. Víťazi siedmich skupín postúpia do ligy A 1. kola kvalifikácie ME do 19 rokov určených pre rovnakú vekovú kohortu (to znamená, že tímy umiestnené na 1. mieste skupiny ligy B 2. kola kvalifikácie ME do 17 rokov 2025, začnú 1. kolo kvalifikácie ME do 19 rokov 2027 v lige A).

„V súčasnom formáte kvalifikácie sa pre družstvá, ktoré nepostúpili z prvej fázy do Elite round, kvalifikácia skončila. Takáto reprezentácia tak v ďalšom priebehu sezóny už hrala len medzištátne priateľské zápasy, pričom pri hľadaní potenciálnych súperov do týchto zápasov bolo nevyhnutné prihliadať na to, či súper bude hrať v Elite round alebo nie. Plánovanie medzinárodného programu tak bolo komplikované. Nový formát tieto problémy odstráni, keďže všetky zúčastnené družstvá budú hrať aj v 2. kole kvalifikácie,“ priblížil výhody nového modelu kvalifikácie Martin Hrnčír.

Počet účastníkov záverečného turnaja ME do 17 rokov sa zníži – a to zo 16 družstiev, ktoré na ME postupovali od roku 2015, na 8. Týchto osem družstiev bude rozdelených do dvoch skupín po štyroch účastníkov. Prvé dve družstvá postúpia zo skupiny do semifinále.

Kým počet účastníkov ME do 17 rokov sa znižuje, MS tejto vekovej kategórie sa naopak rozširujú z 24 na 48 účastníkov. To však nie je jediná zmena súvisiaca s majstrovstvami sveta. V rokoch 2025 až 2029 sa MS do 17 rokov uskutočnia každoročne, pričom na základe dohody Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) s Katarom bude organizátorom MS do 17 rokov v tomto období práve Katar.

„UEFA by mala disponovať 11 miestenkami na MS do 17 rokov, ktoré pripadnú európskym krajinám. Presný kľúč postupujúcich mužstiev z európskych kvalifikácií UEFA oznámi neskôr. Vyzerá to však, že nastane určitý paradox, keď niektoré mužstvá sa síce nemusia kvalifikovať na európsky šampionát, ale na MS áno,“ vysvetľuje Martin Hrnčír.

U19 – Predĺženie kvalifikačného procesu

Zmenami prejde aj formát kvalifikácie ME do 19 rokov, hoci prvýkrát sa nový formát použije až pre ME v roku 2027.

Hneď v prvom kole kvalifikácie ME do 19 rokov budú zúčastnené družstvá rozdelené do dvoch výkonnostných líg – ligy A a ligy B. Rozdelenie do týchto líg bude závislé od výsledkov kvalifikácie ME do 17 rokov.

V lige A sa v 1. kole kvalifikácie predstaví 28 družstiev, ktoré budú vyžrebované do siedmich skupín po štyroch. Aj naďalej sa skupiny kvalifikácie budú hrať turnajovým spôsobom formátom každý s každým na pôde jedného z účastníkov skupiny. Následne po odohratí zápasov družstvá na štvrtých miestach skupín ligy A 1. kola kvalifikácie zostúpia pre 2. kolo kvalifikácie do ligy B.

Družstvá, ktoré sa v 1. kole kvalifikácie predstavia v lige B, budú taktiež rozdelené do siedmich skupín. Víťazi skupín postúpia pre 2. kolo kvalifikácie do ligy A.

1. kolo kvalifikácie ME do 19 rokov sa uskutoční na jar kalendárneho roka, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa uskutočnia ME. To znamená, že pre ME U19 2027 sa 1. kolo kvalifikácie uskutoční už na jar 2026, teda v čase, keď ešte fakticky pôjde o reprezentácie do 18 rokov.

V lige A 2. kola kvalifikácie sa taktiež predstaví 28 družstiev rozdelených do siedmich skupín po štyroch. Prvé tri družstvá jednotlivých kvalifikačných skupín postúpia do 3. kola kvalifikácie, pre družstvá na 4. miestach sa kvalifikácia skončí.

Družstvá ligy B 2. kola kvalifikácie budú taktiež rozdelené do siedmich skupín. Víťazi týchto skupín postúpia do 3. kola kvalifikácie. Zápasy oboch líg 2. kola kvalifikácie sa odohrajú na jeseň kalendárneho roka, ktorý predchádza kalendárnemu, v ktorom sa uskutočnia ME (teda 2. kolo kvalifikácie ME U17 2027 sa odohrá na jeseň 2026).

3. kolo kvalifikácie ME do 19 rokov bude pripomínať súčasnú fázu Elite round. 28 družstiev bude rozdelených do siedmich skupín po štyroch. Víťazi týchto skupín postúpia na záverečný turnaj ME do 19 rokov, kde sa k nim ako ôsmy účastník pripojí organizátor záverečného turnaja. 3. kolo kvalifikácie bude na programe na jar roku, v ktorom sa uskutoční samotný šampionát.

Záverečný turnaj ME do 19 rokov si zachová súčasný formát, pri ktorom je osem účastníkov rozdelených do dvoch skupín po štyroch. Prvé dve družstvá následne zo skupiny postúpia do semifinále. V párnych rokoch bude záverečný turnaj ME do 19 rokov slúžiť súčasne aj ako európska časť kvalifikácie na MS do 20 rokov pre nasledujúci kalendárny rok (t. j. ME do 19 rokov 2028 bude slúžiť ako kvalifikácia na MS do 20 rokov 2029).

U17/U19 – Žreby prvých kôl kvalifikácii ME 2025

Ako už bolo spomenuté v úvode, začiatkom mája prebehol v sídle UEFA žreb prvých kôl kvalifikácií na budúcoročné ME do 17 i 19 rokov.

„V minulosti sa tento žreb uskutočňoval už rok vopred v decembri, spolu so žrebom fázy Elite round pre predchádzajúci európsky šampionát. Tento rok v dôsledku chystaných zmien v modeloch kvalifikácie sa žreb prvých kôl posunul až na začiatok mája 2024. Navyše tento žreb, na rozdiel od minulosti, neprebehol prezenčne, ale v on-line prostredí. Po uskutočnení žrebu následne UEFA určila dátumy on-line stretnutí, na ktorom sa mali zástupcovia jednotlivých federácií vyžrebovaných do jednej skupiny dohodnúť na harmonograme zápasov, ako aj na organizátorovi kvalifikačnej skupiny,“ priblížil Hrnčír organizačné pozadie jednotlivých žrebov.

Budúcoročná reprezentácia do 17 rokov (ročník narodenia 2008) bola na účely žrebu prvej fázy kvalifikácie ME U17 2025 zaradená do druhého výkonnostného koša. Žreb nakoniec sokolíkom prisúdil miesto v 11. kvalifikačnej skupine, do ktorej boli z prvého koša vyžrebovaní Francúzi, z tretieho koša Cyprus a zo štvrtého koša Gibraltár.

Organizátorom kvalifikačného turnaja bude Cyprus, pričom zápasy našej skupiny sú naplánované na 29. október, 1. november a 4. november tohto kalendárneho roka. 

ŽREB 1. KOLA KVALIFIKÁCIE ME DO 17 ROKOV 2025

Skupina 1: Anglicko, Švédsko, Lotyšsko, Malta
Skupina 2: Poľsko, Slovinsko, Gruzínsko, Arménsko
Skupina 3: Holandsko, Chorvátsko, Albánsko (organizátor ME U17 2025), Faerské ostrovy
Skupina 4: Belgicko, Ukrajina, Kosovo, Kazachstan
Skupina 5: Portugalsko, Bosna a Hercegovina, Fínsko, Lichtenštajnsko
Skupina 6: Maďarsko, Grécko, Rumunsko, Azerbajdžan
Skupina 7: Nemecko, Česko, Bielorusko, Andorra
Skupina 8: Írsko, Škótsko, Severné Írsko, Litva
Skupina 9: Taliansko, Nórsko, Wales, San Maríno
Skupina 10: Švajčiarsko, Izrael, Čierna Hora, Moldavsko
Skupina 11: Francúzsko, SLOVENSKO, Cyprus, Gibraltár
Skupina 12. Španielsko, Island, Severné Macedónsko, Estónsko
Skupina 13: Srbsko, Turecko, Bulharsko
Skupina 14: Dánsko, Rakúsko, Luxembursko
Pozn.: tučným písmom je vyznačený organizátor kvalifikačného turnaja 

Záverečný turnaj ME U17 2025 sa uskutoční od 19. mája do 1. júna 2025 v Albánsku

Budúcoročná reprezentácia do 19 rokov (ročník narodenia 2006) bola na účely žrebu prvej fázy kvalifikácie ME U19 2025 zaradená do prvého výkonnostného koša. Zásluhu na tom má predovšetkým účasť na domácich ME U19 2022, ako aj kvalitné výkony a výsledky v kvalifikácii ME U19 2023, kde sokolíkom chýbal jediný gól na postup na záverečný turnaj.

Devätnástka napokon bola vyžrebovaná do skupiny 12. Jej súpermi bude z druhého koša Lotyšsko, z tretieho koša Severné Macedónsko a zo štvrtého koša Luxembursko, ktoré bude organizátorom kvalifikačného turnaja. Zápasy našej kvalifikačnej skupiny sú naplánované na 9., 12. a 15. október 2024.

Kvalifikácia na ME U19 2025 prebehne ešte v pôvodnom formáte. Z trinástich kvalifikačných skupín postúpia najlepšie dve družstvá z každej z trinástich skupín ako aj najlepší tím z tretích miest do tzv. fázy Elite Round. V nej sa k 27 postupujúcim pripojí Portugalsko ako tím s najvyšším koeficientom.

V rámci Elite Round bude 28 družstiev rozdelených do siedmich skupín po štyroch. Na záverečný turnaj ME U19 2025, ktoré sa uskutočnia v Rumunsku, postúpia len víťazi skupín fázy Elite Round. Rumunsko ako organizátor ME má účasť istú, pričom kvalifikácie sa nezúčastní.

ŽREB 1. KOLA KVALIFIKÁCIE ME DO 19 ROKOV 2025

Skupina 1: Ukrajina, Holandsko, Slovinsko, Kazachstan
Skupina 2: Nemecko, Maďarsko, Cyprus, Andorra
Skupina 3: Anglicko, Belgicko, Bulharsko, Litva
Skupina 4: Turecko, Poľsko, Malta, Gibraltár
Skupina 5: Francúzsko, Škótsko, Wales, Lichtenštajnsko
Skupina 6: Česko, Fínsko, Švajčiarsko, San Maríno
Skupina 7: Írsko, Island, Azerbajdžan, Moldavsko
Skupina 8: Taliansko, Grécko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora
Skupina 9: Nórsko, Švédsko, Gruzínsko, Estónsko
Skupina 10: Španielsko, Rakúsko, Kosovo, Faerské ostrovy
Skupina 11: Izrael, Dánsko, Severné Írsko, Albánsko
Skupina 12: SLOVENSKO, Lotyšsko, Severné Macedónsko, Luxembursko
Skupina 13: Srbsko, Chorvátsko, Arménsko, Bielorusko
Pozn.: tučným písmom je vyznačený organizátor kvalifikačného turnaja

Záverečný turnaj ME U19 2025 sa uskutoční od 13. do 26. júna 2025 v Rumunsku

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: