Správy

MUŽI A – Hancko dostal proti Belgicku zabrať: Stálo to za to

Dávid Hancko.
Dávid Hancko. (Zdroj: SFZ, Autor: Pavol Gašpar)
19. jún 2024 o 11:47
Dávid Hancko.
Dávid Hancko. (Zdroj: SFZ, Autor: Pavol Gašpar)

MAINZ (TASR) - Zo slovenských futbalistov dostal v úvodnom zápase ME v Nemecku najviac zabrať zrejme Dávid Hancko. Vrchol stretnutia preňho prišiel po hodine hry, keď zastúpil na bránkovej čiare Martina Dúbravku a zachránil cenné víťazstvo 1:0 nad Belgickom. Bezprostredne po tejto situácii mal nešťastný stret so spoluhráčom Denisom Vavrom. 

Slovenský stopér zasiahol Hancka kolenom do hlavy a ten zostal ležať v bráne. Na pomoc prišiel lekársky tím, ľavému obrancovi položil kontrolné otázky a pokračoval v zápase. "Stálo to za to, víťazstvo je najdôležitejšie. Dúfam, že som už utŕžil rany aj na ďalšie zápasy," odľahčil situáciu spätne Hancko. Ďalší tvrdý faul utŕžil od Youriho Tielemansa, ktorý dostal za podkopnutie v pokutovom území Slovenska žltú kartu. "Keď ma fauloval v šestnástke a dostal žltú kartu, rozcvičujúci mi radili, aby som si zavolal doktora. Ja som si ho nechcel už volať tretíkrát za zápas, tak som sa nejako postavil a pokračoval som," opísal Hancko. 

Tím si podľa neho uvedomuje, že napriek senzačnému triumfu ešte nie je o ničom rozhodnuté: "Hneď po zápase sme si povedali, že aj keď sme získali tri body s najväčším favoritom skupiny, nič nie je potvrdené. Ukrajinci prehrali zápas výsledkom, ktorý nikto nečakal. Ten ich herný systém je veľmi dobrý a musíme byť veľmi opatrní a podať čo najlepší výkon." 

Dva góly Belgičanov neplatili po preskúmaní systémom VAR. Počas preverovania ruky Loisa Opendu, pre ktorú neplatil druhý gól Romelua Lukakua, videli diváci prvýkrát vo futbale záznam zo snickometra. Ten zaznamenal dotyk belgického hráča s loptou na základe údajov z čipov v lopte. Ohľadom rozhodovania priniesli prebiehajúce ME aj ďalšie inovácie - napríklad obmedzenie komunikácie hráčov s rozhodcom. Na tomto turnaji disponuje touto výsadou len kapitán tímu, ak je ním brankár, poverí spoluhráča v poli. "Na sústredení v Rakúsku sme mali s rozhodcom Ivanom Kružliakom prezentáciu a mítingy, vysvetľoval nám nové veci, čo sa budú diať na ME. Ja osobne nemám rád, keď vletí na rozhodcu päť - šesť hráčov. V klube sme hrali dvakrát s Laziom, dvakrát s AS Rím a tam sme videli, aké to je, keď tí hráči neustále vyvíjajú tlak na rozhodcu. Ja vnímam zmeny len pozitívne," zhodnotil Hancko.  

Po zápase s Belgickom mali vyťaženejší hráči voľnejší program - menej povinností s médiami, regeneráciu a priestor na stretnutie s rodinami: "Ráno sme mali regeneračný tréning na hoteli, kde sme boli v bazéne. Potom nejaká regenerácia a návštevy. Nasledovali masáže, fyzio a analýza zápasu s Belgickom. Večer sme pozerali zápas Portugalska." 

Postupovú kalkulačku v tejto fáze skupiny odmietol, tím sa sústredí na ďalší zápas proti Ukrajincom. Tí hrajú po prehre 0:3 s Rumunskom v podstate o všetko. "Experti asi vôbec nečakali, že môže takto dopadnúť prvý hrací deň v našej skupine. Kalkulovanie veľmi nemám rád, chcem sa pozerať na ten náš výkon a aby sa nestalo, že tretí zápas bude duel na život a na smrť. Ale bola by fantázia zaistiť si postup už po dvoch zápasoch," priznal Hancko. 

Jeho tím čaká duel s Ukrajinou v piatok o 15.00 h v Düsseldorfe. Účinkovanie v skupine uzavrú 26. júna proti Rumunsku, výkop je na programe o 18.00 vo Frankfirte.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: