Organizátori Tour oznámili nový termín, Okolo Slovenska zrejme prídu o Sagana

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|14. apr 2020 o 21:01

Termíny súťaží sa prekrývajú.

PARÍŽ. Cyklistické preteky Tour de France odštartujú 29. augusta a potrvajú do 20. septembra. Trasa 21 etáp zostane nezmenená.

Oznámila to spoločnosť ASO, ktorá podujatie organizuje.

"Tour sa nikdy nešla takto neskoro, ale telefonoval som so starostami všetkých hostiteľských etapových miest a každý tento krok podporil," povedal riaditeľ pretekov Christian Prudhomme pre CyclingNews.

Nové termíny budú mať aj Giro a Vuelta

Hneď po skončení Tour sa od 20. do 27. septembra budú konať vo Švajčiarsku majstrovstvá sveta, nasledovať budú Giro d'Italia a španielska Vuelta.

Presné dátumy oboch Grand Tour zatiaľ nepotvrdili.

"Snažili sme sa vzhľadom na udalosti umožniť cyklistom a tímom čo najlepšie podmienky," uviedla vo vyhlásení Medzinárodná cyklistická únia (UCI).

Pôvodný termín Tour (od 27. júna do 19. júla) zmarilo rozhodnutie francúzskej vlády o zákaze veľkých verejných podujatí do polovice júla pre pandémiu koronavírusu.

Organizátori najskôr uvažovali o posunutí štartu pretekov o približne mesiac na koniec júla, to by však vzhľadom na stále nejasnú situáciu nemuselo stačiť.

Okrem nového termínu Tour potvrdila cyklistická federácia, že národné šampionáty by sa mali konať počas víkendu 22. a 23. augusta.

Okrem troch Grand Tours budú v novom kalendári hľadať termíny aj pre päť najslávnejších klasík. Kedy sa uskutočnia by malo byť známe najneskôr v polovici mája.

Je takmer isté, že v novom kalendári sa nenájde miesto pre všetky súťaže a niektoré sa tento rok neuskutočnia vôbec.

Od konca februára museli organizátori čiastočne alebo celkom zrušiť už 267 pretekov.

Sagan zrejme nepríde

Nový termín Tour de France znamená, že účasť Petra Sagana na pretekoch Okolo Slovenska je ohrozená. Tie sa totiž prekrývajú s náhradným termínom Tour - tento rok sú naplánované na 16. až 19. septembra.

Sagan pred niekoľkými mesiacmi potvrdil, že na domácich pretekoch bude prvý raz v kariére štartovať.

Bol v predbežnej nominácii tímu Bora-Hansgrohe, navyše cieľovým mestom Okolo Slovenska je jeho rodná Žilina.

Prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara ešte pred oznámením nového termínu Tour hovoril, že zatiaľ by sa malo Okolo Slovenska uskutočniť v plánovanom termíne.

Ak by sa obe súťaže konali v rovnakom termíne, s veľkou pravdepodobnosťou by Sagan uprednostnil Tour.

Reakcie na nový termín Tour:

Christopher Froome, štvornásobný víťaz Tour: "Správa, na ktorú viacerí z nás čakali. Trochu svetla na konci tunela. Tieto týždne sú pre nás všetkých nesmierne náročné. Cyklisti nie sú výnimkou. Pri pohľade na súčasnú situáciu s koronavírusom však musí ísť šport do úzadia. O to viac oceňujem verdikt organizátorov Tour de France posunúť termín pretekov. Dúfajme, že sa v blízkej budúcnosti vrátia veci do normálu."

Ján Valach, športový riaditeľ Bora-Hansgrohe: "Zatiaľ sme sa o tom, či bude Peter štartovať aj na Gire a aj na Tour, nerozprávali, je to čerstvá informácia chce to čas a pokoj. Uvidíme. Pre nás je dôležité, že sa pôjde Tour aj Giro. Každý štát má problém, všetko závisí od toho, čo si môže dovoliť. Treba to všetko rešpektovať."

Ralph Denk, šéf tímu Bora-Hansgrohe: "Je fajn, že dátum Tour de France je potvrdený. Momentálne sa však ešte nemôžeme hýbať. Musíme zistiť, čo sa bude diať v lete. Keď sa to dozvieme, budeme môcť namodelovať plán prípravy."

Emanuel Buchmann, jazdec tímu Bora-Hansgrohe: "Je to ešte dlhá cesta na tohtoročnú Tour a pre mňa aj poriadna výzva. Snažím sa však zostať pokojný a trénovať z týždňa na týždeň. Bude dôležité, kedy sa konečne rozbehnú preteky a kedy budeme môcť rátať so so spoločným tímovým sústredením. Ak by sa už v júni podarilo vysokohorské sústredenie, bola by to vítaná zmena oproti súčasnému domácemu tréningu."

Julian Alaphilippe, jazdec tímu Deceuninck: "Je to super správa. Už som strácal nádej v súčasnej situácii. Máme zrazu všetci cyklisti veľkú motiváciu a to isté platí aj o ľuďoch vo Francúzsku. Verím, že zdravotná situácia v našej krajine sa dovtedy zlepší. Bolo by to skvelé."

(Autor: SME/MM)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Organizátori Tour oznámili nový termín, Okolo Slovenska zrejme prídu o Sagana