Vlhovú opustil dôležitý člen tímu. Veľká rana, bola som nešťastná. Je ako rodina, priznala

Petra Vlhová (v strede) s hlavným trénerom Maurom Pinim (vľavo) a kondičným trénerom Marcom Portom (vpravo).
Petra Vlhová (v strede) s hlavným trénerom Maurom Pinim (vľavo) a kondičným trénerom Marcom Portom (vpravo). (Autor: TASR)
Nikola Baďová|8. júl 2024 o 10:53

Nováčik sa v minulosti venoval návratu športovcov po zranení.

BRATISLAVA. V tíme olympijskej šampiónky Petry Vlhovej nastali zmeny na dôležitom poste. 

Doterajšieho silovo-kondičného trénera Marca Portu nahradil iný Talian Andrea Nonnato. 

Štyridsaťročný špecialista sa v uplynulých týždňoch venoval svojej zverenkyni priamo v Liptovskom Mikuláši a osobne pracoval s lyžiarkou na jej skorom návrate do súťažného kolotoča. 

Do tímu zapadol

Spoločne sa zamerali na zlepšenie fyzickej pripravenosti a absolvovali šesťtýždňový tréningový cyklus. 

„Cítim sa super. V tíme som stretol samých skvelých ľudí, ktorí mi pomohli, aby som sa tu cítil ako doma. Postupom času spoločne pracujeme, aby boli naše vzťahy ešte lepšie,“ povedal Andrea Nonnati v rozhovore pre Sport Management Company (SMC).

VIDEO: Nonnati v rozhovore SMC

Nonnati a Vlhová si počas prvých dní okamžite našli spoločnú reč. 

„Je absolútne prirodzená a sama sebou. Myslím si, že pri takýchto špičkových športovcoch to nie je úplne bežné, o to viac sa z toho teším. 

Zároveň je to plus v súvislosti s našou spoluprácou, keďže zostáva nohami na zemi a dokáže sa veľmi dobre správať k ľuďom okolo seba. Zároveň vidí veci presne také, aké sú, nič si zbytočne nedomýšľa. Je to naozaj skvelý človek,“ priznal. 

Od futbalu k lyžovaniu

Nonnato pracoval predovšetkým vo futbalovom prostredí. V rokoch 2011 až 2018 bol šéf kondičnej a fyzickej zložky v rámci prípravy juniorských tímov v AC Padova. 

Neskôr pracoval pre družstvo žien Hellasu Verona a od januára 2021 do júna 2022 bol v pozícii atletického a rehabilitačného odborníka v FC Janov, kde v minulosti pôsobil reprezentačný stredopoliar Juraj Kucka.

„Dá sa povedať, že som teraz urobil celkom veľký skok od futbalu k zjazdovému lyžovaniu. Pred rokom som sa na jednej konferencii v Anglicku zoznámil s Marcom Portom, kde sme si ľudsky aj profesionálne sadli. 

Zostali sme v kontakte a keď sa rozhodol, že pri tíme Petry Vlhovej končí, spomenul si na mňa. Som totiž nielen kondičný tréner, ale venujem sa aj rehabilitácii a detailnému procesu návratu športovcov do akcie po zranení.

Nový kondičný tréner Andrea Nonnato s Igorom Vlhom.
Nový kondičný tréner Andrea Nonnato s Igorom Vlhom. (Autor: Nike Ski Team Petra Vlhová.)

Priznám sa, že som nad tým musel popremýšľať, pretože som si uvedomoval, že to bude pre mňa niečo nové. Zároveň som to však vnímal ako obrovskú výzvu, aj preto napokon bolo pre mňa ľahké povedať áno,“ vysvetľoval.  

Vlhová tromfla Serie A

Taliansky odborník však dostal aj inú zaujímavú ponuku. 

„Ozval sa mi jeden z najlepších talianskych futbalových klubov – dominuje uňho červená a čierna farba - aby som u nich robil rehabilitačného špecialistu. 

Už som však predtým prikývol na ponuku Maura Piniho a zároveň som myslel na splnenie jedného z mojich snov týkajúceho sa účasti na zimných olympijských hrách v roku 2026. Takže Petra jasne vyhrala nad spomenutou ponukou…“

Navždy v jeho srdci

Predchádzajúci kondičný tréner, Marco Porta, pôsobil v tíme slovenskej reprezentantky osem sezón. 

„Na konci uplynulej sezóny som sa rozhodol zo súkromných dôvodov ukončiť spoluprácu s Niké Ski Team Petra Vlhová. Bolo to zložité rozhodnutie, strávili sme spolu osem skvelých sezón naplnených rôznymi emóciami. 

Petre, ale aj celej rodine Vlhovcov, budem navždy vďačný za ich odhodlanie, zanietenie a podporu. Zo srdca ďakujem všetkým, ktorí tvorili súčasť môjho života posledných pár rokov. 

V prvom rade skvelému koučovi Maurovi Pinimu, Maťkovi Gemzovi, ale tiež všetkým ostatným spolupracovníkom. Želám im mnoho úspechov, navždy zostanú v mojom srdci,“ vyhlásil Porta.

Hľadali dlho

„Marco bol najdlhšie slúžiacim členom tímu. Po tej uplynulej sa rozhodol, že chce byť bližšie ku svojej rodine, čo som, samozrejme, akceptoval,“ objasnil tréner Mauro Pini. 

Švajčiarsky kouč musel za skúseného odborníka nájsť adekvátnu náhradu. 

„Strávil som hľadaním dosť veľa času. Nebolo jednoduché nájsť špecialistu so skúsenosťami, ale napokon sa mi podarilo osloviť Andreu Nonnata. Dlhodobo pracoval s profesionálmi športovcami, mužmi aj ženami. 

Petra Vlhová a jej tím na januárových pretekoch vo Flachau. Marco Porta je vo vrchnom rade vľavo.
Petra Vlhová a jej tím na januárových pretekoch vo Flachau. Marco Porta je vo vrchnom rade vľavo. (Autor: TASR)

Jeho špecializácia je práca so športovcami vracajúcimi sa do diania po zranení, čo taktiež zavážilo v našom rozhodovaní. Začali sme spolupracovať v máji a myslím si, že všetko ide podľa očakávaní. 

Môžete sa opýtať Petry, ale viem, že aj ona je veľmi spokojná s novým členom tímu. Andrea je výborný človek, vie komunikovať a má dostatok skúseností, takže veľmi rýchlo zapadol do kolektívu, pritom ku nám prišiel v neľahkej situácii. O to viac si to cením a vážim,“ vysvetlil Pini. 

Z rozhodnutia bola nešťastná

Vlhová vnímala rozhodnutie o ukončení spolupráce veľmi ťažko. 

„Marco bol pre mňa už ako rodina. Za tie roky sme sa spoznali a prežili sme krásne momenty, ale aj ťažké časy. Takže keď mi oznámil, že končí, bola to pre mňa veľká rana. Ale život ide ďalej a viem, že raz to muselo prísť. 

Na jednej strane som to chápala, pretože jeho dôvod je rodina, no na druhej strane som z toho bola veľmi nešťastná,“ priznala slovenská reprezentantka. 

Doterajšiu spoluprácu s Nonnatim hodnotí pozitívne. „Zatiaľ spolu robíme veľmi krátko na to, aby som k tomu povedala viac, ale som spokojná, akým smerom to ide,“ dodala s úsmevom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovú opustil dôležitý člen tímu. Veľká rana, bola som nešťastná. Je ako rodina, priznala