MONACObet liga

MONACObet liga – Petržalská radosť, prešovský smútok

Péter Nagy prispel k víťazstvu Petržalky dvomi gólmi.
Péter Nagy prispel k víťazstvu Petržalky dvomi gólmi. (Zdroj: facebook.com/ FC Petržalka)
18. máj 2024 o 10:32
Péter Nagy prispel k víťazstvu Petržalky dvomi gólmi.
Péter Nagy prispel k víťazstvu Petržalky dvomi gólmi. (Zdroj: facebook.com/ FC Petržalka)

BRATISLAVA (SFZ) – Tridsiate kolo MONACObet ligy poriadne zhorklo hráčom i fanúšikom Tatrana Prešov. Pred návštevou sezóny totiž „koňare“ prehrali v Humennom. Keďže Petržalka porazila žilinskú rezervu, do baráže o postup do najvyššej súťaže postupuje ona. Prešovu patrí tretie miesto, na štvrté sa posunulo práve Humenné. Už skôr bol známy víťaz súťaže (KFC Komárno), ako i dvaja zostupujúci (MFK Dolný Kubín, FK Spišská Nová Ves).

Na začiatku jarnej časti sa pritom zdalo, že by Prešovčania mohli preskočiť KFC Komárno. Zvlášť, keď lídra tabuľky v priamom súboji s Ličartovciach porazili. Prišli však zaváhania a v závere súťaže museli Prešovčania bojovať o druhé miesto. Neúspešne. V Humennom bolo na zápas domácich s Prešovom zvedavých 1607 divákov, čo je najvyššia návšteva celého ročníka MONACObet ligy. Tí, ktorí fandili Prešovu, cestovali domov sklamaní. Po hodine hry boli na svetelnej tabuli dve nuly. Potom sa však po skvelej individuálnej akcii, keď si z prešovských zadákov urobil slalomové žŕdky, presadil švédsky legionár Nils Hugo Ahl a pohromu Prešova potvrdil len osem minút na to hlavičkou po rohovom kope Ján Dzurík. „Som nadšený z náš výkonu, hrali sme fantasticky,” povedal tréner Humenného Ľubomír Reiter. „Vonku sme nevyhrali piaty zápas za sebou. To je hlavná príčina nášho neúspechu. Domáce zápasy sme zvládali bravúrne, nestratili sme v nich ani bod,“ povedal tréner Prešova Marek Petruš.

V Humennom sa tešili domáci. Víťazstvo nad Prešovom im zabezpečilo lichotivé 4. miesto.
V Humennom sa tešili domáci. Víťazstvo nad Prešovom im zabezpečilo lichotivé 4. miesto. (Zdroj: facebook.com/ FK Humenné – oficiálna stránka)

Radosť tak vypukla po zápase Petržalky s rezervou Žiliny. Domáci neponechali nič na náhodu. Už v 27. minúte vyhrávali po góloch Romana Begalu, Nikitu Kelembeta a Pétera Nagya rozdielom triedy. Hoci hostia korigovali, Patrik Danek opäť navýšil náskok Petržalky na tri góly a ešte o jeden ho vylepšil svojim druhým gólom po pokutovom kope Péter Nagy. „Teším sa. Bol to náš cieľ, hoci neohlasovaný, s jedlom však rástla chuť,“ povedal po zápase tréner Petržalky Michal Kuruc. Petržalčania tak už pred začiatkom víkendu čakali, kto sa z predposledného miesta v najvyššej súťaži im postaví do cesty v baráži o účasť v Niké lige. Košice alebo Michalovce? Prvý zápas je na programe v utorok 21. mája o 17.30 h, FC Petržalka ho odohrá v domácom prostredí – v tomto prípade ním bude trávnik Národného futbalového štadióna (NFŠ), teda Tehelného poľa.

Sympaticky sa so súťažou rozlúčil Dolný Kubín, ktorý dokázal zdolať v tabuľke prvé Komárno. Bolo to pritom ešte len druhé víťazstvo Oravčanov jarnej časti sezóny MONACObet ligy . S Komárnom prehrávali 0:2, otočili i vďaka dvom gólom v priebehu štyroch minút od Samuela Brnču skóre zápasu na 3:2 a hoci víťaz súťaže vyrovnal, v 89. minúte rozhodol Filip Kolorédy.

Liptovský Mikuláš na trávniku NTC v Poprade rozdrvil poslednú Spišskú Novú Ves, keď sa o päť gólov podelilo päť strelcov. Sieť za chrbtom brankárov Spišiakov, keďže Mareka Hamráka vystriedal po prestávke Frederik Sekáč, postupne napínali Tomáš Staš, Peter Voško, Filip Mráz, Adrián Macejko a Samuel Kuchárik. Pod vedením trénera Ivana Lišivku tak Liptáci vyhrali i tretí zápas. Myjava uspela v Považskej Bystrici, keď v 77. minúte o jej víťazstve rozhodol vlastný gól Dušana Kucharčíka. „Kopaničiari“ tak Považskej Bystrici oplatili jesennú domácu prehru (0:4), mimochodom, najvyššiu z ich pohľadu v tomto ročníku.

Púchov sa rozišiel po remíze s dvadsaťjednotkou Slovana. Belasí vyhrávali 2:0 po dvoch góloch Alexeja Maroša, ešte v prvom polčase však prišli o vylúčeného Maximiliána Marka a nakoniec aj o víťazstvo. Šamorín si podľa očakávaní poradil s Malženicami (2:0), keď skóre zápasu otvoril už v 3. minúte Nino Žiga a v poslednej desaťminútovke potvrdil Matija Krivokapič. Nič svojej povesti neostal dlžný Trebišov, ktorý v domácom prostredí prehral s Pohroním (0:3). Prvý gól hostí dal z pokutového kopu 34- ročný Peter Mazan, potvrdil ním mimoriadny strelecký apetít. Stredoslováci sú pre Trebišov nevďačným súperom, v ôsmich vzájomných zápasoch v súťaži s nimi nevyhral ani raz. Tento zápas bol posledným pre 30-ročného obrancu Františka Pavúka. Bývalý hráč MFK Košice, FC Košice, Lokomotívy Košice, Liptovského Mikuláša a už aj Trebišova totiž končí s futbalovou kariérou.

Najlepším strelcom MONACObet ligy sa stal Jozef Dolný (Prešov), ktorý má na konte 18 gólov. Nasledujú ex-Púchovčan Lukáš Letenay, ktorý už na jar pôsobil v českom Liberci a Peter Mazan (Pohronie), ktorí nastrieľali 15 gólov. Na métu 14 gólov sa dostali Lukáš Slávik (Považská Bystrica) a Patrik Danek (Petržalka).

SUMÁR 30. KOLA:

Púchov - Slovan B 2:2 (1:2)

Považská Bystrica – Myjava 1:2 (0:0)

Šamorín – Malženice 2:0 (1:0)

Liptovský Mikuláš - Spišská Nová Ves 5:0 (3:0)

Dolný Kubín – Komárno 4:3 (0:1)

Humenné – Prešov 2:0 (0:0)

Trebišov – Pohronie 0:3 (0:2)

Petržalka - Žilina B 5:1 (3:1)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: