Ján Kováčik odovzdal Zlatý odznak SFZ Alexandrovi Marczellovi

Patrik Szabo|14. mar 2023 o 14:12

Súčasťou riadnej konferencie Slovenského futbalového zväzu (SFZ), ktorá sa konala v piatok 24. februára v Poprade, bolo aj odovzdávanie Zlatých odznakov SFZ. V úvode pracovnej časti si toto veľké ocenenie prevzali z rúk jeho prezidenta Jána Kováčika jedenásti páni.  

Medzi nimi aj bývalý dlhoročný známy, úspešný rozhodca a v súčasnosti delegát ObFZ Bratislava-vidiek, 76-ročný   Alexander Marczell. ,,Samozrejme, toto ocenenie si veľmi vážim, predsa sa len ukázalo, že moja dlhoročná činnosť na pozícii rozhodcu, delegáta a  funkcionárska práca mala vo futbalovom hnutí na rôznych úrovniach význam,“ vraví dojatý Alexander Marczell. V živote toho dokázal veľa, v dobrej nálade, odhodlaním v očiach a s vierou v srdci pokračuje vo svojej záslužnej práci vo futbale ďalej. Futbal mu učaroval od malička, prakticky celú kariéru prežil v DAC Dunajská Streda, kde odohral s výnimkou vojenskej služby v Dukle Vyškov nepretržite 16 rokov.  Potom futbal naďalej hrával za Železnice Slovenskej Republiky. Bol jej reprezentantom a od roku 1999 ako hráč  je držiteľom certifikátu a bol zapísaný do ,,Siene slávy“ v železničiarskej dvorane pod číslom 2. 

S rozhodovaním začal v roku 1977 v okresných súťažiach a dobrými výkonmi sa vypracoval až do republikových súťaží. V roku 1980 postúpil a bol zaradený na nominačnú rozhodcov II. a I. SNL, v ktorých pôsobil nepretržite 14 rokov.  Na medzinárodnej úrovni reprezentoval Slovensko na XVI. majstrovstvách železničiarov USIC v roku 1999 vo Francúzsku, kde ho  vyhlásili za Najlepšieho rozhodcu šampionátu a v roku 2003  bol držiteľom Striebornej píšťalky z majstrovstiev USIC v Bulharsku. 

Alexander Marczell ako 48 ročný kvôli vekovému limitu po 13 ročnej aktívnej činnosti vo funkcii hlavného rozhodcu na úrovni SFZ opustil nominačnú listinu rozhodcov rozlúčkovým zápasom v Zlatých Moravciach 12.6. 1994 a svoju 47 ročnú  úspešnú činnosť v službách Železnici Slovenskej Republiky ukončil v roku 2008 ako 62-ročný odchodom do starobného dôchodku.  

Keďže jeho život sprevádza dostatočná aktivita, takže mal viaceré funkcie vo futbale. Bol členom rozhodcov a delegátov ZsFZ, členom komisie rozhodcov SFZ, členom DK ObFZ Bratislava-mesto, predsedom DK ObFZ Bratislava-vidiek, predsedom DK BFZ a členom DK SFZ pod vedením Štefana Krídlu.  

Do roku 2020 bol delegát a pozorovateľ súťaží riadených BFZ. Keďže mal 73 rokov, tak veková hranica podľa športových noriem znamenala, že delegát musí zostúpiť do nižšej kategórie a odvtedy túto funkciu vykonáva  na úrovni v ObFZ Bratislava-vidiek. A okrem toho vypomáha ako rozhodca pri majstrovských mládežníckych stretnutiach v okolitých dedinách.    

Aj napriek pribúdajúcim rokom Alexander Marczell je stále svieži, lebo sa udržuje v dobrej kondícii. ,,Raz do týždňa každý pondelok chodím hrávať do telocvične futbal s partiou bývalých rozhodcov a delegátov.  Je dobré takto sa stretávať, lebo po zápasoch sa môžeme porozprávať na rôzne témy, hlavne však o futbale.  Veľká škoda, že rozhodcov na rozdiel od dávnej minulosti je  v obidvoch oblastiach mesto a vidiek čoraz menej, toto je už dlhodobý problém, ktorý si zrejme vyžaduje podrobnú analýzu,“ hovorí  Alexander Marczell.  

Vedenie ObFZ Bratislava-vidiek  sa pripája k početným gratulantom a Alexandrovi Marczellovi k veľkému oceneniu  želá všetko najlepšie a hlavne veľa zdravia. 

Súvisiaci obsah