Správy

U17 – Na chlapcov som hrdý, hovorí po kvalifikačnej generálke tréner Žamba

Reprezentanti do 17 rokov pred začiatkom priateľského zápasu Slovensko U17 – Srbsko U17 v Senci (24.9.2024)
Reprezentanti do 17 rokov pred začiatkom priateľského zápasu Slovensko U17 – Srbsko U17 v Senci (24.9.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: 2024 Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|30. sep 2024 o 08:28
Reprezentanti do 17 rokov pred začiatkom priateľského zápasu Slovensko U17 – Srbsko U17 v Senci (24.9.2024)
Reprezentanti do 17 rokov pred začiatkom priateľského zápasu Slovensko U17 – Srbsko U17 v Senci (24.9.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: 2024 Jakub Homoľa)

BRATISLAVA (SFZ) – Reprezentácia do 17 rokov absolvovala uplynulý týždeň dva prípravné zápasy na domácej pôde proti Srbsku, ktoré boli generálkou pred blížiacou sa prvou fázou kvalifikácie majstrovstiev Európy tejto vekovej kategórie. O dojmoch z celej akcie ako aj o prvom (a azda nie jedinom) vrchole sezóny rozprával v rozhovore pre futbalsfz.sk tréner reprezentačnej sedemnástky Martin Žamba.

VÝSLEDKY ZÁPASOV

Slovensko 17

Srbsko 17

2:0

Góly SR: Rajnoha, Pecsuk

Slovensko 17

Srbsko 17

1:2

Gól SR: Lerint (z 11 m)

Z dvojzápasu proti Srbsku si odnášate jedno víťazstvo a jednu prehru. Napriek vyrovnanej bilancii ste v obidvoch zápasoch mali hernú prevahu. Nakoľko dojem z celej akcie kazí nevydarený záver v druhom zápase, v ktorom Srbi dokázali zvrátiť zápas z 0:1 na 2:1? 
Po druhom zápase som v kabíne hovoril hráčom, že je škoda, že sme nedokázali udržať vedenie v druhom zápase aj kvôli nálade smerom do ďalšieho zrazu. Musím však povedať, že som na chlapcov hrdý za to, že dokázali odohrať so Srbmi dva výborné zápasy. Som veľmi rád, že konečne sme to boli my, kto určoval tempo zápasu. V obidvoch zápasoch sme sa prezentovali dobrým re-pressingom po strate lopty, držaním lopty a vytvárali sme si nebezpečné situácie pred súperovou bránou. Chalani tento zraz odohrali veľmi dobre a my veríme, že si túto formu udržia aj v kvalifikácii.

Srbi sú pravidelný účastník majstrovstiev Európy tejto vekovej kategórie. Od roku 2016 chýbali na záverečnom turnaji len raz a za posledné tri roky sa až dvakrát dostali do semifinále. Samozrejme, v mládežníckych kategóriách sa nedá úplne vychádzať z predchádzajúcich rokov, keďže tím sa sústavne mení. Napriek tomu, ako veľmi trénera teší, že ste boli v dvoch zápasoch proti takémuto súperovi herne lepší?
Srbi nedisponujú len kvalitou v oblasti herných činnosti, ale majú aj správnu mentalitu. Mňa veľmi milo prekvapilo, že v obidvoch zápasoch sme boli my tí, ktorí mali tú správnu emóciu. My sme vytvárali tlak na súpera a my sme prevýšili súpera v tej správnej mentalite. Prístup našich chalanov k zápasom bol skutočne príkladný. Chalani uverili, že pokiaľ budú hrať náročný behavý futbal, tak môžeme byť úspešní aj proti silnejším federáciám.

V rozhovore po druhom zápase ste spomínali nepremenené šance. S efektivitou v zakončení zápasil tento ročník aj v druhej polovici uplynulej sezóny v reprezentačnej šestnástke. Je práve vo finálnej fáze slabina tohto tímu?
Nebudem klamať, keď poviem, že áno. Stále hľadáme klasického zakončovateľa ako je napríklad v poľskej seniorskej reprezentácii Lewandowski, či v portugalskej Ronaldo. My aj keď sa strelecky presadíme, tak chalani si góly rozdelia medzi seba. Na jednej strane je fajn, že vždy niekto z chalanov potiahne, na druhej strane by nám pomohlo, keby sme našli hráča, ktorý vie vo vyrovnaných zápasoch svojím zakončením strhnúť víťazstvo na našu stranu.

Druhý zápas vám výsledkovo nevyšiel ani počas prvej akcie sezóny proti Gruzínsku. Sú medzi týmito druhými zápasmi nejaké paralely?
Absolútne nie. V druhom zápase proti Gruzínsku sme síce boli opticky lepší, nepúšťali sme súpera do šancí, ale robili sme veľa technických chýb. Tie sme teraz proti Srbom ani v druhom zápase nerobili. Náš druhý zápas proti Srbsku z hľadiska výkonu nebol o nič horší ako prvý zápas, ktorý sme vyhrali 2:0. Jediný rozdiel bol možno v o niečo slabšej intenzite, čo ukazujú aj údaje o nabehaných kilometrov. Ak však berieme do úvahy vytvorené šance či našu hernú aktivitu, rozdiel medzi prvým a druhým zápasom so Srbmi nebol. V oboch sme v týchto činnostiach súpera prevýšili. 

V porovnaní s dvojzápasom s Gruzínskom ste proti Srbsku povolali osem nových hráčov, čo je viac než tretina mužstva. Ako veľmi vám títo noví hráči zamotali hlavu pri úvahách o nominácii na blížiacu sa kvalifikáciu?
Odpoviem trochu inak. Žiadny z týchto hráčov nesklamal. Bude preto veľmi dôležité, aby sme celý trénerský štáb dali hlavy dokopy a vyskladali tú správnu nomináciu. V kvalifikácii nás čakajú traja rôzni súperi, proti ktorým sa dej zápasu pravdepodobne bude vyvíjať zakaždým inak. Musíme teda vopred uvažovať o rôznych alternatívach základných zostáv pre jednotlivé zápasy, aby sme boli dostatočne pripravení na štýl hry súperov. Aj tieto atribúty teda budú vstupovať do tvorby nominácie.

Pred dvojzápasom s Gruzínskom vám vypadli štyria strední obrancovia. Grexa s Petrovčinom sa už vrátili na dvojzápas so Srbskom, na druhej strane vypadli ďalší dvaja obrancovia, konkrétne Husár s Mikundom. Vyzerá to, ako keby sa na vás lepila smola, pokiaľ ide o zloženie obrany...
Ak sa pozrieme na celý kalendárny rok 2024, tak sme doposiaľ v obrane nehrali v kompletnom zložení. Do určitej miery to je spôsobené aj tým, že v minulej sezóne boli dvaja obrancovia vytiahnutí do vyššej reprezentácie a aj absolvovali majstrovstvá Európy, čo, samozrejme, vítame. Keď sa bavíme len o tomto dvojzápase so Srbskom, tak štyria obrancovia, ktorí nám chýbali, boli v minulosti pravidelne v základnej zostave. Neostáva nám nič iné než len veriť, že aspoň u polovici z týchto hráčov sa zdravotný stav zlepší a budú k dispozícii na kvalifikáciu. Na druhej strane, nehľadáme žiadne výhovorky. O postup sa pobijeme s akýmkoľvek kádrom. 

Predpokladám, že v nejakých rysoch už máte predstavu o nominácii na kvalifikáciu. Robí vám najväčšie vrásky práve zdravotný stav v obrane?
Nebudem klamať, určite áno. S každým jedným hráčom sme však v pravidelnom kontakte. Je nádej, že aspoň polovica z týchto hráčov sa dá dokopy a bude zdravotne v poriadku na kvalifikáciu. Ak sa to aj nestane, tak razíme filozofiu nominovať tých najlepších hráčov. Nemáme problém preto využiť na kraji obrany hráča, ktorý napríklad v klube hrá na pozícii stredného obrancu.

PROGRAM ZÁPASOV SLOVENSKA 17 NA KVALIFIKÁCII ME U17 2025

29.10.2024

13.30 h SEČ

Dasaki Achnas (Cyprus)

Cyprus 17

Slovensko 17

01.11.2024

10.00 h SEČ

Sotira (Cyprus)

Gibraltár 17

Slovensko 17

04.11.2024

13.30 h SEČ

Sotira (Cyprus)

Francúzsko 17

Slovensko 17

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: