Lekár radí

SFZ/LEKÁR RADÍ – Slnečné okuliare, potrebný chránič na oči

Pavel Malovič|20. júl 2023 o 10:35
Aj lekárky ženskej reprezentácie Patrícia Dragunová a Alice Martinkovičová si chránia oči pred slnkom.
Aj lekárky ženskej reprezentácie Patrícia Dragunová a Alice Martinkovičová si chránia oči pred slnkom. (Zdroj: SFZ, Autor: PETER ŠURIN)

BRATISLAVA (SFZ) - Počas slnečných voľnočasových aktivít nosia futbalisti radi slnečné okuliare. Aké sú odporúčania na ich výber? 

UV FILTER. Najdôležitejšie je, aby mali stopercentný UV filter proti ultrafialovému žiareniu. Pokiaľ by nebol v sklách prítomný, vzniká nebezpečenstvo zápalu sietnice oka a jej následného trvalejšieho poškodenia. Pod tmavými okuliarmi sa totiž rozšíria zreničky, aby sa do oka dostalo čo najviac svetla a tak vniká aj viac ultrafialového (UV) žiarenia. Lúče slnka preto môžu poškodiť oko ešte ľahšie, ako keby neboli tmavé okuliare vôbec použité a zreničky by boli zúžené. Preto je UV filter taký potrebný.

FARBA SKIEL pomáha eliminovať slnečný jas, ale s UV filtrom nesúvisí. Neznamená teda, že čím tmavšie okuliare, tým vyšší UV filter. Ale pozor! Výstrednejšie módne farby -  ružová či modrá - skôr oko dráždia, niekedy môžu dokonca vyvolať slzenie alebo bolesti hlavy. 
Aj číre dioptrické sklá mávajú UV filter, vyrábajú sa i slnečné okuliare s dioptriami a existujú „samosfarbovacie“ fotochromatické sklá, ktoré reagujú na ostrosť slnečného svetla. 

POLARIZAČNÉ SKLÁ. Tie priniesli športovci novinku do vývoja slnečných okuliarov ako novinku. Najprv ich používali jachtári, aby sa im neleskla vodná hladina, dá sa s nimi vidieť aj do vodných hĺbok. Teraz sú obľúbené najmä u šoférov, lebo pri ich nosení nevidia rušivý odraz palubnej dosky v čelnom skle a neleskne sa im mokrá cesta. Horšie však vidia na displej bankomatu alebo mobilného telefónu, keďže pri pohľade z určitého uhla obrazovka stmavne.    

ČÍSLO KATEGÓRIE. Na obrubách slnečných okuliarov býva číslo kategórie, označujúcej svetelné podmienky, pre ktoré sú konkrétne okuliare vhodné a ich používanie bezpečné. 
Dvojka značí stredne tmavý filter prepúšťajúci 18 až 43% žiarenia, vhodný pre mestské slnečné okuliare. Trojka má tmavý filter, ktorý prepúšťa 8 až 18% viditeľného žiarenia. Slnečné okuliare s týmto číslom sú vhodné do prírodných podmienok mierneho klimatického pásma, dobré pre šoférovanie pri plnom slnku. Štvorka značí veľmi tmavý filter, prepúšťajúci iba 3 až 8% žiarenia. Také okuliare sa hodia do hôr, k moru alebo do púšte. Neodporúčajú sa nosiť pri riadení motorových vozidiel.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: