MONACObet liga

MONACObet liga - Sfúkli lídra a ukázali, že nechcú byť fackovacím panákom, no prvoradá zostáva záchrana

Tréner Dušan Tóth pri udeľovaní pokynov svojim zverencom.
Tréner Dušan Tóth pri udeľovaní pokynov svojim zverencom. (Autor: MFK Zvolen)
27. aug 2024 o 14:03
Tréner Dušan Tóth pri udeľovaní pokynov svojim zverencom.
Tréner Dušan Tóth pri udeľovaní pokynov svojim zverencom. (Autor: MFK Zvolen)

BRATISLAVA (SFZ) - Privítanie nováčika MFK Zvolen v MONACObet lige nebolo najvrúcnejšie. Dve trojky od dvoch ašpirantov na postup - Petržalky a Prešova - dávali tušiť, že sa Zvolenčania dostali do náročnejšej spoločnosti. Oťukali sa, prišlo domáce víťazstvo nad Humenným (2:1) a hoci v Považskej Bystrici prehrali po ďalšej trojke (1:3), naposledy sa vytiahli pred vlastnými fanúšikmi, keď senzačne pokorili lídra z Liptovského Mikuláša (3:1). Aj nováčik ukázal, že vie nadeľovať trojky. O cennom víťazstve sme sa pozhovárali s trénerom MFK Dušanom Tóthom.

Gratulujeme k víťazstvu. Bol čas sa potešiť z nečakaného triumfu?

„Ďakujem. Ešte veľmi nie je čo oslavovať. Cieľ je jasný. Na ňom sa nič nemení - záchrana. Verím, že sa malými krôčikmi k nemu dopracujeme.”

Malými ako malými, proti Liptákom ste spravili výrazný krok.

„Áno, súhlasím, ale takéto výkony musíme opakovať. Máme relatívne dosť mladých hráčov, ktorí k nám prišli v lete. Ich výkonnosť je teda ako na hojdačke. V Bystrici sme odohrali slabučký zápas a teraz s Mikulášom to bolo diametrálne odlišné. Je vidieť, že máme na čom pracovať a hlavne udržať výkonnosť na určitej úrovni.”

Nasvedčovalo niečo tomu, že takto sfúknete lídra tabuľky. Po polčase ste viedli 3:0 a bolo prakticky vymaľované. Nehovoriac, že hostia celý druhý polčas hrali v početnom oslabení o jedného hráča.

„Nič tomu nenasvedčovalo. Vedeli sme však, že k nám príde vedúci celok, ktorý ešte neprehral. Myslel som si a trochu sa nádejal, že dôjde k určitému podceneniu v podvedomí hráčov. Vždy to tak býva, keď líder tabuľky ide hrať k nováčikovi súťaže. Či to tak bolo, neviem, ale na súpera sme sa dobre pripravili. Urobili sme určité zmeny v zostave i v rozostavení, ktoré padli na úrodnú pôdu. Základom bolo, že čo sme im my dovolili, to hostia mohli hrať. Chlapci do bodky plnili veci, ktoré sme si povedali. Makali, boli ochotní behať bez lopty a to je vo futbale veľmi dôležité.”

Aká bola odmena pre chlapcov za toto víťazstvo? Motivovali ste niečim svojich zverencov, ak porazia lídra súťaže?

„Nebola žiadna odmena. Toto víťazstvo bolo takou dobrou náplasťou na predchádzajúci výkon a prehru v Považskej Bystrici. Samozrejme, vedenie klubu sa nás vždy snaží nejako motivovať, takže z tohto pohľadu bolo nejaké prilepšenie, ale toto nebolo rozhodujúce. Hlavne zavážilo to, ako sa chlapci nastavili v hlavách. Chceli dokázať, že patria niekde inde a nechcú byť fackovacím panákom v MONACObet lige.”

Nemali ste maličkú dušičku, keď ste na úvod sezóny prehrali dvakrát 0:3, že rozdiel medzi treťou ligou a MONACObet ligou je až priveľký?

„Určite je to veľký rozdiel. Skúsenosť hráčov je oveľa vyššia. My sme káder doplnili viac-menej mladými hráčmi. Máme v kádri i skúsených, ale chceli sme sa posilniť aj nejakým top hráčom v rámci možností. To sa nám nepodarilo, ale stále pracujeme na jeho príchode. Všetko potrebuje čas, aby si sadlo. Dúfam, že to teraz bude len lepšie.”

Po postupe do MONACObet ligy ste káder posilnili šikovnými hráčmi. Pri ich výbere ste mali šťastnú ruku. V príprave boli najlepšími strelcami dve posily - Nigérijčan Peter Onouha a Sebastián Rák, ktorí strelili po 5 gólov. Čo sa týka majstrovských zápasov, o všetkých 6 gólov sa taktiež postarali posily - Viktor Úradník 3 góly, Sebastián Rák, Peter Onouha a Matúš Köröš po jednom.

„Samozrejme, sme radi, že sme mali dobrú ruku pri výbere. Čo sa týka Onouhu a Ráka, sú to mladí 21-roční chlapci, ktorí sú na začiatku svojej kariéry. To isté však platí aj o 20-ročnom Úradníkovi. Dúfam, že nám pomôžu k záchrane, nakopnú sa u nás a odrazia sa niekam ďalej vo svojej kariére.”

Zvolen s vami postupoval tri roky po sebe. Máte na svojom konte 6 bodov a ocitli ste sa v strede tabuľky. Nerozmýšľali ste o tom, aby ste prehodnotili ciele? Nehovoríme o štvrtom postupe v rade, ale možno viac ponaháňať papierových ašpirantov na postup?

„Svoj cieľ nebudeme meniť, ale budeme sa snažiť poraziť každého súpera. Verím, že i sebavedomie, ktoré je pre mladých hráčov veľmi dôležité, porastie po posledných domácich víťazstvách. Dúfam, že sa bude zlepšovať náš herný prejav a potrápime i mužstvá, ktoré budú bojovať o postup do najvyššej súťaže.”

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: