Správy

II. liga – Futbal v Liptovskom Mikuláši oslávil 85 rokov na vynovenom štadióne a s Viktoriou Plzeň

O zápas MFK Tatran Liptovský Mikuláš - FC Viktoria Plzeň bol na Liptove veľký dopyt.
O zápas MFK Tatran Liptovský Mikuláš - FC Viktoria Plzeň bol na Liptove veľký dopyt. (Zdroj: FC Viktoria Plzeň, Autor: FC Viktoria Plzeň)
Branislav Sarňák|23. jún 2019 o 09:00
O zápas MFK Tatran Liptovský Mikuláš - FC Viktoria Plzeň bol na Liptove veľký dopyt.
O zápas MFK Tatran Liptovský Mikuláš - FC Viktoria Plzeň bol na Liptove veľký dopyt. (Zdroj: FC Viktoria Plzeň, Autor: FC Viktoria Plzeň)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ (SFZ) – Futbal v Liptovskom Mikuláši slávil v sobotu 85 rokov od založenia. Hosťom, lákadlom a zároveň poďakovaním pre verných fanúšikov, ktorí stoja pri klube a fandia mu, bol zápas proti českému vicemajstrovi FC Viktoria Plzeň (1:4). To všetko bolo podčiatknuté tým, že v tomto roku sa na Liptove zrekonštruoval štadión a nový stánok pridal oslavám ten správny podtón.

Hráči FC Viktoria Plzeň, s ktorým pricestovali do Liptovského Mikuláša aj Slováci hrajúci v jej farbách Christian Herc a Erik Pačinda, mali dvojdňový program. Už v piatok sa mohli fanúšikovia prísť pozrieť na ich otvrený tréning a po ňom získať vytúžený autogram, či spraviť si fotku s niektorým z futbalistov.

O dobrú náladu sa v sobotu pred bránami štadióna starala Mikulášska dychovka. Pred výkopom sa prihovoril ľuďom na tribúnach prezident MFK Tatran Milan Mikušiak. „Vážení športoví priatelia, dovoľte mi, aby som vás všetkých pozdravil. Pred 85 rokmi založili naši predchodcovia klub TJ Tatran Okoličné a naše občianske združenie je jeho nástupcom. Dosiahli sme mnohé úspechy, naše mužské družstvo hrá v druhej najvyššej súťaži a naša mládež tiež dosahuje pekné výsledky. Úspechy sme dosiahli aj v rozvoji klubu, čoho výsledok je vynovený štadión. Ďakujem za podporu pri rekonštrukcii mestu Liptovský Mikuláš a Slovenskému futbalovému zväzu. Pevne verím, že aj naďalej sa budeme rozvíjať a dosahovať dobré výsledky na úrovni kraja a aj celého Slovenska. Ďakujem našim priateľom z Plzne, že prijali pozvanie na tento zápas,“ vravel prvý muž mikulášskeho futbalu.

Vrchol osláv – zápas MFK Tatran Liptovský Mikuláš – FC Viktoria Plzeň sa začal o 17.00 h. Výsledok stretnutia nebol v tomto prípade to najdôležitejšie, išlo o to, aby sa ľudia dobre zabavili. Víťazstvo 4:1 si však zaknihovali hráči Plzne. Na trávniku nechýbal v základnej zostave trénera Pavla Vrbu slovenský reprezentant do 21 rokov Christian Herc. Ten sa stal hráčom Plzne počas aktuálneho prestupového obdobia. Klub zo západu Čiech získal kmeňového hráča anglického Wolverhamptonu Wanderers na dvojročné hosťovanie s možnosťou následnej opcie. „Bola to super akcia a sme radi, že sme sa mohli zúčasniť osláv klubu. Organizácia bol dobrá, zápas bezproblémový v dobrom počasí a na peknom štadióne,“ povedal Herc, pre ktorého to bol druhý prípravný duel za Plzeň. „V klube som aj týždeň s cestou (úsmev), ale zatiaľ je všetko super. Teším sa, že som v ňom, som spokojný. Teraz nás čaká sústredenie v Rakúsku,“ konštatoval kapitán repezentácie do 21 rokov. Ďalší Slovák Erik Pačinda vybehol na ihrisko na začiatku druhého dejstva a tešil sa z gól na 2:1 v 62. min. 

Po naplnení riadneho hracieho času sa tímy dohodli ešte na jednástkovom rozstrele a priezidenti klubov uzavreli džentlmenskú dohodu, že kto ho vyhrá, bude víťazom stretnutia. Aj v tomto sa tešil hosť z Českej republiky. „Bol to pekný futbalový deň pre Liptovský Mikuláš. Domáci klub si túto slávnosť pekne usporiadal, oslavy mali hlavu a pätu a sme radi, že aj my sme mohli k tomu prispieť,“ vravel asistent trénera Plzne a bývalý slovenský reprezentant Marek Bakoš. Toho teší, ako vyzerá domovský stánok Tatrana po rekonštrukcii. „Je tu oveľa krajšie. Ja som tu ešte niekedy hral pred mnohými rokmi, keď som bol v Ružomberku. Zlepšilo sa to tu, ľudia si tu budú nachádzať cestu na zápasy, verím, že futbal bude pre nich sviatok. Kvitujem to!“ zakončil Bakoš.

MFK TATRAN LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – FC VIKTORIA PLZEŇ 1:4 (1:0)
Góly:
19. D. Andrič – 53. a 69. Chorý, 62. Pačinda, 64. Janošek
ŽK: bez kariet
Rozhodovali: Rojček – Tomčík, Považan
MFK Tatran Liptovský Mikuláš: Gábriš (65. Mikušiak) – Vacovský, Krčík (78. Porubän), Gerat (78. Václavík), Kačerík (65. Žákovič), Staš (57. Líšivka), Čéry, Laura (72. Tiganj), Bartoš, D. Andrič (72. Svetlušiak), Kucharčík. Tréner: Štefan Zaťko
FC Viktoria Plzeň – I. polčas: Hruška – Hejda, Pernica, Řezník, Limberský, Kalvach, Herc, Mihálik, Kovařík, Krmenčík, Beauguel. Tréner: Pavel Vrba
FC Viktoria Plzeň – II. polčas: Sváček – Hubník, Hájek, Havel, Hloušek, Janošek, Čermák, Kayamba, Šulc, Pačinda, Chorý.

Slovenský futbalista vo farbách Plzne Erik Pačinda (v strede) sa teší z gólu v sieti Liptovského Mikuláša.
Slovenský futbalista vo farbách Plzne Erik Pačinda (v strede) sa teší z gólu v sieti Liptovského Mikuláša. (Zdroj: FC Viktoria Plzeň, Autor: FC Viktoria Plzeň)

Rekonštrukcia štadióna trvala takmer desať mesiacov

Rekonštrukčné práce na štadióne MFK Tatran Liptovský Mikuláš sa začali 28. júla 2018. Vtedy počas polčasovej prestávky duelu proti Šamorínu odhalili zástupcovi Tatrana tabuľu pri príležitosti rekonštrukcie štadióna. Prvý oficiálny zápas na novom štadióne Liptáci odohrali 4. mája tohto roku proti Skalici (1:3). Čo všetko na ňom vynovili? „Postavila sa nová administratívna budova, v ktorej sídli sekretariát, celé zázemie klubu a šatne s ošetrovňami. Ďalej sa postavili dve nové tibúny západná a východná. Nové sú aj bariéry za bránkami, ktoré budú slúžiť pre reklamné účely. Nová je aj svetelná tribúna, zavlažovanie trávnika či sociálne zariadenia. Kapacita štadióna je 1 626 miest,“ vyratával športový riaditeľ klubu Ján Papaj. Pôvodná cena projektu bola 1 250 000 eur, náklady však boli napokon o 100 000 vyššie. Slovenský futbalový zväz prispel na práce čiastkou 750 000 eur. „Okrem SFZ sa na financovaní podieľalo mesto, klub a aj sponzori,“ vravel Papaj. Kto bude nové priestory využívať? „Okrem zamestnancov klubu bude štadión slúžiť pre všetky naše kategórie, ktorých máme 14, čo je dokopy okolo 250 hráčov,“ priblížil Papaj. 

Pôvodne sa rekonštrukčné práce na štadióne Liptovského Mikuláša diať nemali. Projekt bol Liptákom pridelený až po tom, ako od neho odstúpila Banská Bystrica. „Liptovský Mikuláš ukázal veľmi dobrú spoluprácu pri realizácii projektu. K všetkému zástupcovia mesta a klubu pristúpili profesionálne a teraz za nimi vidno kus dobre odvedenej práce. Nový štadión spĺňa štandard II. kategórie UEFA,“ konštatoval zástupca generálneho sekretára pre operatívne riadenie Peter Dedík.

Z vynoveného stánku sa tešia aj zástupcovia mesta Liptovský Mikuláš. „Sme radi, že sme dokončili zlepšenie mestskej infraštruktúry na štadióne, ktorý slúži na účely futbalového klubu. Mesto na túto realizáciu získalo dotáciu vo výške 750 000 eur od Slovenského futbalového zväzu z prostriedkov štátneho rozpočtu vlády Slovenskej republiky. Ďalšie finančné prostriedky poskytlo samotné mesto a sponzori klubu. Vytvorili sme obchodnú spoločnosť Mestské športové zariadenia, kde má Liptovský Mikuláš 90-percentný podiel a prostredníctvom nej sme našli spôsob, ako toto dielo zrealizovať,“ povedal primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč.

Útoby vynoveného štadióna ozdobujú klubové znaky.
Útoby vynoveného štadióna ozdobujú klubové znaky. (Zdroj: MFK Tatran Liptovský Mikuláš, Autor: MFK Tatran Liptovský Mikuláš)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: