Prvá Oktagon výzva bola prelomová. Ako sa po rokoch bojovníkom darí?

(Zdroj: OKTAGON MMA)
Daniel Stankovič|7. júl 2021 o 12:31 (aktualizované 7. júl 2021 o 12:32)

Pohľad do zlomový moment.

BRATISLAVA. Rok 2016 bol pre domácu scénu zmiešaných bojových umení začiatkom zlatého obdobia. Cesta, po ktorej sa vtedy vydali promotéri tuzemskej organizácie Oktagon MMA s vlastnou reality šou Oktagon Výzva sa z dnešného pohľadu ukazuje ako prelomová.

Ako prebiehala, kto v nej zápasil a ako sú na tom jej účastníci dnes?

Skalní priaznivci mohli podobný projekt poznať z najprestížnejšej svetovej organizácie UFC. Základom pre tento typ televízneho obsahu je rozdelenie bojovníkov do dvoch tímov, kde sa následne pod vedením skúsených trénerov stretnú v pyramídovom systéme o celkové víťazstvo.


Všetci zápasníci bojujú v dohodnutej váhovej kategórii a po celý čas natáčania reality šou sa nachádzajú v spoločných priestoroch vo vile, kde prirodzene dochádza k menším či väčším vzájomným interakciám a konfliktom.

Benefitom, ktorý tento typ šou prináša je zameranie sa na jednotlivé životné príbehy a osobnosti zápasníkov. Prvá séria Oktagon Výzvy túto neľahkú úlohu v rámci odstránenia stigmy bojových športov medzi verejnosťou zvládla na výbornú.

Česko proti Slovensku, osem bojovníkov, jeden víťaz

Rozdelenie bojovníkov do tímov a stanovenie pravidiel - vedenie organizácie sa rozhodlo staviť na tradičnú česko-slovenskú rivalitu, čo podporilo súťaživosť a chuť po víťazstve, keďže bojovníci z jedného tímu sa mohli stretnúť v zápase až vo finále.

Čo sa týka trénerov, na českej strane bola prítomná dvojica Jaroslav Pokorný a David Dvořák, zatiaľ čo Slovákov viedol do boja Ilja Škondrič a Róbert Pukač.

Osem bojovníkov, ktorí bojovali o titul šampióna prvej Oktagon výzvy boli: František Fodor, Gábor Boráros, Milan Ďatelinka, Lukáš Pajtina, Marek Bartl, Tomáš Lejsek, Petr Novák a Jakub Běle, pričom dohodnutá váha bola 82 kilogramov.

Hoci sa v súvislosti s prvou výzvou vybaví mnohým fanúšikom v pamäti najmä meno celkového víťaza Gábora Borárosa, môžeme skonštatovať, že mnohým, ak nie všetkým zmenila účasť v šou ich zápasnícku kariéru.

Gábor Boráros po víťaznom finále nad Jakubom Bělem.
Gábor Boráros po víťaznom finále nad Jakubom Bělem. (Zdroj: OKTAGON MMA)

Lukáš Pajtina sa vďaka projektu a životnému príbehu stal miláčikom publika, pričom sa neskôr rozhodol prejsť pod bratislavský klub Octagon Fighting Academy rovnako ako Čech Marek Bartl.

V priebehu šou sa udialo viacero zvratov, keď po zranení musel pred semifinálovými bránami odstúpiť František Fodor. Zaujímavosťou je tiež fakt, že do finále v decembri 2016 po zranení Bartla nastúpil za českú stranu Jakub Běle.

Dominanciu Borárosa v šou to však nepoznamenalo, keď súboj v hale na Pražskej Královke ukončil škrtením už v prvom kole.

Prešli do nižšej váhy alebo bojovali o titul

Aj keď v projekte nastúpili vo váhe do 82 kilogramov, dnes by sme ich našli v ľahkej divízii - reč je o Františkovi Fodorovi a Marekovi Bartlovi. 

Fodor, ktorý bol v očiach mnohých fanúšikov po účinkovaní v prvej Oktagon výzve neprávom prehliadaný, po poslednom fantastickom knokaute Tomáša Fialu na turnaji Oktagon 25 drží tri víťazstvá v rade a dostáva zaslúženú pozornosť zo strany fanúšikov.

Postupne tak šplhá na najvyššie priečky ľahkej divízie domácej organizácie a bude zaujímavé sledovať, akým smerom sa bude jeho kariéra uberať ďalej.

V minulosti ortodoxný postojár Bartl výrazne zlepšil svoju prácu na zemi a z posledných ôsmich duelov odchádzal ako porazený len v dvoch prípadoch.

Jeho tímový kolega Lukáš Pajtina sa od šou pasoval s mnohými zraneniami a kolísavými výkonmi, ktoré poznamenali jeho kariéru.

Milan Ďatelinka a Karlos Vémola na vážení pred turnajom Oktagon 22.
Milan Ďatelinka a Karlos Vémola na vážení pred turnajom Oktagon 22. (Zdroj: Oktagon MMA, Youtube)

Hoci sa v marci tohto roka neúspešne pokúšal získať titul strednej váhy Oktagonu proti legendárnemu Karlosovi "Terminátorovi" Vémolovi, patrí meno Milana Ďatelinku medzi najväčšie kométy prvej výzvy.

Prechod do vyššej váhovej kategórie mu prospel, zlepšil svoju hru a vďaka stále mladému veku od neho očakávať v budúcnosti útok len na tie najvyššie priečky.

Napriek snahe sa niekedy skrátka nedarí

Na druhej strane Tomáš Lejsek nenaviazal na víťazstvo s Lukášom Pajtinom zo šou a postupom rokov si pripísal mnoho porážok. Ďalší z českých bojovníkov Petr Novák naposledy bojoval na jeseň 2017.

Pre finalistu Běleho išlo neskôr o hluché obdobie, kedy takmer počas troch rokov absolvoval len dva duely s vyrovnanou bilanciou 1-1. Od opätovného príchodu do Oktagonu sa český zápasník usadil v strednej váhe, kde naposledy porazil po dobrom výkone Tomáša Bola.

Nakoniec sa pristavíme pri Borárosovi, ktorý po úspešnej Oktagon výzve patril dlhú dobu medzi najväčšie hviezdy domácej organizácie. V novembri 2018 bol blízko od titulu šampióna weltrovej divízie, v zápase sa však v úvode druhého kola vážne zranil.


Napriek tomu, že je dnes na vlne dvoch porážok je Boráros stále atraktívny zápasník, ktorý sa teší diváckej obľube. Najbližšie by sme ho mali vidieť v septembri na turnaji Oktagon 27 v Bratislave.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Prvá Oktagon výzva bola prelomová. Ako sa po rokoch bojovníkom darí?