Zranený Nadal neplánuje obmedziť náročný program

(Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|10. okt 2012 o 12:21

Španielsky tenista sa možno v tejto sezóne už nevráti. Problémové koleno sa mu začalo zlepšovať až v posledných dvoch týždňoch.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 14.21

BRATISLAVA. Tomášovi Berdychovi sa možno prianie napokon naplní. Čech túži po odplate Španielom z roku 2009, keď ich vo finále Davisovho pohára zdolali jasne 5:0. Pre české médiá sa vyjadril, že najlepšie bude, ak súperov tím príde bez Rafaela Nadala.

Ten sa síce ešte definitívne nevzdal účasti v pražskom finále, ale veľa vecí nasvedčuje tomu, že sa nestihne zotaviť.

„Nie je to nemožné, ale musím dodať, že to bude hrozne ťažké,“ povedal Španiel. Finále je v O2 aréne naplánované na 16. až 18. novembra.

Nehrá od Wimbledonu

Nadal sa trápi so zraneným ľavým kolenom už od Wimbledonu, kde prekvapujúco vypadol v druhom kole s Čechom Rosolom. Najreálnejšie vyzerá pre štvrtého hráča rebríčka návrat na niektorej z decembrových exhibícii, aj keď sám stále koketuje s Turnajom majstrov, ktorý sa hrá na začiatku novembra.

V konferenčnom hovore so zahraničnými novinármi potvrdil, že sa zranenie zlepšuje. Posledné týždne veľa pláva, pripravuje sa v telocvični, ale raketu ešte do ruky nevzal. Pred časom odmietol operáciu kolena a snaží sa ho liečiť alternatívne.

„Najprv som si myslel, že to nepomáha, ale posledné dva týždne sa mi nálada zlepšila. Neviem však, kedy sa vrátim.“

Malorčan pozorne sleduje výsledky svojich súperov. Uznanlivo reagoval najmä na výkonnosť Andyho Murrayho.

„Andy ukázal, na čo má. Aj keby nevyhral grandslamový titul, považoval by som ho stále za fantastického tenistu.“

Na koniec kariéry nemyslí

Španiel odmietol fakt, že by s kariérou skončil. Ako sám povedal, nikto ešte po podobnom zranení neskončil a na veci sa pozerá pozitívne.

Otázkou pre ľavorukého tenistu ostáva, či sa nepokúsi obmedziť náročný program, keďže kolená najviac trpia na začiatku a konci sezóny, keď sa hrajú turnaje na tvrdých povrchoch.

„Viem, že tvrdé kurty mi robia najväčšie problémy, ale ak chcem ostať medzi top hráčmi, nebudem môcť program veľmi pozmeniť.“

Zaujímavé bude sledovať, ako sa vyvinie po návrate jeho rivalita so súpermi. V minulosti divákov uchvátili vzájomné zápasy s Federerom, vlani zas vystriedal Švajčiara Djokovič. O svoju šancu sa hlási v posledných mesiacoch aj zlepšujúci sa Murray.

Nadal je v 26 rokoch v strede svojej kariéry, aj keď kolená mu ju môžu skrátiť. Otázkou zostáva, či chce ešte zaútočiť na Federerov grandslamový rekord, ktorý vyhral sedemnásť titulov, zatiaľ čo Španiel jedenásť.

„Nič nie je nemožné, ale realita je veľmi ťažká. Konkrétne ciele si nedávam,“ uzavrel Nadal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Zranený Nadal neplánuje obmedziť náročný program