Správy

Futbalová reprezentácia opäť najlepším športovým kolektívom Slovenska

Viktoria Joríkova|22. dec 2015 o 01:00

BRATISLAVA (SITA/TASR/SFZ) - V priestoroch SND vyhlásili výsledky 22. ročník ankety Športovec roka, v ktorej Marek Hamšík obsadil 5. miesto

BRATISLAVA (SITA/TASR/SFZ) - V priestoroch SND vyhlásili výsledky 22. ročník ankety Športovec roka, v ktorej Marek Hamšík obsadil 5. miesto

Majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan a futbalová reprezentácia pod vedením trénera Jána Kozáka sa stali víťazmi tradičnej slovenskej ankety Športovec roka. V 23. ročníku hlasovalo 114 predstaviteľov médií.

V ankete Klubu športových redaktorov SSN, ktorá priamo nadväzuje na niekdajšiu československú anketu s tradíciou už od roku 1959, triumfoval Sagan s náskokom 94 bodov pred majstrom sveta v chôdzi na 50 km Matejom Tóthom. Iba mená prvých dvoch jednotlivcov figurovali na všetkých hlasovacích lístkoch. Tretí skončil trojnásobný držiteľ Stanleyho pohára, hokejista Marián Hossa z Chicaga Blackhawks.

Futbalisti, ktorí slávili v tomto roku historický postup na EURO 2016 vo Francúzsku, triumfovali v ankete už po štvrtý raz. Kozákovi zverenci obhájili minuloročné prvenstvo. Druhý bol medzi kolektívmi štvorkajak majstrov sveta na 1000 m v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka. Tretie miesto obsadili hokejisti do 20 rokov, bronzoví medailisti z MS v Kanade.

Na galavečere, ktorý sa v utorok konal v priamom prenose RTVS v  novostavbe Slovenského národného divadla v Bratislave, okrem laureátov ankety Športovec roka už po šiesty raz slávnostne vyhlásili aj Športovú legendu. Po boxerovi Jánovi Zacharovi, hokejistovi Jozefovi Golonkovi, futbalistovi Jozefovi Adamcovi, hádzanárovi Antonovi Frolovi a diaľkarke Eve Šuranovej-Kucmanovej si túto poctu vyslúžil bývalý krasokorčuliar Karol Divín. "Ani neviem, či sa môžem považovať za športovú legendu, ale keď to hovoria novinári, tak to vyznieva v tom zmysle. Je to veľká vec a pre mňa veľká česť. Mal som dosť šťastia, veci sa mi darili, hoci som nikdy nechcel vyčnievať z radu," uviedol na margo ocenenia strieborný medailista zo ZOH 1960 v Squaw Valley a dvojnásobný majster Európy. Novinkou bolo vyhlásenie Paralympionika roka, ktorým sa stal majster sveta v dráhovej cyklistike Jozef Metelka.

Futbaloví reprezentanti predtým zvíťazili medzi kolektívmi v rokoch 2009, 2010 a 2014. Absentovali len na jednom lístku a 92-krát sa objavili na prvom mieste. Podľa lídra tímu Mareka Hamšíka rok 2015 z hľadiska slovenskej reprezentácie ani nemohol byť lepší. "Dokázali sme postúpiť na majstrovstvá Európy, čo je fantastický úspech. A som rád, že som toho mohol byť členom. Čo sa týka Neapola, v prvom polroku nám chýbal krôčik k tomu, aby sme sa dostali do Ligy majstrov či vyhrali Taliansky pohár, v Európskej lige sme vypadli v semifinále. Aj to trošku bolelo, ale tento druhý polrok je dobrý, strácame bod na prvého, tak to hádam dotiahneme do dobrého konca. Som rád, že som sa dostal do prvej desiatky, keďže my kolektívni športovci to máme ťažšie. Veľmi si to cením a som rád, že som si vylepšil moje najlepšie umiestnenie."

Ján Kozák (tréner futbalistov): "Toto ocenenie pre mňa znamená potvrdenie správnosti nastolenej cesty. Mužstvo odohralo super kvalifikáciu, vyvrcholením bol postup na majstrovstvá Európy. Mali sme to v závere trochu zložitejšie, no chlapci ukázali charakter, kvalitu, silu a túžbu. Dostali sa na šampionát a je to príjemný pocit pre nich aj pre mňa." 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: