Správy

Žiakov v Pečeňadoch trénuje mladý talent

Emanuel Cuninka|22. okt 2016 o 02:00

Aby sme neopomenuli aj žiacku kategóriu, minulý víkend sme sa boli pozrieť na zápas Pečeňady – Dvorníky, ktorý skončil pre domáce Pečeňady víťazstvom 3:2. Pečeňady majú okrem slušného počtu hráčov v mužstve aj jedno dievča, ktoré je podľa slov trénera niekedy bojovnejšie ako chlapci. Okrem toho sa Pečeňady môžu pochváliť mladým trénerom Martinom Zubčákom, ktorý má len 19 rokov. Porozprával nám niečo o mužstve, ale aj o sebe. 

Vy sám sa venujete futbalu, môžete nám povedať ako dlho a kde momentálne hrávate?

Futbalu sa venujem od mojich šiestich rokov, hrával som v Trnave v doraste a minulú sezónu som prišiel hrávať do Pečeňád za A-mužstvo. Teraz som po operácií kvôli zraneniu, takže na ihrisko vybehnem až v jarnej časti súťaže.

Máte len 19 rokov, čo vás priviedlo k trénovaniu v takomto mladom veku?

Keď som prišiel hrávať sem do Pečeňád, oslovilo ma vedenie klubu, či by som nezobral žiakov ako tréner. Tú sezónu sa práve mužstvo zakladalo a teraz už spolu fungujeme druhú sezónu a zatiaľ nám to spoločne ide. S hráčmi máme dobré vzťahy, neviem si to vynachváliť.

Skúsili ste si aj hranie aj trénovanie, čo je vám bližšie? Viete si predstaviť, že by ste sa trénovaniu venovali aj do budúcna?

Áno viem si to predstaviť, je mi to blízke a veľmi ma to baví. Ja ako hráč bez futbalu nedokážem byť, ale aj trénovanie ma určitým smerom napĺňa. Momentálne vypĺňa aj tú dieru, pretože nemôžem kvôli operácii hrávať. Určite by som sa tomu chcel venovať aj v budúcnosti. To či, do budúcna zostanem pri našich žiakoch sa uvidí aj podľa situácie, ale pokiaľ vedenie klubu bude chcieť, aby som ich aj naďalej trénoval, tak budem len veľmi rád.

Aké máte ciele v mužstve ako tréner? Pozeráte sa aj na tabuľkové výsledky?

Všimol som si, že niektorí tréneri učia deti iba loptu kopnúť hore a utekať do nej, ja sa skôr snažím naučiť ich kombinačnému futbalu a vychovať z nich takých hráčov, aby bezproblémovo dokázali hrať v doraste a neskôr aj v A-mužstve. Čo sa týka výsledkov, na tabuľkové výsledky nepozerám, skôr na herné výsledky, respektíve výkony na ihrisku. Či bola hra dobrá, či som s ňou bol spokojný alebo nie. Výsledky pre nás nie sú dôležité, v týchto mládežníckych kategóriách sú podľa mňa úplne nepodstatné, dôležité sú iné veci. 

Síce nepozeráte na tabuľkové výsledky, ale momentálne ste obsadili druhé miesto , ako by ste  zatiaľ zhodnotili vašu sezónu?

Táto sezóna sa nám vydarila veľmi dobre. Pred sezónou sme si s hráčmi dali cieľ, že by sme sa mohli umiestniť do tretieho miesta, niektorí mali ambície vyššie, a to, že by chceli skončiť aj prvý. Samozrejme som rád, keď hráči sami chcú niečo dosiahnuť. Ak by sa nám to nepodarilo, smutní nebudeme, ale zatiaľ si vodíme celkom slušne.

V niektorých kluboch sú nápomocní napríklad rodičia, ktorí vozia deti na zápasy von. Pomáha vám niekto pri trénovaní?

Ani nie, jedine kamarát, ktorý so mnou chodí a keď som bol zranený, tak mi veľmi pomáhal, ale inak nie. Rodičia nevozia deti na zápasy, autobus aj všetko okolo toho zabezpečuje samotný klub.

Odohrali ste zápas s Veľkým Orvišťom, v ktorom ste vyhrali 20:0. Dá sa povedať, že toto bol zatiaľ  váš najlepší zápas?

Myslím si, že ani nie, nakoľko nechcem povedať, že súper bol slabý, ale Veľké Orvište je v súťaži po prvýkrát a ako nováčik nie sú tak zohratý tím, hráči sa učia základné veci, takže aj z toho dôvodu bol taký vysoký výsledok. Osobne som nečakal až také skóre, lebo súpera sme nepoznali, ale tak podarilo sa nám to a som rád. Za náš najlepší zápas by som označil skôr ten s Drahovcami. Po hernej stránke bol kvalitný a navyše, všetko čo som pred zápasom povedal chlapcom v kabíne, dodržali a bojovali od prvej do poslednej minúty, čo ma veľmi potešilo a dobre sa mi na to aj pozeralo. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: