Vlhová: Je mi ľúto, že tu nie je Shiffrinová. Môže sa to stať aj mne

Juraj Berzedi|29. dec 2021 o 15:23

V Lienzi získala Slovenka 180 bodov.

LIENZ, BRATISLAVA. Keď Petra Vlhová prišla do cieľa druhého kola, na chvíľu akoby netušila, že je prvá. Obzerala sa okolo seba a až následne zdvihla ruky nad hlavu.

„Joooo,“ kričala z plného hrdla.

Slovenská lyžiarka zvíťazila v slalome Svetového pohára v Lienzi. Pred druhou Katharinou Liensbergerovou mala náskok 0,51 sekundy a pred treťou Michelle Gisinovou 0,68 sekundy.

Pri vyhlasovaní výsledkov mala na tvári obrovský úsmev. Zaslúžene. V najtočivejšej disciplíne potvrdila svoju dominanciu.

„V súčasnosti je to najlepšia slalomárka na svete,“ reagovala pre RTVS expertka Veronika Velez-Zuzulová.

Vlhová išla najskôr profesorsky

Vlhová zaznamenala 50. pódiové umiestnenie v kariére Svetového pohára a pätnáste slalomové víťazstvo.

„Pocity sú úžasné, dnes to bolo veľmi tesné, bol to boj. Trať nebola až taká náročná, ale tým, že bola ľahká, tým bola zároveň ťažká. Dúfam, že mi ľudia porozumejú,“ usmievala sa.

Hoci bola Slovenka najrýchlejšia už v úvodnom kole, nebola so svojou jazdou úplne spokojná. Na Gisinovú mala náskok osem stotín sekundy a na Liensbergerová 0,27 sekundy.

„Bolo to veľmi tesné. Prvé kolo som nešla ideálne. Začiatok bol dobrý, ale potom som prestala pracovať a len som sa viezla. Vedela som, že mám rezervy,“ reagovala Vlhová.

„Bola to dobrá jazda, ale išla profesorsky. Mohla dať do toho viac šťavy, čo si aj sama priznala,“ doplnil jej slovenský tréner Matej Gemza.

V hoteli si doberala trénera Dubovskej

Vlhová už aj po prvom kole bola v dobrej nálade. Keď ju zabrali televízne kamery, objímala so svojou neterou Lujzou.

„Chceli sme si urobiť aj fotku, ale nesmie sa to. Keď je rodina so mnou, mám tu všetkých blízkych, cítim sa ako doma,“ priznala 26-ročná Liptáčka.

Druhé kolo staval Andrej Prevuzňák, ktorý je osobným trénerom Slovenky Martiny Dubovskej, ktorá reprezentuje Česko.

„V hoteli mal izbu oproti mne a doberala som si ho, aby to postavil dobre,“ vravela Vlhová po úvodnom kole.

Dubovská napokon skončila dvanásta. Vlhová si uvedomovala, že na prenasledovateľky má minimálny náskok a aj preto šla agresívne. „Chcela som čo najviac riskovať,“ doplnila.

Vlhová neriešila, že chýba Shiffrinová

V slalome potvrdila úlohu najväčšej favoritky. V Lienzi totiž neštartovala Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá mala pozitívny test na covid-19.

„Veľmi ma mrzelo, že nemohla pretekať. Môže sa to stať mne i ostatným babám. Hneď, ako som sa dozvedela, že nebude štartovať, sústredila som sa len na seba. Bolo mi jedno, že tu nie je, hoci mi to zároveň bolo aj ľúto,“ načrtla Vlhová.

Dôležité je, že som zdravá, šťastná, mám skvelý tím, úžasnú rodinu a všetci mi vytvárajú najlepšie podmienky. Cítim sa veľmi dobre.


Petra Vlhová

V hodnotení slalomu Svetového pohára je s 380 bodmi suverénne prvá. Na Shiffrinovú má náskok 120 bodov. V aktuálnej sezóne vyhrala tri slalomy (dvakrát v Levi, v Lienzi) a v Killingtone bola druhá.

„Tento rok bol úžasný. Dôležité je, že som zdravá, šťastná, mám skvelý tím, úžasnú rodinu a všetci mi vytvárajú najlepšie podmienky. Cítim sa veľmi dobre,“ priznala Slovenka.

„Každé víťazstvo je dôležité, keď sa končí úspešný rok úspešným výsledkom, je to zaväzujúce do ďalšieho roku,“ doplnil Gemza.

Pini sa usmieval a bol veľmi šťastný

Vlhovú pochválil aj jej švajčiarsky tréner Mauro Pini.

„Vidíte, že sa usmievam a som veľmi šťastný. Peťa zajazdila druhé kolo výborne fyzicky, mentálne i takticky,“ zdôraznil Pini.

V utorok skončila Slovenka v Lienzi druhá v obrovskom slalome. Za dva dni získala 180 bodov a výrazne znížila stratu na Shiffrinovú v celkovom hodnotení Svetového pohára.

Vlhová má 615 bodov, Sofia Goggiová 657 bodov a Shiffrinová 750 bodov. Slovenka však v úvode sezóny jazdila len technické disciplíny.

Najbližšie ju čaká 4. januára slalom v Záhrebe, po ktorom nasleduje obrovský slalom a slalom v Maribore a slalom vo Flachau.

„Tento rok bol ťažký, dúfam, že ste si ho všetci užili v rámci možnosti. Nech ste zdraví, šťastní a dávajte na seba pozor. Vidíme sa v Záhrebe,“ rozlúčila sa Vlhová. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová: Je mi ľúto, že tu nie je Shiffrinová. Môže sa to stať aj mne