Správy

MUŽI A - Zaujímavosti pred zápasom v Azerbajdžane

Slovenskí futbaloví reprezentanti v súboji s Azerbajdžanom vo svojom druhom zápase v 1. skupine C-divízie Ligy národov.
Slovenskí futbaloví reprezentanti v súboji s Azerbajdžanom vo svojom druhom zápase v 1. skupine C-divízie Ligy národov. (Zdroj: SFZ, Autor: Roman Ferstl)
14. okt 2024 o 07:26
Slovenskí futbaloví reprezentanti v súboji s Azerbajdžanom vo svojom druhom zápase v 1. skupine C-divízie Ligy národov.
Slovenskí futbaloví reprezentanti v súboji s Azerbajdžanom vo svojom druhom zápase v 1. skupine C-divízie Ligy národov. (Zdroj: SFZ, Autor: Roman Ferstl)

BAKU (SFZ) - Sumár zaujímavosti pred zápasom Ligy národov 2024/25 Azerbajdžan - Slovensko.

ZO VZÁJOMNÝCH ZÁPASOV SLOVENSKA S AZERBAJDŽANOM

- Slovensko odohralo doteraz s Azerbajdžanom 11 vzájomných zápasov s bilanciou 9 výhier, 0 remíz, 2 prehry, so skóre 23:7.

- Azerbajdžan je štvrtý najčastejší súper spomedzi všetkých kajín, s ktorými Slovensko hralo oficiálne medzinárodné zápasy – celkovo 11. Viac stretnutí sme odohrali iba s Chorvátskom (17), Českom (14) a Rumunskom (12). 11 vzájomných zápasov odohralo Slovensko okrem Azerbajdžanu aj s Lichtenštajnskom, Ruskom a Nemeckom.

- Všetkých 11 zápasov sa odohralo v rámci kvalifikačných zápasov alebo skupiny Ligy národov. Ani jeden zápas s Azerbajdžanom nemal charakter prípravného zápasu.

- Prvý vzájomný zápas sa odohral v košickom Všešportovom areáli v marci 1995. Krátko pred zápasom začalo husto snežiť a hralo sa v nepriaznivých podmienkach. Tím vedený trénerom Venglošom zvíťazil 4:1 po góloch Tittela, dva góly strelil J. Timko, z penalty skóroval Dubovský.

- Odveta sa hrala na neutrálnej pôde v Trabzone. Mužstvo viedol tréner Jankech, víťazný gól strelil Tibor Jančula dve minúty po tom, čo prišiel na ihrisko v pozícii striedajúcho hráča. Je to doteraz (spolu s Vernonom De Marcom) najrýchlejší gól debutanta v reprezentačnom drese.

- Tretí vzájomný zápas sa odohral v košickom Čermeli, Slovensko vedené trénerom Jankechom zvíťazilo po góloch Fabuša, Ľ. Moravčíka a Dubovského z pokutového kopu. V odvetnom zápase kvalifikácie ME 2000 zvíťazili Slováci v Baku nad domácim Azerbajdžanom 1:0 po góle V. Labanta.

- Piaty zápas v Trnave (28.03.2001) priniesol na dlhé obdobie najrýchlejší gól v histórii slovenského futbalu, keď Szilárd Németh skóroval už po 17 sekundách hry. Prekonal ho až v minulom roku Dávid Hancko, ktorý skóroval do siete Lichtenštajnska po 7 sekundách hry.

- Prvýkrát zdolal Azerbajdžan Slovákov v júni 2001. V Baku podľahol Adamcov tím v horúčave domácim 0:2.

- Po 18-ročnej odmlke zavítalo Slovensko opäť do Baku v júni 2019 a zaznamenalo najvyššiu výhru v rámci vzájomných stretnutí v pomere 5:1. Dva góly strelil Marek Hamšík, po jednom pridali Lobotka, Kucka a Hancko. Mužstvo viedol tréner Pavel Hapal.

- V odvetnom stretnutí zdolali Slovenskí sokoli na domácej pôde v Trnave Azerbajdžan 2:0 po góloch Boženíka a Hamšíka.

- V dvojzápase Ligy národov 2022/23 zvíťazil náš tím 10.6.2022 v Baku 1:0, víťazný gól vsietil Vladimír Weiss ml.. V odvete (22.9.2022) nám súper uštedril druhú prehru. Erik Jirka vyrovnal v nadstavenom čase gólom z penalty na 1:1, ale súper stihol pridať v samom závere ešte jeden gól. Tento zápas bol premiérovým pre trénera Calzonu na lavičke SR.

- V ostatnom vzájomnom stretnutí zdolal tím trénera Calzonu v Košiciach Azerbajdžan 2:0 po góloch Dudu z 11m a Strelca. Košická futbalová aréna hostila prvýkrát slovenskú futbalovú reprezentáciu, Azerbajdžan sa predstavil v Košiciach proti Slovensku už v tretíkrát (predtým v rokoch 1995 a 1998).

- V zápasoch proti Azerbajdžanu sa predstavilo doteraz 86 slovenských hráčov. Najviac štartov má na svojom konte Stanislav Lobotka – 5 zápasov. Róbert Tomaschek, Stanislav Varga. Milan Škriniar, Dávid Hancko, Lukáš Haraslín, Ondej Duda a Róbert Boženík odohrali po 4 zápasy.

- Do siete Azerbajdžanu skórovalo doteraz 18 slovenských hráčov. Rekordérom je Marek Hamšík s 3 gólmi, 2 góly zaznamenali J. Timko, Dubovský a Sz. Németh, ďalších štrnásť hráčov strelilo 1 gól (Tittel, Jančula, Fabuš, Ľ. Moravčík, V. Labant, Meszároš, Lobotka, Kucka, Hancko, Boženík, Weiss ml., Jirka, Duda, Strelec).

- 6 trénerov viedlo doteraz našu reprezentáciu v dueloch proti Azerbajdžanu. Rekordérom je Jozef Adamec, ktorý koučoval Slovákov v troch zápasoch.

- V ostatnom reprezentačnom zápase proti Švédsku zaznamenal David Strelec 2 góly (celkovo v reprezentácii SR 6).

- David Strelec skóroval v dvoch po sebe idúcich zápasoch Ligy národov. Proti Azerbajdžanu 1 gól, proti Švédsku 2 góly. S 3 gólmi je aktuálne najlepším strelcom SR v zápasoch Ligy národov od založenia tejto súťaže.

- David Strelec je prvý Slovák po 50 rokoch, ktorý skóroval do siete Švédska na štadióne v Bratislave. V roku 1974 sa zapísali pri výhre ČSSR nad Švédskom 4:0 do listiny strelcov Ján Švehlík (2 góly) a Marián Masný. Zaujímavosťou je, že Ján Švehlík, Marián Masný aj David Strelec skórovali v zápasoch proti Švédsku ako hráči Slovana Bratislava.

- Tréner Calzona má na zápas v Azerbajdžane k dispozícii 23-členný káder (3 brankári a 20 hráčov do poľa).

- V kádri figuruje 18 legionárov a 5 hráčov z domácej súťaže. Z domácej ligovej súťaže má zastúpenie MŠK Žilina (Pekarík, D. Ďuriš), ŠK Slovan Bratislava (Takáč, Strelec) a DAC 1904 Dunajská Streda (Herc).

- Najlepším strelcom aktuálneho kádra SR je s 15 gólmi Ondrej Duda. Róbert Boženík má na konte 7 gólov, Lukáš Haraslín a David Strelec 6.

- Najskúsenejším hráčom je so 133 reprezentačnými štartami Peter Pekarík.

- Peter Pekarík je zároveň vo veku 37 rokov najstarším hráčom kádra, najmladším je Leo Sauer (NAC Breda) - 18 rokov.

- Ak by do zápasu v Azerbajdžane zasiahol Ondrej Duda, bol by to jeho jubilejný 80. reprezentačný štart v drese SR.

- Ľubomír Tupta si môže v dueli s Azerbajdžanom pripísať malé jubileum – 10. reprezentačný štart.

VZÁJOMNÉ ZÁPASY NA PÔDE SÚPERA (ŠTADIÓNY)

- Z doterajších 5 zápasov na pôde súpera sa 4 odohrali v Baku (na troch rôznych štadiónoch), raz sa hralo na neutrálnej pôde v tureckom Trabzone.

- Prvý zápas (v roku 1995) sa neodohral v Azerbajdžane v dôsledku vojny. Hralo sa na neutrálnej pôde v Trabzone.

- V Baku sa hralo v rokoch 1999 a 2001 na štadióne s názvom Tofiq Bahramov Republican Stadium. V prvom zdolal tím trénera Adamca domáci tím 1:0, v druhom však prekvapivo podľahol domácemu výberu 0:2.

- V roku 2019 sa hralo v Bakcell Arene pod vedením trénera Hapala (5:1), v roku 2022 na štadióne Dalga Stadium zvíťazil tím vedený trénerom Slovákom 1:0.

- Dnešný zápas sa hrá po po 23 rokoch opäť na štadióne Tofiqa Bahramova, po rekonštrukcii má kapacitu 31.200 divákov, Slováci sa tu predstavia tretíkrát v histórii.

16.08.1995 Azerbajdžan - SR / 0:1 Trabzon Hüseyin Avni Aker Stadyumu
09.10.1999 Azerbajdžan - SR / 0:1 Baku Tofiq Bahramov Republican Stadium
06.06.2001 Azerbajdžan - SR / 2:0 Baku Tofiq Bahramov Republican Stadium
11.06.2019 Azerbajdžan - SR / 1:5 Baku Bakcell Arena
10.06.2022 Azerbajdžan - SR / 0:1 Baku Dalga Stadium
14.10.2024 Azerbajdžan - SR / Baku Tofiq Bahramov Republican Stadium

14.10.2024 Press Kit AZERBAJDŽAN SLOVENSKO LN 2024.pdf

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: