Lekár radí

SFZ/LEKÁR RADÍ – Sauna ako aktívny relax a kondičný prvok

Pavel Malovič|9. mar 2023 o 09:25

BRATISLAVA (SFZ) - Saunovanie je regeneračno – liečebná kombinovaná procedúra, ktorej princíp je založený na rôzne dlho trvajúcom prehriatí organizmu s následným rozlične rýchlym a intenzívnym ochladením Môže byť dôležitou súčasťou regenerácie, pomocným prostriedkom v období získavania kondície a nezanedbateľným prvkom pri  prevencii a liečbe niektorých ochorení a zranení. 

Používa sa jednorazovo, inokedy opakovane a v pravidelných intervaloch nadobúda charakter súčasti tréningu. Jednorazové saunovanie dokáže priaznivo ovplyvniť prechodné zníženie výkonnosti pri pociťovaní prvých príznakov ochorenia horných dýchacích ciest alebo v predjarnom období zvýšeného ohrozenia  takýmito chorobami (chrípka, nádcha, zápaly hrtanu a priedušiek), ktoré často zapríčiňujú obmedzenia a výpadky v tréningu a spôsobujú kolísavú výkonnosť. 

V týchto prípadoch môžeme saunovanie chápať ako druh „popudovej terapie“ nešpecifického typu. Treba však pripomenúť, že tento spôsob prevencie nie je možné použiť v čase, keď je hráč už chorý a má naplno rozvinuté príznaky ochorenia. 

Najnovšie koncepty saunovania sú založené na princípe emisie infračerveného žiarenia špeciálnymi keramickými žiaričmi. Táto forma, pôvodne využívaná výhradne v oblasti medicínskych indikácií, prehreje priamym postupom nielen povrch tela, ale vniká aj pod povrch pokožky do hĺbky takmer štyroch centimetrov až ku svalovému tkanivu. Teplota vzduchu sa dá nastaviť v rozpätí 40 až 65 stupňov Celzia, podľa požiadaviek na potenie alebo aktuálny fyzický a psychický stav saunovaného. Priamo do tela preniká takmer 80 percent vyžarovaného tepelného žiarenia. Pri klasickom teplovzdušnom saunovaní pôsobí na povrch tela nepriamo, prostredníctvom výhrevných účinkov zohrievaného vzduchu. Nevýhodou je, že 80 až 100 stupňov Celzia teplý vzduch je potrebné vdychovať, čo spôsobuje výrazné zaťaženie vnútorných orgánov ľudského organizmu. Technicky je infračervené saunovanie výhodnejšie aj pre časovú úsporu pri príprave procedúr, lebo kabínka sa dokáže zahriať v priebehu piatich až siedmich minút, čo predstavuje polovičnú ekonomickú záťaž na prevádzkové náklady.

Saunovanie poskytuje, okrem pozitívneho vplyvu na psychiku, aj rozšírenie možností regenerácie, prevencie a liečby poúrazových stavov a rekonvalescencie po chorobách. Má dobrý efekt pri chronických zraneniach svalov, zmierňovaní príznakov artrózy, kŕčových stavoch, natiahnutých šľachách a podvrtnutých, či zablokovaných kĺbových spojeniach. Infračervené saunovanie sa využíva aj v liečbe najrozličnejších ekzémov a psoriázy. Zároveň pomáha zvyšovať prirodzenú obranyschopnosť organizmu voči infekčným ochoreniam.

Saunovanie má aj kondičné účinky. Jeden osemminútový tepelný podnet býva prirovnávaný napríklad k voľnému behu asi na 3,5 km. 

Pobyt v saune urýchľuje vyplavovanie v jedle prijatých ťažkých kovov a umelých prímesí, ako aj kyslých produktov látkovej premeny, ktorými je svalstvo po výkone presýtené až zatavené. 

Pokiaľ je väčší odstup medzi tréningovými jednotkami, je možné využiť krátke saunovanie výnimočne aj pred obedom. Podmienkou je dostatok času na následný pasívny odpočinok, aspoň dve hodiny. 

Medzi tréningovou záťažou a saunovaním musí uplynúť 80 – 120 minút aj na doplnenie tekutinového potenciálu a stratených minerálnych látok riedenými iónovými nápojmi, stolovými minerálkami alebo inými tekutými výživovými doplnkami.

Do sauny nie je vhodné vstupovať nalačno ani po veľkej konzumácii jedla. Po vstupe do sauny je vhodné zachovávať postupnosť prijímania tepelných podnetov, od spodnej lavice k vrchným, a rovnako tak sa odporúča postupné ochladzovanie. Vzhľadom na individuálnu znášanlivosť saunovania by mala byť táto procedúra konzultovaná s lekárom a fyzioterapeutom u každého futbalistu zvlášť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: