Vynechá celú sezónu? Lyžuje cez slzy a s bolesťou. Goggiovú stále trápi zranenie

Sofia Goggiová
Sofia Goggiová (Autor: TASR)
Nikola Baďová|23. júl 2024 o 10:15

V minulej sezóne obsadila v hodnotení zjazdu tretie miesto.

BRATISLAVA. Talianska lyžiarka Sofia Goggiová sa pripravuje na novú sezónu na ľadovci Stelvio. Návrat po zranení však nie je ideálny. 

V rozhovore pre denník Corriere della Sera priznala, že bolesť v holennej kosti je obrovská a najhorší možný scenár je, že vynechá celú budúcu sezónu. 

Myslela si, že končí

Tridsaťjedenročná špecialistka na rýchlostné disciplíny si na začiatku februára pri páde počas tréningu na zjazdovke v Ponde di Legno zlomila nohu a utrpela dvojnásobnú fraktúru holennej kosti.

Nasledovala operácia. 

„Po poslednom zranení holennej kosti boli prvé dni veľmi náročné. Boli momenty, keď som si myslela na koniec. Nevedela som už viac ovládnuť tieto emócie a vnútornú bolesť. Prvých dvadsať dní som si naozaj myslela, že s lyžovaním končím. 

Nevidela som žiadnu budúcnosť na lyžiach,“ uviedla v apríli v emotívnom videu pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu FIS. 

Bolesť nikdy nezmizne

Goggiová má za sebou už tretí blok lyžiarskej prípravy, ale holenná kosť jej stále robí problémy. 

„Musím zistiť, ako znížiť bolesť, keď si nasadzujem lyžiarsku topánku,“ uviedla pre Corriere della Sera.

Talianku čakajú rôzne experimenty, aby bolesť eliminovala a pripravila sa na tréning v Argentíne. 

„Nikdy sa nesťažujem. Toto je však iné zranenie, ako tie predchádzajúce. Podľa lekárov som mohla znovu lyžovať po šiestich mesiacoch. Teraz už viem, že bolesť nikdy nezmizne a budem sa musieť naučiť s ňou lyžovať. Pracujem v posilňovni a robím atletiku,“ pokračovala. 

Návrat až na ZOH 2026?

Špecialistka na rýchlostné disciplíny premýšľa aj nad najhorším možným scenárom, čo by znamenalo vynechať celú sezónu 2024/2025. V novembri by podstúpila operáciu na odstránenie platničiek a pripravovala by sa na olympijské hry 2026. 

„Je to na zváženie. Pokiaľ však nájdem správne riešenie s topánkami, bude to lepšie. Dúfam v to. Priznám sa, že keď som spravila prvé oblúky na lyžiach, plakala som. 

Vzhľadom na priebeh mojej kariéry je to najhoršie možné zranenie. Zotavenie bolo to najťažšie, čo som v živote zažila. Mala som obdobie, že už nikdy nebudem lyžovať na vrcholovej úrovni,“ priznala sa. 

Sezóna 2024/2025 odštartuje tradične v rakúskom stredisku Sölden 26. októbra, kde je na programe mužský a ženský obrovský slalom. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vynechá celú sezónu? Lyžuje cez slzy a s bolesťou. Goggiovú stále trápi zranenie