Správy

Hamšík ide na svoj druhý šampionát, po svetovom tentoraz na európsky

Viktoria Joríkova|4. jún 2016 o 02:00

BRATISLAVA (SFZ/JURAJ ČURNÝ) - Tradičný bulletinový rozhovor, tentoraz s Marekom Hamšíkom pred duelom so Severným Írskom.

BRATISLAVA (SFZ/JURAJ ČURNÝ) - Tradičný bulletinový rozhovor, tentoraz s Marekom Hamšíkom pred duelom so Severným Írskom.

Rozdielový hráč. Neprehliadnuteľný účes. Vzor, idol. Ikona Neapola, osobnosť slovenskej reprezentácie. Náš najlepší strelec v kvalifikácii ME 2016. Vlastne stačí vidiťe jeho, číslo, sedemnástka mu patrí a už mu ju nikto nikdy neodpára. Marek Hamšík.

Máte za sebou veľmi úspešnú sezónu v drese Neapola, aké bolo hodnotenie v klube a s čím chce ísť SSC do ďalšej sezóny?

„Všetci - teda klub aj fanúšikovia, dá sa povedať, že celý Neapol - boli veľmi spokojní s konečným druhým miestom v lige, pretože pred začiatkom len málokto čakal, že sa dostaneme až tak vysoko a že budeme hrať o titul. Keď sa to napokon nepodarilo, pociťovali sme chvíľu také malé sklamanie, ale to sa rýchlo stratilo. Všetci sa tešia na novú sezónu, aj na Ligu majstrov.”

Veľmi dlho ste boli na čele, bojovali ste s Juventusom o prvú priečku, prečo vo finiši napokon taliansky šampión od Neapola odskočil?

O kvalitách Juventusu svedčí, že vyhral 26 zápasov za sebou. Zlom nastal po marcovom reprezentačnom termíne, my sme prehrali s Udine a začali sme na ligového lídra strácať. Ale to nič nemení na tom, že Neapol predvádzal počas celej sezóny skvelý útočný futbal, ktorým sa fanúšikovia bavili počas celej sezóny.”

Váš spoluhráč Gonzalo Higuain mal asi svoju životnú sezónu…

„Mal, zlomil už ani neviem koľko rokov starý rekord talianskej ligy. Dať 36 gólov v takej kvalitnej lige akou je Seria A, predtým treba dať „klobúk dolu,“ najmä keď druhý najlepší strelec nedosiahol ani na métu dvadsať.“

Na tréningoch začala slovenská reprezentácia používať modernú monitorovaciu techniku, stretli ste sa s niečím podobným aj na klubovej úrovni?

„Máme v klube niečo podobné, viem, o čo ide. Je to iba malá vestička na hornej časti trupu, takže pri tréningu neprekáža.“

Ste zvedavý, aké dáta a hodnoty vám na tréningu namerajú?

„Tréningové čísla veľmi nesledujem, to si určite zanalyzujú tréneri, ale pozorne sledujem svoje hodnoty zo zápasov. Tie ma zaujímajú a pravidelne si ich chodím pýtať.“

Ste s nimi spokojný?

„Ale áno, som behavý typ, obvykle s tými číslami nie je problém.”

Patríte ku skupine hráčov, ktorá už zažila finálový turnaj so všetkým, čo k nemu patrí. V terajšom tíme sú však aj hráči, ktorí naň pôjdu po prvýkrát. Bavili ste sa s nimi o tom, čo ich čaká a s čím sa ešte doteraz nestretli, pretože niečo iné je hrať klasickú kvalifikáciu a niečo iné byť na turnaji v neutrálnom prostredí?

„Máme hráčov, ktorí síce nehrali na záverečnom šampionáte, ale pôsobia v kvalitných ligách, veľa z nich prešlo cez európske poháre, čiže už nejaké skúsenosti nazbierali, keďže majú v nohách zápasy ťažké fyzicky, aj psychicky. Tá skutočná nervozita príde až tesne pred zápasom na majstrovstvách, keď si uvedomíte, že sa na vás, obrazne povedané, pozerá polovica sveta. Ale keďže viacerí z nás to už zažili, vieme, že sa to dá zvládnuť.“

Prípravné alebo ak chcete priateľské zápasy tesne pred odchodom na šampionát sú takou zvláštnou kategóriou. S čím do nich ide hráč, ktorý sa dostal do širšej nominácie, na čo sa obvykle sústreďuje?

„Všetky zápasy sú rovnaké, priateľské alebo súťažné, v reprezentácii vždy ideme naplno a chceme dosiahnuť najlepší výsledok. Nemám pocit, že by boli niečím výnimočné, u mňa určite nie.”

Na otázku, čo by mohlo Slovensko na Eure dosiahnuť, ste sa opakovane vyjadrili, že by sme nemali mať veľké oči. Aký by mal byť na šampionáte náš výsledok, aby ste si povedali, že ste spokojný?

„Postup do osemfinále by ma určite potešil, ale čakajú nás veľmi ťažké zápasy, naša skupina je veľmi vyrovnaná. Platí, čo stále hovorí tréner, že na finálovom turnaji už niet slabého tímu. Fakt tam platí, že je potrebné ísť od zápasu k zápasu. Myslím si, že poradie súperov nám zapasovalo, veľmi dôležitý bude prvý duel s Walesom. A potom sa uvidí.”

Váš tip na majstra Európy?

„Nemecko alebo Francúzsko.”

 

KTO JE MAREK HAMŠÍK

DÁTUM A MIESTO NARODENIA: 27. júla 1987 v Banskej Bystrici

POST: ofenzívny stredopoliar

KLUBY: Jupie Podlavice (2001), Slovan Bratislava (2002 - 2004), Brescia (2004 - 2007), SSC Nepaol (2007 - doteraz)

ÚSPECHY: 2x víťaz Talianskeho pohára (2012, 2014), 1x taliansky Superpohár (2014), 5x Futbalista roka (2009, 2010, 2013, 2014, 2015), 2x Cena Petra Dubovského (2007, 2008), 1x najlepší mladý futbalista Serie A (2008), člen zostavy ročníka Serie A (2010/11), člen zostavy ročníka Európskej ligy UEFA (2014/15)

REPREZENTÁCIA: 85 zápasov, 17 gólov

REPREZENTAČNÝ DEBUT: 7. februára 2007 proti Poľsku (2:2)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: