PRIŠIEL O FUNKCIU

Ján Mirola|19. mar 2017 o 01:00

Zimná príprava klubov združených „pod hlavičkou“ ObFZ Prešov je v plnom prúde. Výnimkou nie je ani FK Záborské, ktorý je po jeseni na 10. mieste tabuľky 6.ligy. V Záborskom plnil dlhé roky nepísanú funkciu tlačového hovorcu tajomník Ladislav Baran. Nikdy si nedával servítku pred ústa, vždy rozprával s oduševnením, často až takým, že po prečítaní článkov si niektorí fanúšikovia možno mysleli, že v Záborskom futbal končí... Alebo sa v ňom minimálne zo dňa na deň udeje nejaká „revolúcia“.

To všetko je ale dnes už história, lebo „Lacimu“ takpovediac zobrali slovo. Vraj to pomôže zachovať pokoj v A mužstve, tak potrebný pred náročnými záchranárskymi prácami. A tak si pripomeňme aspoň jednu z jeho pamätných viet: „„Vrátil som sa z dovolenky oddýchnutý, načerpal nové sily, aj psychické, no časť z nich mi naši hráči hneď pri prvej príležitosti zobrali,“ prehlásil L. Baran v septembri minulého roka po prehre 1:2 doma s Rožkovanmi.

„Laci je veľký srdciar, zapálený pre futbal v našej obci. Sme radi, že ho máme. V zime sme sa však rozhodli, že žezlo po ňom preberiem ja,“ dal sa počuť skúsený matador na súpiske FK Záborské Daniel Kakaščík, ktorý je v súčasnosti tiež poverený trénovaním A tímu.

V jeseni bol Daniel Kakaščík tiež kapitánom mužstva, no tu nastala zmena, keď pásku odovzdal mladšiemu bratovi Pavlovi. Zároveň poznamenal, že vôbec netrval, aby funkcia zostala v rodine, ale o tom tak rozhodla kabína. Čo sa týka príchodov a odchodov, o posilách z jeho úst ani zmienka. Zato opačným smerom áno. Oslabením kádra sú odchody Daniela Barana (práca v zahraničí) a Martina Leška. Druhý menovaný má už po štyridsiatke -  síce definitívny koniec kariéry neohlásil, no bude nastupovať už iba v prípade, žeby na niektorom zo zápasov hrozil „nízky počet“ hráčov.   

Najčastejším súperom Záborského v príprave sú blízke Kokošovce. Stretávajú sa každú stredu na multifunkčnom ihrisku. Na margo výsledkov D. Kakaščík uviedol: „Tie si asi nikto nepamätá. Akurát viem, že v každom zo štyroch súbojov padlo veľa gólov.“ Na veľkom ihrisku sa Záborčania stretli so Žipovom (1:4), Tatranom Prešov U16 (0:8), Ličartovcami (2:1) a Kojaticami (0:4 a 4:1), Haniskou (8:0), Kendicami (1:7). O osem dní v nedeľu 27. marca ich čaká od 13. h generálka na súťaž v Dulovej Vsi.

Z výsledkov sa dá vyčítať, že mužstvo hľadá strelca, „a aj hráčov. Máme úzky káder,“ doplnil D. Kakaščík, ktorý tvorí, spolu s Martinom Beňom a Vendelínom Baranom, trojlístok najskúsenejších borcov v kabíne Záborského. Spája ich rovnaký ročník narodenia 1980 – keď sa Československo tešilo z olympijského víťazstva v Moskve. Ostatní si môžu povedať, že majú väčšiu časť kariéry pred sebou. Ako však bolo v úvode napísané, všetkých čaká neľahká jar. „Veru, som tu tuším päť rokov, no predpokladám, že takú náročnú jar som ešte v Záborskom nezažil. Záchrana je prvoradá. Tá sa podarí iba vtedy, keď zlepšíme zodpovednosť a prístup k futbalu,“ dodal na záver.    

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: